Valmierā uzsākta Strauta ielas pārbūve

Valmierā uzsākta Strauta ielas pārbūve. Iela novietojusies starp aktīvi izmantotām teritorijām – Valmieras tirgu, Valmieras muzeju, Valmieras teātri un Valmieras vecpilsētas kultūrvēsturisko teritoriju ar Rātsupītes ieleju. Pēc pārbūves Strauta iela veidosies ne tikai kā vieta, kur pārvietoties autotransportam, bet ielai piegulošo labiekārtoto teritoriju varēs izmantot kā pulcēšanās, pastaigu un atpūtas vietu pilsētnieki un viesi. Strauta ielas teritorijā plānotas sešas funkcionālās telpas, lai ikvienam tās izmantotājam iela būtu ērta un droša. Ar apstādījumiem, atpūtai paredzētām vietām veidosies parka sajūta, ko izcels Rātsupītes un vecpilsētas tuvums.

Būvprojekts paredz esošās brauktuves un ietvju segumu pārbūvi. Savukārt jaunajām labiekārtojuma iecerēm izmantos ielai piegulošo teritoriju virzienā uz Rātsupīti. Ikdienā šeit ir intensīva gājēju un autotransporta kustība – šajā teritorijā nepieciešams paplašināt arī pieejamās autotransporta stāvvietas. Kopumā būs papildu 43 autostāvvietas, tai skaitā divas elektroautombiļu uzlādei. Ielas labajā pusē, pret Rātsupītes gājēju tiltu, paredzēta apstāšanās vieta, lai droši izkāptu un iekāptu pasažieri, kuri dosies uz vecpilsētu.

Stāvlaukuma telpu papildinās Strauta ielas skvēra un parka atpūtas telpas labiekārtojuma elementi – āra mēbeles, atkritumu urnas, velosipēdu statīvi, sabiedriskā tualete. Plānots veidot arī apstādījumus – krūmu grupas ar atsevišķiem ziemciešu, graudzāļu akcentiem, ierīkos apstādījumus paaugstinātās kastēs un augu konteineros, kā arī, respektējot upes tuvumu, saglabās un papildinās lielo koku grupas. Augi, koki, apstādījumi kā labiekārtojuma elementi saskanēs ar kopējo kvartāla vēsturisko Valmieras vecpilsētas tonalitāti, tostarp izmantojot rūsināto metālu. Visā ielas pārbūves posmā izbūvēs arī jaunu, energoefektīvu ielas apgaismojumu. 

Ietve un brauktuve Strauta ielā paredzēta vienā līmenī, bet tos vizuāli atdalīs dažādi segumi un to krāsu toņi. Būs nodrošinātas vides pieejamība, kā arī pēc pārbūves noslēgšanās būs samazināts autotransporta braukšanas ātrums – 20 km/h. Strauta ielā galvenokārt paredzēta vienvirziena transporta plūsma, izņemot ieejas telpā (no Tērbatas ielas līdz iebraukšanai tirgus teritorijā) – tur paredzēta divvirziena plūsma.

Par satiksmes ierobežojumiem pārbūves laikā. Strauta iela nodrošina piekļuvi Valmieras tirgum, tāpēc darbu izpilde plānota tā, lai pēc iespējas mazāk traucētu tā darbību. Šogad apbraucamais ceļš būvdarbu zonai tiek organizēts pa Strauta ielu virzienā uz Tērbatas ielu, iebraukšanu, kā līdz šim paredzot no krustojuma ar ēku Tērbatas ielā 4. Savukārt Strauta ielas posmu virzienā uz Lucas ielu varēs izmantot tikai tie, kuriem nepieciešams piekļūt pārbūves posmam piegulošās teritorijās. Gājēju kustību nodrošinās pa esošajām ietvēm, būs saglabāta iespēja no Bruņinieku ielas puses nokļūt pāri Rātsupītes tiltam. Ziemas tehnoloģiskajā pārtraukumā iela būs atvērta satiksmei. 

Būvdarbi ir uzsākti un tos plānots pabeigt nākamā gada pirmajā pusgadā. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem un līgumam darbus veic SIA “Limbažu ceļi”. Kopējās izmaksas 1 401 027,81 EUR, tajos iekļauti būvniecības, autoruzraudzības un būvuzraudzības izdevumi. Strauta ielas izbūvi Valmieras novada pašvaldība veiks par pašvaldības budžeta līdzekļiem (15% paredzot budžetā, 85% piesaistot aizņēmuma veidā no Valsts kases). Strauta ielas pārbūves projektam, kā nozīmīgam Valmieras novada pašvaldības infrastruktūras investīciju projektam, ir saņemts pozitīvs Satiksmes ministrijas atzinums.