Atpakaļ
Aktualitātes / Galerijas / Atklāta Pētera Martinsona darbu izstāde no Marka Rotko mākslas centra kolekcijas

Atklāta Pētera Martinsona darbu izstāde no Marka Rotko mākslas centra kolekcijas

01.04.2022

Valmieras muzeja Izstāžu namā atklāta Pētera Martinsona grafikas un keramikas darbu izstāde “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra”. Izstāde uz Valmieru ceļojusi no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra.

Pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis Pēteris Martinsons (1931–2013) piedzima un pirmos 13 dzīves gadus pavadīja Daugavpilī. Vairāk nekā pusgadsimtu ilgās radošās darbības laikā viņa māksla un personība suģestēja un iedvesmoja dažādu paaudžu keramiķus Latvijā un ārvalstīs. Dzīves nogalē mākslinieks lielu daļu sava radošā mantojuma dāvināja dzimtajai pilsētai, rodot tam mājvietu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Izstādē “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra” skatāmā Pētera Martinsona keramika papildina ar roku zīmētos zīmējumus, lai atspoguļotu mākslinieka nezūdošo vēlmi eksperimentēt ar keramikas materiāliem un tehnikām. Līdzās apgleznotiem porcelāna šķīvjiem un vāzēm mākslinieka meistarību apliecina svēpētas māla kompozīcijas un monumentālas šamota figūras, mēģinot atjaunot sajūtas un laika liecības, ko keramiķis ir iemūžinājis materiālā.

Izstāde skatāma līdz 28. maijam.