Latvijas jauno satiksmes dalībnieku izlase uzvar Parīzē, komandā arī skolniece no Valmieras Viestura vidusskolas

Latvijas jauno satiksmes dalībnieku izlase uzvar Parīzē

No 19. līdz 22. septembrim Parīzē Francijā norisinājās jau 37. Starptautiskās Automobiļu federācijas (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA) Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensības. 17 komandu konkurencē no 16 valstīm Latvijas jauno satiksmes dalībnieku izlases dalībnieki uzrādīja lieliskus rezultātus visās disciplīnās un izcīnīja zelta godalgas un čempiona titulu. Par Eiropas vicečempioniem kļuva Serbijas jaunie velosipēdisti, bet bronzas medaļas ieguva komanda no Čehijas.

Latviju 37. Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās pārstāvēja Ralfs Leimanis no Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas, Tomass Pekuss no Baložu vidusskolas, Arta Strupiša no Cēsu pilsētas vidusskolas un Betija Bernāte no Valmieras Viestura vidusskolas. Latvijas izlasi uz Eiropas sacensībām pavadīja arī komandas vadītāja Guna Zvīgule un Anete Katrīna Breikša, kura ir arī Tomasa Pekusa skolotāja un trenere.

“Esam patiesi lepni un gandarīti par jauniešu cīņassparu un neatlaidību! Šajās sacensībās izlases dalībnieki parādīja gan lielisku individuālo sniegumu, gan arī saliedētas komandas spēku, kas rezultējās zelta godalgās. Zinām, ka no Parīzes atgriežas zināšanām un pieredzes bagātāki jaunie satiksmes dalībnieki. Īpašs paldies gan jauniešu skolotājiem, gan arī izlases trenerim – Pēterim Dūnim – par ieguldīto darbu, atbalstu un līdzi jušanu,” gandarījumu pauž Guna Zvīgule, CSDD Komunikācijas departamenta Izglītības daļas vadītāja.

“Lai izveidotu Latvijas jauno satiksmes dalībnieku izlasi, katru gadu visā Latvijā tiek organizētas reģionālās sacensības, kuru laikā teorētiskās zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem un praktiskās iemaņas velosipēda vadīšanā apgūst vairāk nekā 1200 skolēnu,” uzsver CSDD valdes loceklis un Latvijas jauno satiksmes dalībnieku foruma galvenais tiesnesis Jānis Liepiņš. “Šāds sacensību formāts nodrošina, ka bērni un jaunieši jau agrā vecumā apgūst tos noteikumus un praktiskās iemaņas, kas viņiem noder, lai droši, pārliecinoši un atbildīgi piedalītos ceļu satiksmē.”

Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensības tiek organizētas kopš 1986.gada un to mērķis ir attīstīt un veicināt bērnu un jauniešu izglītošanu satiksmes drošības jomā. Kopskaitā astoņos sacensību posmos tiek pārbaudītas teorētiskās un praktiskās skolēnu zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas drošai dalībai ceļu satiksmē.

Latvijas komandas Eiropā startējušas ar ievērojamiem panākumiem – mūsu zinošie jaunie satiksmes dalībnieki vairākkārt iepriekš kāpuši uz goda pjedestāla, saņemot gan zelta medaļas Čehijā 2016.gadā un Albānijā 2017.gadā, gan sudraba godalgas Ungārijā 2018.gadā, Horvātijā 2022.gadā un Melnkalnē 2023.gadā, gan arī bronzu Austrijā 2015.gadā.

“Jauno satiksmes dalībnieku forumu 2024” un Latvijas izlases dalību Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās organizē CSDD sadarbībā Latvijas Automoto biedrību, un tas tiek finansēts no Ceļu satiksmes drošības padomes līdzekļiem – sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām, ko ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu veikšanai apdrošināšanas sabiedrības katru ceturksni ieskaita biedrības „Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs” kontā.

Informāciju sagatavoja:

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”