PII “Kārliena” un Valmieras tehnikumam piešķirts statuss “Veselību veicinoša izglītības iestāde”

Veselību veicinoša izglītības iestāde

Izvērtējot izglītības iestādi pēc līdzšinējām aktivitātēm un turpmākiem nodomiem pastāvīgi domāt par kapacitātes stiprināšanu, lai caur izglītības iestādes vidi gan audzēkņiem un viņu vecākiem, gan iestādes darbiniekiem dotu iespēju iemācīties veselīgi domāt, dzīvot, mācīties un strādāt, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izveidotā Nacionālā Veselību veicinošo skolu tīkla padome Valmieras pirmsskolas izglītības iestādei (PII) “Kārliena” un Valmieras tehnikumam piešķīrusi statusu “Veselību veicinoša izglītības iestāde”.

PII “Kārliena”

Viens no PII “Kārliena” 2023.–2025. gada Attīstības plānā iekļautajiem mērķiem ir veicināt bērnu vispusīgu un harmonisku attīstību un veselības nostiprināšanu. Iestādē mērķtiecīgi tiek organizētas aktivitātes, kurās tiek popularizēts veselīgs dzīvesveids. Brokastīs, pusdienās un launagā tiek piedāvāts veselīgs, sabalansēts uzturs, tāpat iestāde iesaistās apvienotajā skolu programmā “Piens un augļi skolai”. Sporta nodarbību programma ir veidota daudzveidīga, piemēram, organizēta pēdu rūdīšana jaunāko grupu bērniem vai piedāvātas papildu nodarbības bērniem, kuriem nepieciešams vairāk laika, lai nostiprinātu fizisko sagatavotību, kā arī pieejams plašs sporta inventāra klāsts.

PII “Kārliena” apzinās, ka vienlīdz būtiski ir parūpēties gan par fizisko ķermeni, gan arī psihisko veselību, tamdēļ vecāko grupu bērni “Džimbas drošības 11 soļu programmā” izglītojas par drošām attiecībām un arī pedagogi gūst zināšanas, lai mācītu un demonstrētu bērniem drošu attiecību pamatprincipus, tādējādi mazinot vardarbības riskus viņu dzīvē. Tāpat iestāde bērniem un personālam nodrošina iespēju saņemt atbalstu fiziskas un emocionālas vardarbības gadījumā, jo ir pieejams nepieciešamais atbalsta personāls – logopēds, speciālais pedagogs, sociālais pedagogs un psihologs. Domājot par izglītības iestādes darbinieku psihiskās veselības veicināšanu, tiks organizēta nodarbība, kurā darbinieki varēs iepazīties ar ieteikumiem psihiskās veselības veicināšanai, izdegšanas un vardarbības profilaksei.

Bērna attīstības ceļš sākas ģimenē, tāpēc PII “Kārliena” līdz šim piedāvājusi arī vecākiem iespēju apmeklēt nodarbību ciklu “Kā ar mīlestību un cieņu noteikt bērnam robežas”. Sadarbībā ar SPKC bērnu vecākiem iestādē iespējams saņemt dažādus informatīvus un izglītojošus materiālus par bērnu veselību.

Saņemtais statuss ir novērtējums līdz šim paveiktajam veselīga iekšējā klimata radīšanā iestādē un apliecinājums turpmākajiem plāniem, lai bērniem un viņu vecākiem, izglītības iestādes personālam radītu fizisko un psihisko veselību veicinošu vidi. Būt par veselību veicinošu izglītības iestādi ir arī apņemšanās gūt jaunu pieredzi un idejas veselības veicināšanas attīstīšanai PII “Kārliena”, paturot prātā bērna intereses. Aizvien vairāk iestādē vēlamies izmantot ārvides piedāvātās iespējas, tāpēc sadarbībā ar vecākiem plānojam izveidot baskāju taku. Vēlētos attīstīt dabas izziņas klasi un tālākos nākotnes plānos ir arī āra sporta laukums,

par saņemtā statusa nozīmi stāsta Sigita Tama, PII “Kārliena” vadītāja.

Valmieras tehnikums

Valmieras tehnikumā veselības veicināšana ir svarīga prioritāte, tādēļ audzēkņiem, pedagogiem un darbiniekiem tiek organizētas dažādas fiziskās aktivitātes un nodarbības, kas palīdz uzlabot gan fizisko, gan garīgo veselību.

Valmieras tehnikuma mērķis ir radīt vidi, kurā audzēkņi apgūst prasmes, kas veicina veselīgu dzīvesveidu – fizisko aktivitāti, pareizu uzturu, mentālās veselības kopšanu un sociālo atbildību.

Septembrī Valmieras tehnikuma 1. kursa audzēkņiem tika organizēts foto orientēšanās pasākums “Iepazīsti Valmieru”, kura laikā jaunieši atklāja dažādas interesantas vietas Valmierā, katrā no tām pildot kādu āķīgu uzdevumu.

Programmas “Veselību veicinošas izglītības iestādes” ietvaros 2024./2025. mācību gadā tiks organizēti dažādi pasākumi, kuru mērķis ir veicināt veselīga dzīvesveida paradumu izkopšanu un veidot audzēkņu izpratni par veselības nozīmīgumu. No 22. līdz 30. novembrim Valmieras tehnikumā norisināsies veselības nedēļa, kuras laikā jaunieši izzinās onkoloģisko slimību riska faktorus. Liela uzmanība programmā pievērsta arī mentālās veselības veicināšanai – oktobris būs mentālās veselības mēnesis. Jaunieši varēs uzzināt, kā atpazīt pazīmes, kad nepieciešama palīdzība, kur to meklēt un kā rūpēties par savu mentālo veselību. Savukārt novembris būs veltīts enerģijas atjaunošanai. Jaunieši tiks aicināti atrast līdzsvaru starp dabu, atpūtu, fiziskajām aktivitātēm un veselīgu uzturu, lai uzturētu augstu enerģijas līmeni un produktivitāti visas dienas garumā.

Mācību gada laikā Valmieras tehnikuma pedagogiem un darbiniekiem divas reizes nedēļā ir iespēja uzlabot savu fizisko veselību un funkcionālās spējas kvalificētu fizioterapeitu vadībā. Par veselīgiem ieradumiem tiek domāts arī ikdienā – pirms mācību stundām un darba starplaikos, izpildot īsus vingrojumus un izkustoties.

Valmieras novadā līdz šim statuss piešķirts vēl divām izglītības iestādēm – Valmieras Gaujas krasta vidusskolai – attīstības centram (2018. gadā) un Valmieras sākumskolai (2016. gadā). Pavisam kopā Latvijā šo statusu saņēmušas 126 izglītības iestādes.

Informācija sagatavota sadarbībā ar PII “Kārliena” un Valmieras tehnikumu.