Valmieras novadā viesojās Japānas vēstnieks Jasuši Takase

Valmieras novadā viesojās Japānas vēstnieks Jasuši Takase

Otrdien, 28. februārī, Valmieras novadā viesojās Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Jasuši Takase (H. E. Mr Yasushi Takase).

Vizītes ievadā vēstnieks tikās ar Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku un viņa vietnieku Gunti Gladkinu, Valmieras novada pašvaldības izpilddirektori Eviju Voitkāni un izpilddirektores vietnieku Ivo Virsi, kā arī Valmieras novada pašvaldības domes deputāti un uzņēmējdarbības speciālisti Gunu Ķiberi.

Vēstnieks uzzināja par Valmieras novadu un tā attīstību pēc administratīvi teritoriālās reformas. J. Baiks un J. Takase arī pārrunāja līdzšinējo sadraudzību starp Japānu un Valmieras novadu, iezīmējot arī turpmākos sadarbības virzienus. Vēstnieks īpaši interesējās par Valmieras novada pašvaldības parakstīto Saprašanās memorandu ar Japānas – Uzbekistānas Zīda ceļa fondu un ekonomisko saišu veidošanu starp Valmieras novadu un Japānu, kā arī vēlējās uzzināt plašāk par Rūjienas un Higašikavas sadraudzību.

Ciešākas saiknes ar Higašikavas pilsētu Rūjienai izveidojās pēc Higašikavas pilsētas delegācijas vizītes Rūjienā 2007. gadā. Sadraudzības līgums starp Rūjienu un Higašikavu tika parakstīts 2008. gada 17. jūlijā Higašikavā. Līdz pat administratīvi teritoriālajai reformai Rūjienas pilsētas un vēlāk Rūjienas novada pašvaldība kopīgi ar Higašikavas pašvaldību aktīvi organizēja dažādas aktivitātes, rīkojot pilsētas delegāciju vizītes un skolēnu apmaiņas braucienus. Rūjienas skolēnu regulāri piedalījās ar saviem darbiem Higašikavas starptautiskajā vidusskolēnu foto festivālā. Rūjienā, Ternejas parkā tika iestādīta no Japānas atvestā sakuras koku audze, savukārt Higašikavā aug no Rūjienas vestie ceriņi.

Kā vēstnieku informēja Guntis Gladkins, pēdējos trīs gadus Covid-19 pandēmijas un kara Ukrainā dēļ sadraudzības aktivitātes starp Rūjienu un Higašikavu bija apsīkušas, taču pašlaik abas puses ir apņēmības pilnas tās atjaunot un attīstīt ne tikai abu pilsētu, bet Valmieras novada mērogā, izglītības un kultūras jomai pievienojot arī ekonomikas dimensiju. Jau aprīlī Valmieras novadā viesosies Japānas – Uzbekistānas Zīda ceļa fonda delegācija, kuras sastāvā būs arī Higašikavas pārstāvji. Savukārt šogad augustā un septembrī plānoti Rūjienas un Higašikavas skolēnu apmaiņas braucieni, kā arī Rūjienas skolēnu dalība Higašikavas starptautiskajā vidusskolēnu foto festivālā.

Pēcpusdienā vēstnieks devās uz Rūjienu, lai iepazītos klātienē ar Higašikavas sadraudzības pilsētu. Jasuši Takase kungs apmeklēja Rūjienas Izstāžu zāli, kur ir izveidota īpaša Japānas istaba. Tajā izvietotas sadraudzības pilsētas Higašikavas dāvanas – tējas ceremonijai nepieciešamās lietas, kimono, močī aprīkojums un citi ar Japānu saistīti priekšmeti.

Izstāžu zāles vadītāja Līga Siliņa iepazīstināja vēstnieku ar Rūjienas vēstures faktiem un plašāk pastāstīja par sadraudzības izveidošanos ar Higašikavas pilsētu, kā arī veltīja viņam dziesmu japāņu valodā.

Vēstnieks apskatīja abu pilsētu draudzības simbolu – ūdens pumpi, kas uzstādīts Rūjienas Centra laukumā. Tāds pats pumpis uzstādīts arī Higašikavā. Jasuši Takase kungs viesojās arī Rūjienas Tautskolā, kur iepazinās ar iestādes darbu, apskatīja amatnieku un mājražotāju veikumu.

Valmieras novada apmeklējumu Japānas vēstnieks noslēdza ar viesošanos Valmiermuižas alus darītavā.