Valmieras novadā darbojas 29 šīs nozares uzņēmumi, nodrošinot ar darba vietām vairāk nekā 690 Valmieras novada un Vidzemes iedzīvotāju. 2021. gadā šo uzņēmumu apgrozījums ir sasniedzis gandrīz 60 miljonus EUR, kas valsts budžetā ienesis nodokļus 6 miljonu EUR.
AS “Valmieras piens”
Vidzemi mēdz dēvēt par “piena šūpuli”, un tai ir sena piena produktu ražošanas vēsture. 1923. gadā Valmierā tika izveidota piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība – pirmsākums zīmola “Valmiera” piena produktiem, kuri nu jau gandrīz 100 gadu garumā tiek ražoti tagadējā AS “Valmieras piens”, kas kopš 2012. gada ietilpst Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union” grupā.
AS “Valmieras piens” vadītājs Māris Cers: “Akciju sabiedrība “Valmieras piens” specializējas tradicionālo un fermentēto piena produktu ražošanā. Mēs patiesi lepojamies, ka tieši pie mums atrodas arī mūsu uzņēmumu grupas Iepirkumu nodaļa, kuras komanda dienu no dienas rūpējas, lai visi “Food Union” produkti tiktu ražoti tikai no labāko zemnieku saimniecību piegādātā svaigpiena. Tieši pieredzējušo piensaimnieku un piena produktu meistaru gadu desmitiem krātās zināšanas un uzmanība katrai detaļai piena ražošanas procesā palīdz mums šajā ražotnē radīt tik gardus zīmola “Valmiera” piena produktus.”
SIA “Rūjienas saldējums”
Rūjienas pienotavā jau vairāk nekā gadsimtu ražo saldējumu no īsta piena un krējuma. Piedāvājumā ir gan tradicionālas un iemīļotas saldējumu garšas, piemēram, dzērveņu konusiņš, gan dažādas jaunu garšu variācijas. Uzņēmums radījis unikālu produktu – “Minimelts” saldējuma bumbiņas, kuru košās krāsas iegūtas no dabiskām pārtikas piedevām. SIA “Rūjienas saldējums” ir vienīgais saldējuma bumbiņu “Minimelts” ražotājs Eiropā un eksportē tās uz vairāk nekā 20 valstīm.
SIA “Rūjienas saldējums” vadītājs Igors Miezis: “Esam lepni, ka varam Rūjienas vārdu nest tālu un pelnīt, pārdodot saldējumu. Pienotava nekad nav bijusi tik plaši atpazīstama pasaulē, un nedomājam apstāties pie sasniegtā. Mums ir lieliska komanda un tālejoši plāni.”
“Valmieras novada gada balvas uzņēmējdarbībā 2022” ietvaros uzņēmums ieguvis goda rakstu nominācijā “Gada investīcija”.
SIA “Valmiermuižas alus”
“Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis: “Pērn visstraujākais pārdošanas apjoma pieaugums bija lejamajam alum – par 59%. Latvijas alus baudītāji novērtē un atzīst pašmāju brūvējumus un krīzes laikos atbalsta vietējos ražotājus. Ņemot vērā ierobežojumus un tūristu plūsmas lēno atgriešanos restorānos un bāros, tomēr vēl neizdevās sasniegt pirmspandēmijas alus pārdošanas apjomus. Plānojam tos sasniegt šogad, kad pēc ilgāka pārtraukuma gaidāma aktīva tūrisma un viesmīlības sezona.”
Ieskicējot plānus šim gadam, A. Ruņģis atzīmē: “Šī gada pirmajos trīs mēnešos esam sasnieguši vēsturiski lielāko alus pārdošanas apjomu. Pārdotā alus apjoms litros audzis par 16%, bet bezalkoholisko dzērienu pārdošana litros – par 47%. Pēc trīs ļoti grūtiem un ar izaicinājumiem pilniem gadiem Latvijas amatalus brūvētājiem, uz šo gadu raugāmies piesardzīgi optimistiski.”
SIA “Fruitis Foods”
Uzņēmums atrodas Trikātā, pienotavas ēkā, un aktīvu darbību sācis 2019. gadā, kad uzsākta sulas dzērienu ražošana. Šis produkts ir ļoti iecienīts Lielbritānijas tirgū – sulas dzērieni tiek fasēti mazās porcijās un pārdoti ģimenes pakās. Iegādājoties šo produktu, patērētājs to pats sasaldē mājas apstākļos, lai iegūtu gardu saldētas sulas saldējumu. Produktam ir dažādas augļu un ogu garšas, tā sastāvā ir salīdzinoši daudz sulas un tam nav pievienots cukurs. Uzņēmums sadarbojas ar populāriem Lielbritānijas zīmoliem, piemēram, “ALDI”, “Robinsons Fruit” un citiem.
SIA “Fruitis Foods” vadītājs Rolands Putniņš: “Mūsu produkts ir izteikti sezonāls, tomēr, lai nodrošinātu lielo pieprasījumu vasaras mēnešos, to ražojam visu gadu. Domājot par uzņēmuma izaugsmi, esam iegādājušies sarežģītas TetraPak fasēšanas iekārtas, lai sāktu ražot sulas saldējumus trīsstūrveida iepakojumos.”
SIA “Liepkalni”
SIA “Liepkalni” ir viens no lielākajiem Valmieras novada maizes un konditorejas uzņēmumiem. Izteiksmīgās un atšķirīgās garšas pamatā ir 1928. gadā aizsāktās Mendziņu dzimtas maizes un kliņģeru cepšanas tradīcijas, īpaši atlasītās izejvielas un gadu gaitā izkoptā meistarība. Sekojot līdzi tendencēm, attīstīta arī bezglutēna produktu līnija, atverot atsevišķu ceptuvi Rūjienā.
SIA “Liepkalni” vadītājs Dagnis Čākurs: “1992. gadā atgūstot laukus, mums nebija ne mantotas tehnikas, ne darba rīku, taču mums bija liels aicinājums mesties zemes darbos. Tā pēc 45 gadu pārtraukuma atsākās Liepkalnu ceļš. Visus šos 30 gadus mums ir bijis liels gods strādāt un būt kopā ar jums. Lai arī turpmāk rudzu maize stiprina un dod spēku!”