Vienu no Rūjienas kulinārā mantojuma zelta fonda produktiem torti “Rūjas krasts” tagad var nogaršot ikviens, jo maiznīca “Liepkalni” turpmāk to piedāvās pircējiem. Liepkalnu maiznīcā allaž cienītas un pārmantotas senās tradīcijas maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanā. Torte “Rūjas krasts” tapusi pēc 1968. gadā izstrādātās slavenā Rūjienas konditora Ādolfa Trinīša receptes, kas apstiprināta toreizējās Valmieras patērētāju biedrības protokolā. Ādolfs Trinītis savulaik bijis ievērojams un atzīts Rūjienas konditors – ātrs, akurāts un ar cieņpilnu attieksmi pret darāmo. Viņa radītos šedevrus senākie rūjienieši atceras vēl šodien. Vecajos preses izdevumos lasāms, ka meistars no piparkūku mīklas izcepis Rūjienas valdes namu ar visu karoga mastu.
Tortes “Rūjas krasts” mūsdienu versija tapusi maiznīcas “Liepkalni” sadarbībā ar Rūjienas amatnieku biedrību “Rūzele” un Ādolfa Trinīša radinieku atbalstu, un to nogaršot iespējams, pasūtot tuvākajā maiznīcas “Liepkalni” ražotnē. Prognozēts, ka nākošā gada sākumā vai, ja labi veiksies, tad šī gada nogalē – sagaidīsim jauno “Liepkalnu” ražotni Valmierā, Matīšu šosejā 18, kurā tiks cepti iecienītie maizes un konditorejas izstrādājumi, kā arī piedāvāti pircējiem jaunajā maiznīcas veikalā.
Rūjienieši rūpīgi glabā un popularizē savu kulināro mantojumu. Rūjienas amatnieku biedrība “Rūzele” aizvadītajā gadā tika uzņemta Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā, kur pārstāv Vidzemes reģionu un popularizē Rūjienas ēdienus. Biedrībai piedaloties Valmieras novada pašvaldības organizētajā 2024. gada iedzīvotāju iniciatīvas projektu konkursā, iegūts līdzfinansējums un izdots Rūjienas ēdienu stāstu krājums ar 10 vietējo ēdienu receptēm. Šajā krājumā atrodama arī tortes “Rūjas krasts” recepte.
Biedrības “Rūzele” valdes priekšsēdētāja Guna Ķibere atzina, ka kulinārā mantojuma saglabāšana un popularizēšana ir nozīmīga, jo Valmieras novads ir īpaši bagāts ar saglabātajām receptēm, kurās ietverti vietvārdi. Popularizējot šos ēdienus mūsu novada viesiem, mēs lepojamies ar savu novadu Latvijā un nesam tā vārdu arī ārpus robežām.
Latvietis vienmēr ir pratis novērtēt gardu ēdienu, viesībās allaž klājam bagātīgus galdus un goda vietā svētku reizē liekam torti. Bez tās neiztika arī Rūjienas 105. dzimšanas dienā, kad Rūjienas tautskolā notika maiznīcas “Liepkalni” ražotās tortes “Rūjas krasts” prezentācija un degustācija, bija pat piecas tortes, ko klātesošajiem bija tas gods nogaršot.
Maiznīcas “Liepkalni” vadības pārstāve Agne Eglīte klātesošajiem pastāstīja, ka šī tortes “Rūjas krasts” versija ir pielāgota mūsdienīgai ražošanai. Tortes pamatnē ir autentiskas dubultās smilšu mīklas kārtas, kas pildītas ar viegli skābenu ābolu – cidoniju biezeni. Vidū gaišā biskvīta kārta, kas mitrināta ar speciāli vārītu cukura sīrupu un saldā krējuma krēms. Dekorēta ar askētiskiem šokolādes un gaišā krēma ziediem. Tortes vidū atstāta brīva vieta individuālai fantāzijai – to var izdekorēt ar ogām vai augļiem, kā arī jubilāra gadskaitli vai svecēm.
Pasākumā klātesošas bija arī trīs Ādolfa Trinīša mazmeitas un mazmazdēls. Izcilā konditora radinieki atzina, ka ļoti lepojas ar vectēva atstāto mantojumu un labāku pieminekli viņa darbīgajam mūžam nevar iedomāties.
Rūjienas dzimšanas dienas vēsturē atskatīties palīdzēja Rūjienas Izstāžu zāles vadītāja Līga Siliņa, muzikālie veltījumi izskanēja Agritas Gruzdiņas izpildījumā, bet “Rūzeles” namamātes viesus cienāja ar vienu no kulinārā mantojuma pērlēm – zīdeni un, protams, torti “Rūjas krasts”.