26. oktobrī ar gardu vietējo ēdienu un dzērienu baudīšanu, muzikāliem priekšnesumiem un vietējo produktu tirdziņu aizvadīti “Novadu ražas svētki Rīgā”, kuros paziņoti “Novada garšas” 2024 produktu kvalitātes konkursa rezultāti.
No teju 170 produktiem, kurus 82 ražotāji bija iesnieguši vērtēšanai šī gada “Novada Garšas” produktu kvalitātes konkursā, augstāko vērtējumu jeb zelta medaļas saņēma 21 produkts, sudraba – 46, bet bronzas – 36.
“Novada garšas” 2024 produktu kvalitātes konkursā piedalās mazie ražotāji un mājražotāji. Esam gandarīti par Valmieras novada ražotāju sasniegumiem. Konkursā medaļas ieguva 9 mūsu novada ražotāji ar saviem produktiem. Zelta medaļa turpmāk rotās SIA LIVO savvaļas ziedu limonādi un z/s “Kaņepītes” BIO auzu pārslas un Bio rudzu pārslas.
Sudraba medaļas saņēma Gundars Bergs “BB oga” – cukini un smiltsērkšķu džems un sēklu maize ar smiltsērkšķiem, Intars Ozols “Ozolu Bites” – liofilizēta medus kūka, SIA LIVO ziemas karstais dzēriens, Sandra Vilne “Sandriņas ievārījumi” – griķu maize, Zintis Leska “Purmaļu kūpinājumi” – liofilizēta kūpināta svaigā siera izlase un kūpināts svaigais siers ar ķiplokiem.
Bronzas medaļas ieguva Sandra Vilne “Sandriņas ievārījumi” un viņas ceptā maize – karaša, SIA J-Parks liellopu aknu pastēte, Zigmārs Jeske un Ziggy`s Chilie`s mērce ar austersēnēm, Zita Petruseviča “Rada Zita” – plūmīšu sīrups ar melisu.
Arī šogad iesniegto produktu vērtēšana triju dienu garumā notika Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātē (LPTF). Ja pērn žūrijā strādāja 19 eksperti, tad šogad to skaits jau sasniedza 33 – pārtikas tehnologi, vadošie pētnieki, docenti, pavāri un dzērienu eksperti lika lietā visas savas maņas un zināšanas, lai izpētītu iesniegtos produktus.
Elīna Ozola, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja:“Lai arī šogad vērtējamo produktu bija mazāk nekā pērn, kad žūrijai nācās analizēt 187 produktu kvalitātes rādītājus, lielāks bija ražotāju skaits, tā nodrošinot lielāku produktu dažādību. Trīs dienas žūrijai arī šogad bija izaicinājumu un atklājumu piepildītas.
“Novada Garša 2024” produktu kvalitātes konkurss ir visiem Latvijas pārtikas ražotājiem, kuri savus produktus ražo nelielā apjomā, ir reģistrējuši savu darbību un piedāvā produktus iegādei. Konkursa devīze: “Ražo! Radi! Pilnveido!”, aicinot izcelt Latvijā radītus produktus, kas pilnveidoti, uzlaboti, attīstīti gadu gaitā.