Tikšanās ar iedzīvotājiem Strenčos

17. septembrī Valmieras novada pašvaldības speciālisti tikās ar iedzīvotājiem Strenčos, lai pārrunātu ar iedzīvotāju līdzdalību saistītās aktualitātes. Paldies visiem aktīvajiem novadniekiem, kuri atrada laiku un ieradās uz sanāksmi. Prieks par iedzīvotāju interesi no Strenču, Sedas, Plāņu un Jērcēnu puses.

Līga Bieziņa, Valmieras novada pašvaldības Attīstības pārvaldes Attīstības nodaļas vadītājas vietniece, attīstības plānotāja sanākušos iepazīstināja ar skaidrojošu prezentāciju par to, kas ir līdzdalības budžets un kādiem nosacījumiem ir  jāatbilst projekta pieteikumam.. Tāpat iedzīvotāji informēti par 2025. gadā plānotajām izmaiņām līdzdalības budžeta konkursa organizēšanā un par svarīgāko iedzīvotāju padomju veidošanā.

Jautājumi, kas interesēja iedzīvotājus, galvenokārt saistīti ar projektu pieteikumu sagatavošanu, it īpaši to, kā sagatavot projekta tāmi un saprast aptuveno projekta budžetu. Iedzīvotājus bažīgus dara tas, ka šīs tāmes var būt neprecīzas un līdz ar to projekts netiek apstiprināts. Tomēr aicinām projekta pieteikuma sagatavošanas laikā konsultēties ar pašvaldības speciālistiem, kuri palīdzēs rast risinājumu neskaidrības gadījumā.

Lai atvieglotu projekta pieteikuma rakstīšanas procesu, iedzīvotāji sanāksmē iepazīstināti ar dažām tīmekļvietnēm un to lietošanu, piemēram, pašvaldības tīmekļvietne valmierasnovads.lv, kur iespējams atrast informāciju gan ar šī gada projektu konkursa nolikumu, gan arī iepazīties un izvērtēt iepriekšējo gadu iesniegtos projektus, kas bija nodoti publiskai balsošanai. Savukārt  Valsts zemes dienesta datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā kadastrs.lv pieejama informācija par zemes īpašnieku, tāpat arī tīmekļvietne geolatvija.lv, kur var iegūt datus par teritorijas funkcionālo zonējumu jeb atļauto izmantošanu.

Projektu pieteikumi iedzīvotājiem pašvaldībā jāiesniedz līdz 11. oktobrim, un svarīgi, ka šogad projekta pieteikumi tiek sagaidīti šādos tematiskajos virzienos:

  • ģimenēm draudzīgas infrastruktūras veidošana;
  • inženierkomunikāciju, ceļu un ielu infrastruktūras attīstība, satiksmes drošības uzlabošana;
  • kultūras mantojuma un ainavu kvalitātes uzlabošana;
  • teritorijas attīstības plānošana (sertificētu speciālistu izstrādāta infrastruktūras attīstības koncepcija noteiktai teritorijai);
  • vides pieejamības uzlabošana;
  • esošas infrastruktūras pilnveidošana;
  • vides piesārņojuma mazināšana, bioloģiskās daudzveidības aizsardzība;
  • mājdzīvnieku labturību un aktivitāti attīstošas infrastruktūras veidošana;
  • pielāgošanās klimata pārmaiņām, to radītā apdraudējuma novēršana.

Projekta pieteikumu dalībai konkursā var iesniegt fiziska persona, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, vai biedrība, vai nodibinājums, kurā nav pašvaldības dalības.

Cita svarīga informācija par līdzdalības budžeta projektu konkursu meklējama šeit.

Nākamā tikšanās reize 20. septembrī plkst. 18.00 Vaidavā, Vaidavas Kultūras un amatniecības centra izstāžu zālē. Plašāk par sanāksmēm ar iedzīvotājiem lasi šeit. Ja nav iespējams apmeklēt nevienu no klātienes sanāksmēm, tiešsaistē sanāksme tiek organizēta 23. septembrī plkst.18.00 (ieraksts pēc tam būs  pieejams).