Četrās Valmieras novada skolās notiks ievērojami mācību vides uzlabošanas darbi

Mācību vides uzlabošanas projekts

Skolu tīkla sakārtošanas rezultātā Valmieras novada pašvaldība no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda ir  piesaistījusi ievērojamu finansējumu mācību vides uzlabošanai četrām Valmieras novada skolām –  Mazsalacas vidusskolai, Strenču pamatskolai, Rūjienas vidusskolai un Valmieras 2. vidusskolai.

Uz ES Atveseļošanas fonda finansējumu varēja pretendēt skolas, kuras pēdējo gadu laikā skārušas pārmaiņas un ir noteikts pamatskolas statuss, kā arī tās skolas, kuras izjutušas lielāko ietekmi no šīm izmaiņām, pildot skolēnu uzņemošo funkciju.

Gatavojot projekta “Mācību vides uzlabošanas vispārējās izglītības iestādēs Valmieras novadā” pieteikumu, lai pretendētu uz ES Atveseļošanas fonda finansējumu, tika izveidota darba grupa, kurā bija Valmieras novada pašvaldības speciālisti, kuri kopā ar skolu vadību analizēja iestāžu mācību vidi un tehnisko nodrošinājumu, kā arī noteica nepieciešamo darbu apjomu atbilstoši pieejamam finansējumam.

2023. gada 29. jūnijā Valmieras novada pašvaldības domes sēdē pieņemts lēmums no 2025. gada 1. augusta mainīt Mazsalacas vidusskolas īstenoto izglītības pakāpi no vidējās uz pamatizglītību un piešķirt izglītības iestādei nosaukumu Mazsalacas pamatskola. Projekts paredz  Mazsalacas skolas telpu pārbūvi, uzlabojot dabaszinātņu zonu un aprīkojot ar mācību priekšmetiem nepieciešamajām tehniskajām ierīcēm un aprīkojumu. Plānots atjaunot daļu no mācību kabinetiem, paplašināt ģērbtuves pie sporta zāles, veikt pasākumus ugunsdrošības prasību nodrošināšanai un nodrošināt vides pieejamību personām ar kustību traucējumiem, izbūvējot liftu, dušu, divas tualetes, iekštelpu pandusus nokļūšanai uz ēdamzāli, pasākumu un sporta zāli. Lai risinātu Mazsalacas Mūzikas un mākslas skolas mākslas programmas vajadzību pēc plašākām telpām, lemts Mazsalacas skolas telpas pielāgot un ar laiku mākslas programmu no tās īstenošanas vietas Parka ielā 31 pārcelt uz Mazsalacas skolas telpām Parka ielā 30. Līdz ar to skolēni, kuri apgūst mākslas programmu, uzreiz pēc mācību stundām varēs tajā pašā ēkā apmeklēt arī mākslas nodarbības.

Vairāk nekā gadsimtu ilgajā Strenču pamatskolas vēsturē ir atrodamas dažādas izglītības pakāpes un nosaukumu maiņas. Tomēr visilgstošāk skola Strenčos ir tieši pamatskola. Pēdējās izmaiņas notika 2020. gada 1. septembrī, no tā laika, atkal kļūstot par Strenču pamatskolu. Projektā paredzēta vairāku skolas mācību telpu atjaunošana un ventilācijas sistēmas izbūve.

Rūjienas vidusskolā, kas Valmieras novada ziemeļu daļā paliks vienīgā vidusskola, notiks mācību telpu pārbūve –  tiks izveidota STEM priekšmetu zona skolas 1. stāvā, tajā skaitā dabaszinību laboratorija, kas tiks aprīkota ar mācību priekšmetiem nepieciešamajām tehniskajām ierīcēm. Vairākus mācību kabinetus sagaida atjaunošanas darbi un nepieciešamie pasākumi ugunsdrošības prasību nodrošināšanai.

Valmieras 2. vidusskola pēdējo gadu laikā vairākkārt piedzīvojusi vizuālas pārmaiņas, 2023. gada 30. augustā pēc pārbūves atklāta Valmieras 2. vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne”, 2024. gada jūnija sākumā pabeigts skolas mazās sporta zāles pārbūves projekts. Šis mācību vides uzlabošanas projekts ļaus īstenot skolas ziemeļu korpusa pārbūvi, tajā skaitā pārbūvēt un atjaunot mācību telpas. Paredzēta ir arī inženiertīklu pārbūve, attiecīgi pasākumi ugunsdrošības prasību nodrošināšanai.

Visas projektā iesaistītās izglītības iestādēs paredzēts aprīkot ar ergonomiskām mēbelēm un informācijas un komunikācijas tehnoloģijām, lai skolēniem un pedagogiem nodrošinātu ērtu un modernu mācību darba vidi.

Projekta plānotās kopējās izmaksas ir 4 752 060,84 EUR. Attiecināmās izmaksas 4 082 060,84 EUR, tajā skaitā Atveseļošanas fonda finansējums 3 373 604 EUR un Valmieras novada pašvaldības līdzfinansējums 708 456,84 EUR. No pašvaldības budžeta plānotas arī ārpus projekta izmaksas 670 000 EUR apmērā, kas saistītas ar projekta mērķa pilnvērtīgu sasniegšanu. Projekts “Mācību vides uzlabošana vispārējās izglītības iestādēs Valmieras novadā” jāīsteno līdz 2026. gada 31. maijam.

2024./2025. mācību gadā Mazsalacas vidusskolā ir 234 skolēni, Strenču pamatskolā 176 skolēni, Rūjienas vidusskolā 451 skolēns un Valmieras 2. vidusskolā 621 skolēns un tās struktūrvienībā “Varavīksne” 161 audzēknis.