Valmierā būs Burkānciema Mūzikas svētki

Jau šo sestdien, 7.augustā, Valmierā, Vienības ielā 13 plkst.18.00 norisināsies Mūzikas svētku Burkānciemā otrais koncerts, kurā ar interesentiem tiksies Jēkaba Nīmaņa kvartets – Baiba Renerte/mecosoprāns, Jēkabs Nīmanis/klarnete, Artūrs Noviks/akordeons, Kristaps Pētersons/kontrabass, Valmieras Kultūras centra Etno kokļu kopa/vadītāja Zane Sniķere, balles deju klubs Valmiera un podnieks-keramiķis Gatis Dzērve ar savu darbu izstādi.

Jēkaba Nīmaņa kvartets atskaņos programmu Dzejnieka balss.Mūzika, kura ietver poētiskā metaforā tvertas un konceptualizētas pārdomas par balss klātbūtni dzejā, par situāciju, kad skaniskais un saturiskais impulss nāk tieši no dzejas autora. Jēkabs Nīmanis atzīst: “Mani interesē ne tikai mūzikas un vārda attiecības, bet arī “pirmavota” klātbūtne, dzejnieks, viņa balss dokumentācija.” Koncertā Jēkaba Nīmaņa kvartets atskaņos arī simtgadnieka Astora Pjacollas opusus.

Valmieras Kultūras centra Etno Kokļu kopa kā kolektīvs muzicē kopš 2017.gada rudens. Zanes Sniķeres ideja par mazu koklētāju pulciņu, kas kopā muzicē, nu ir izaugusi par kārtīgu kolektīvu. Stāsta Etno Kokļu kopas vadītāja Zane Sniķere: “Katrs dalībnieks ir vienmēr mīļi gaidīts, katra kokles skaņa ir domās apmīļota un katrs vārds no sirds izdziedāts. Kokle ir visu kolektīva dalībnieku kopsaucējs, jo ikdienā katrs pārstāv savu nozari. Protams, pandēmija mazliet izmainījusi ierasto mēģinājumu procesu, bet kopīga muzicēšana ir tas brīdis ikdienas steigā, kad pilnībā var nodoties sev. Tagad atskatoties, ir liels prieks un gandarījums par kopīgi paveikto – šķietami sarežģītā pirkstu tamborēšana un nesaprotamā akordu maiņa nu ir loģiska un pašsaprotama lieta. Kokles kļuvušas skanīgākas, atvērtākas un dvēseliskākas. Mūzikas svētkos Burkānciemā kopīgi izspēlēsim un izdziedāsim dziesmas, kuras šobrīd esam ļoti iemīlējuši.“

Koncertā interesentus priecēs arī Balles deju klubs Valmiera, kurš šogad atzīmēja jau savu vienpatsmito sezonu popularizējot balles deju kultūru Valmierā. Balles deju klubs Valmiera ir pazīstamākais balles deju klubs Vidzemes reģionā, jo uz deju kursu nodarbībām un ballēm interesenti ierodas ne tikai no Valmieras un tās tuvākās apkārtnes, bet arī no Valkas, Smiltenes, Cēsīm, Limbažiem, Rūjienas, Mazsalacas, Vecpiebalgas, Straupes, Rīgas un Talsiem.

Muzikas svētkos Burkānciemā būs iespējams apskatīt arī valmierieša, podnieka – keramiķa Gata Dzērves darbus. Žurnālists Aivars Ustups reiz ir teicis ‘’Gatis ir izteikts dabas cilvēks: viņš iemācījies un vēl mācās saprast, izmantot enerģijas, ko dod zeme (podniekam māls), ūdens, gaiss un uguns. Podnieka amatu viņš skolās nav mācījies. Pie prasmes ticis, izejot garu veco skunstes ceļu, kurā vērojis, ko un kā dara pieredzējuši meistari, un tad mēģinājis, mēģinājis, vēlreiz mēģinājis, kamēr jau savējos amata noslēpumus izzinājis pats’’.

Mūzikas svētki Burkānciemā notiek ar Valmieras novada pašvaldības un Valmieras novada fonda atbalstu.

Foto: Anita Balčuna