Valmiermuižā aicina uz Miķeļdienas svinībām, koncertu un tirdziņu GARDU MUTI

Rudens saulgrieži ir bagātākais un pilnbriedīgākais laiks gadā – varam baudīt vasaras darbu augļus. Miķeļdienu dēvē arī par Jumja dienu – Jumis ir auglības un svētības nesējs, tāpēc viņu godina ražas novākšanas laikā. Svētkus ieskandināsim 14. septembrī no plkst.11.00 līdz 15.00, kad GARDU MUTI tirdziņā Valmiermuižas parkā pulcēsies tirgotāji no malu malām, lai jebkuram būtu iespēja kārtīgi iegriezt rudens saulgriežu enerģiju un sagatavoties Miķeļdienai ar amatnieku darinājumiem un mājražotāju gardumiem.

Iemīļotajā mājražotāju un amatnieku tirdziņā pulcēsies ap 120 tirgotāju, kur varēs iegādāt smaržīgu maizi, brangu gaļu un zivis, svaigu sieru, veselīgus dzērienus un citus gardumus svētku galdam, kā arī prasmīgu amatnieku koka darinājumus, glītas rotas un papildinājumu rudens garderobei. Ar skanīgu koncertu plkst. 13.00 iepriecinās folkloras kopa „Vilkači”. Skanēs stipras un spēcinošas tautas dziesmas, kā arī īpaša alus dziesmu programma.

GARDU MUTI tirdziņa laikā varēs iesaistīties daudzveidīgās, izzinošās meistarnīcās. Sadarbībā ar biedrību „Greenfest” no plkst. 11.00 līdz 12.30 Valmiermuižas alus dārzā notiks saruna „Mežs un dārzs kā terapija”, kurā piedalīsies Inga Dreimane, meža terapijas praktiķe, Latvijas Meža terapijas biedrības dibinātāja un valdes locekle, prof. dr. soc. Miķelis Grīviņš, tenūrprofesors Rīgas Stradiņa Universitātē, vadošais pētnieks Baltic Studies Centre, kurš veicis pētījumus par latvieša sēņošanas un ogošanas paradumiem. Kā arī Marta Vētra, kura kopā ar partneri izveidojušas zīmolu „LAUX”, audzē puķes un dārzeņus saimniecībā Dikļos, gatavo gardas maltītes un aicina cilvēkus ciemoties saimniecībā. Sarunu vadīs Lāsma Ozola no biedrības „Greenfest”. Vācot dabas veltes un strādājot dārzā, vienlaikus gūstam arī terapeitisko efektu. Kādam tas palīdz tikt galā ar stresu, kādam atjaunot saikni ar dabu un miera sajūtu, kādam – atgūt dzīvesprieku. Sarunā šķetināsim meža un dārza nozīmi vesela prāta un cilvēka labbūtības nodrošināšanai.

Turpinot pavasara svinībās aizsākto padomu stāstu ar praktisku augstās dobes ierīkošanu Valmiermuižas alus dārzā būs iespēja apraudzīt ziedošos darba rezultātus. No plkst. 12.30 līdz 13.00 dārzniece Marita Mastiņa un augsnes zīmola „For my plants” radītāja Liāna Kažmere atskatīsies uz paveikto vasarā un dalīsies padomos, kā veiksmīgi uzturēt un sagatavot augsto dobi pirms ziemas nākamajai stādīšanas sezonai.

Savukārt, lai popularizētu sēņošanu kā Nacionālo nemateriālās kultūras mantojumu, tirdziņa laikā notiks sēņu izstāde un darbnīca, kurā varēs iepazīties ar retāk sastopamām un aizsargājamām sēnēm, paskatīties, kā sēnes izskatās mikroskopā, salikt sēņu modeli, zīmēt un krāsot sēnes. Apmeklētāji aicināti ierasties, nesot līdzi savu sēni, lai kopīgiem spēkiem to varētu atpazīt un pievienot izstādei. Ar sēnēm saistītās aktivitātes vadīs skolotāja un mikoloģijas entuziaste – Guna Taube.

Miķeļus dažviet Latvijā dēvē par rudenājiem. Rudenājos galdā liek visu, kas pa vasaru izaudzis un rijas krāsnij ziedo kādu īpašu ēdienu – vārītus gaišos zirņus. Tad būs pārticība līdz nākamajai ražai, un nākamā gada raža būs bagātīga. Tirgus dienā garšu darbnīcā gatavosim vārītus šķeltos zirņus, aizdarītus ar dārzeņiem un sīpolu ievārījumu. Baudīsim rituālo maltīti vienlaikus gan kā sendienās, gan kā mūsdienās.

Darbosies arī „Brīvbode” – mantu maiņas un tikšanās vieta. Būs iespēja tikt pie labas grāmatas, kleitas vai galdaspēles, iemainot to pret savu līdzpaņemto lietu, radošu barteri vai brīvu ziedojumu. Maiņai der mantas labā stāvoklī, kas kādam sagādātu prieku – bērnu un pieaugušo apģērbs, grāmatas, sadzīves priekšmeti, mazā elektrotehnika, kā arī no remontdarbiem palikušas lietas – jebkas, kas Tavā mājā vientulīgi skumst pēc uzmanības un lietošanas.

Tie, kas noilgojušies pēc radošām izpausmēm, bet ikdienā nevar atrast tam laiku un iedvesmu varēs pievienoties dabas iedvesmotai „skičpastaigai”. Kopā ar pastaigas vadītāju Dainu Domašūti būs iespēja doties ātrā skičpastaigā (speed sketch) pa apkārtni un zīmēt viegli to, ko redzam un jūtam. Izpausties ar ūdenskrāsām, rapidogrāfiem, tušu, žagariņiem un beigās piedalīties tirdziņa laikā tapušo darbu izstādē.

Par godu rudens saulgriežu svinībām Valmiermuižas alus virtuvē galdā tiks celtas īsteni latviskas un sezonālas garšas Miķeļdienas noskaņās, taču Valmiermuižas alus darītava būs sagādājusi jaunumu – krogus alu.

Tirdziņa laikā turpat kaimiņos – Valmiermuižas jātnieku skolā norisināsies jāšanas sporta sacensības „Valmiermuižas kauss 2024”. Būs iespēja gan vērot sacīkšu norisi, gan pavizināties ar zirgiem un ponijiem.

Pasākuma norises dienā gaidāmas izmaiņas transporta kustības organizēšanā no plkst. 8.00 līdz plkst. 16.00 – transporta vienvirziena kustība Ozolu ielas posmā no Alejas ielas līdz Ozolu ielai 2A, PII Burtiņš (virzienā uz Vidzemes ielu).

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmiermuižas alus darītava, Valmieras novada pašvaldība, biedrība „Greenfest”, ZAAO, #SlowFood kopiena par labu, tīru un taisnīgu ēdienu Valmiermuižā. 
Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, , tālr. nr.: 27337798, http://kultura.valmiermuiza.lv/.