Pieminot Valmieras degšanu pirms 80 gadiem, būs skatāma filma

Pieminot Valmieras degšanu pirms 80 gadiem, būs skatāma filma

Šogad aprit 80 gadu kopš Otrā pasaules kara notikumiem, kas nesa būtiskus zaudējumus Latvijai, tās iedzīvotājiem un gadsimtu gaitā veidotajām kultūras un materiālajām vērtībām. 1944. gada 23. septembrī ugunsgrēkos tika izpostīts Valmieras vēsturiskais centrs. Aicinot uzzināt plašāk par traģiskajiem notikumiem, televīzijas kanālā “ReTV” pirmdien, 23. septembrī, plkst. 22.40 būs skatāms videomateriāls “Valmieras degšana 1944” (2023).

Videomateriāla satura veidotāji ir pētnieks Valdis Kuzmins un Valmieras muzeja vēsturnieks Alberts Rokpelnis. Videomateriāls seko notikumiem Valmieras apkārtnē 1944. gada 21.–23. septembrī – gan vācu, gan Sarkanās armijas kustībai un lēmumiem, meklējot atbildi uz jautājumu, kā Gaujas tiltu stratēģiskā nozīme ietekmēja Valmieras vēsturiskā centra nodegšanu.

Jāpiemin, ka Valmierā, laukumā pie Hanzas sienas līdz 6. oktobrim skatāma izstāde “1944 – kara lauzums Latvijas pilsētainavā”. Tā aicina uzzināt vairāk par padomju aviācijas uzlidojumos un Vācijas – PSRS karadarbībā visvairāk cietušo Latvijas pilsētu – Rēzeknes, Gulbenes, Jelgavas, Bauskas, Valmieras un Rīgas – nopostīšanu, kas veikta no 1944. gada aprīļa līdz oktobrim. Izstāde veidota Latvijas Universitātē īstenotā Valsts pētījumu programmas projektā “Latvijas 20.–21. gadsimta vēsture: sociālā morfoģenēze, mantojums un izaicinājumi” sadarbībā ar Rīgas pašvaldību un Latvijas Kara muzeju. Krievijas pašlaik īstenotā pilna apmēra agresijas kara Ukrainā kontekstā izstāde atgādina par kara postošo ietekmi, akcentē nepieciešamību sargāt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu un apzināties visaptverošas valsts aizsardzības nozīmi.

Foto: nodegušais Valmieras centrs 1947. gada vasarā. Valmieras muzeja krājums