Latviešu ēdienu receptes iepazīs arī Japānā

Receptes_Rūjiena

Drīzumā par Valmieras novada un Latvijas tradicionālajiem ēdieniem uzzinās arī Japānā, jo top grāmata, kurā būs iekļautas šo ēdienu receptes. Japāņiem būs iespēja iepazīt un iemācīties gatavot latviešu gada nogales klasisko ēdienu – pelēkos zirņus ar speķi, gardo desertu – rupjmaizes kārtojumu un, protams, mūsu Valmieras un Rūjienas salātus, kas kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu ikvienā svētku galdā.

Grāmata top sadarbībā ar ēdienu kultūras pētnieci Keiko Sasaki, Igaunijas Ārlietu ministrijas darbinieci, kura jau kopš 2018. gada, sadarbojoties ar Igaunijas vēstniecību Japānā, organizē Baltijas valstu valodas kursus un igauņu ēdienu meistarklases, kā arī izveidojusi informatīvo vietni “Baltijas mežs” un izdevusi igauņu ēdienu recepšu grāmatu.

Igauņu ēdienu meistarklašu apmeklētājiem Japānā radusies interese arī par Latvijas un Lietuvas ēdieniem, savukārt Keiko Sasaki uzskata, ka vislabākais veids kā iepazīt katras valsts virtuvi, ir doties uz šo valsti, iepazīt ēdienu gatavošanas tradīcijas un izmēģināt receptes.

2021. gada rudenī apmeklēju arī Rūjienas sadraudzības pilsētu Higašikavu, satiku tās iedzīvotājus un varēju tur “satikt Latviju”. Man bija arī lieliska iespēja aizbraukt uz Rūjienu un mācīties latviešu ēdienu pagatavošanu kopā ar Gunu Ķiberi. Rūjiena ir īpaša vieta, kurā var sastapt īstu latviešu ikdienu. Manuprāt, ēdiens ir vienkāršākais veids, lai vairāk izprastu kādas valsts kultūru. Vēlos, lai japāņi par to vairāk uzzinātu!

stāsta Keiko Sasaki

Japāņu valodā iznākušo recepšu grāmatu iegādāsies arī pašvaldība, lai izmantotu dāvināšanai japāņu viesiem un aizvestu ciemakukulī uz Japānu.

Higašikavas un Rūjienas draudzība aizsākās 2008. gadā, kad tika parakstīts abu pilsētu sadarbības līgums. Rūjienas parkā aug un pavasaros priecē ziedošās sakuras, bet Japānas pilsētas Higašikavas parkā zied Latvijas baltie ceriņi. Tagad arī mūsu tradicionālo ēdienu receptes iepazīs uzlecošās saules zemē Japānā.