Noticis projekta “Uzplaukt radoši” pirmais mentoru klubs

Uzplaukt radoši

Vidzemes Augstskolā, Valmierā projekta “Uzplaukt radoši: sieviešu, radošo uzņēmēju iedrošināšana” ietvaros pirmo reizi kopā pulcējās 16 radošas uzņēmējas vecumā virs 40 gadiem un viņu mentores, lai gūtu zināšanas tēmā “Biznesa uzsākšana un attīstīšana jaunajiem uzņēmējiem”. Šis ir pirmais no gaidāmajiem sešiem mentoru klubiem, kas norisināsies projektā nākamo desmit mēnešu laikā.

Tikšanās sākās ar dalībnieču un mentoru iepazīstināšanu par sevi. Daudzas no dalībnieces uzsvēra, ka saredz līdzības citu stāstos, katrā no tiem sadzirdot arī daļiņu sevis. “Projektā esmu tādēļ, ka man pietrūkst drosmes, zināšanu par pārdošanu. Es esmu šeit, lai kļūtu zinošāka un iegūtu jaunas sadarbības,” tā viena no dalībniecēm.

Uz tilla, ar roku izšūtas personalizētas aplikācijas, kuras rotā apģērbu; lina un kokvilnas apģērbi bērniem, ražoti tikai no dabīgiem materiāliem; mīļspilveni, rotaļlietas, somas bērniem un pieaugušajiem; viss dāvanu iesaiņošanai – tikai daļa no produktiem ar ko darbojas projekta dāmas.

Uz pirmo no mentoru klubiem tika aicināts arī Cēsu Digitālā centra vadītāja vietnieks Aleksandrs Ļubinskis, lai pastāstītu par biznesa uzsākšanu un attīstīšanu jaunajiem uzņēmējiem. “Radošie uzņēmumi bieži vien var ātri pielāgoties mainīgām tirgus tendencēm un klientu prasībām, izmantojot savu radošumu un elastīgās struktūras,” tā eksperts. A. Ļubinskis iepazīstināja ar dažādiem radošās domāšanas rīkiem, ko izmanto ideju ģenerēšanai un problēmu risināšanai.

Tāpat eksperts pieskārās arī radošo industriju uzņēmējdarbības riskiem – nepastāvīgu pieprasījumu, intelektuālā īpašuma aizsardzību, finansējuma nepietiekamību, augstu konkurenci, ātru tehnoloģiju attīstību, radošuma un uzņēmējdarbības līdzsvars utt. Tika uzsvērts, ka tieši radošie produkti un pakalpojumi bieži vien veido dziļāku emocionālo saikni ar klientiem, radot uzticību un lojalitāti.

Mentoru programmas aktivitātes norisinās no 2024. gada septembra līdz 2025. gada jūnijam. Paredzēts, ka grupas dalībnieces mentoringa programmas laikā saņems mentoru atbalstu, mentorēm daloties ar dažādiem padomiem un ieteikumiem.

Sieviešu uzņēmējdarbības prasmju stiprināšanai pieteikušās mentores, kas sniegs atbalstu un zināšanas uzņēmējdarbības, mārketinga un komunikācijas, produktu un pakalpojumu attīstības, kā arī dizaina jautājumos. Papildus, mentoru atbalsts tiks sniegts arī konsultācijām par produkta vai pakalpojuma pašizmaksas veidošanos un cenas aprēķināšanu, kā arī jautājumā par aprites ekonomikas principu ieviešanu uzņēmējdarbībā.

Projekta “Uzplaukt radoši” mentores:

  • dizainere, māksliniece Agnese Pudiņa Frīdenberga,
  • SIA “Omnia Pro” valdes priekšsēdētāja Ginta Zariņa,
  • producente un radošo industriju koučs Inese Stade,
  • “Kalnciema kvartāls” izpilddirektore, Āgenskalna tirgus stratēģiskās attīstības komandas vadītāja Una Meiberga.

Aktivitātes organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzplaukt radoši: sieviešu, radošo uzņēmēju iedrošināšana”, sadarbībā ar Igaunijas Austrumviru Uzņēmējdarbības centru, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Vairāk informācijas: Arta Indriksone, apmācību programmas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā,