Ko rudenī iesākt ar dārza atkritumiem?

Ik gadu līdz ar rudeni noslēdzas arī dārza sezona, un, novācot pēdējo ražu un gatavojot dārzu pārziemošanai, rodas dažādi zaļie atkritumi. Sniedzam ieteikumus, kā rīkoties ar dārza atkritumiem videi draudzīgi un ilgtspējīgi!

  1. Aicinām izvērtēt iespējas savos īpašumos piemērotās vietās kompostēt gan rudens lapas, gan dārza atkritumus visa gada garumā. Pareizi sagatavota komposta rezultātā tiek iegūts substrāts dārza augsnes auglības uzlabošanai, kas vēlāk ir ļoti noderīgs dārza iekopšanai jaunajā sezonā. Tomēr pirms komposta kaudzes izveidošanas jāpārliecinās, ka tā netraucēs kaimiņam un būs ierīkota atbilstoši teritorijas plānojuma nosacījumiem!
  2. Ja īpašumā nav iespējams izveidot kompostu, tad dārza atkritumus var nodot EKO laukumos. Nododot var sīkus zarus līdz 2 cm diametrā, nezāles, ziedus, skaidas, mizas un citus. Plašāk zaao.lv/eko-laukumi
  3. Ja dārza atkritumu apjoms ir liels, aicinām izmantot iespēju pieteikt dārza atkritumu savākšanu no īpašuma, izmantojot BIG BAG maisus no SIA “ZAAO”. Plašāk zaao.lv/nestandarta-atkritumi

Valmieras novada saistošie noteikumi Nr. 115 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Valmieras novadā” paredz arī to, ka novada teritorijā lapas nedrīkst dedzināt, tāpēc pašvaldība aicina izmantot iespēju nodot lapas EKO laukumos vai veidot to kompostu savos īpašumos! Jāpiebilst, ka uz mežu vest lapas un citus dārza atkritumus, arī kritušos ābolus nav atļauts!

Lapu un citu atkritumu dedzināšana ir bīstama gan no ugunsdrošības viedokļa, gan arī piedūmojums negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti ne tikai tuvākajiem kaimiņiem, bet arī plašākā apkārtnē. Par jebkāda veida atkritumu dedzināšanu ir piemērojama administratīvā atbildība.