Valmieras novadā 412 skolēni izmantoja iespēju strādāt vasaras brīvlaikā 

Skolēnu vasaras nodarbinātības programma

No jūnija sākuma līdz augusta beigām Valmieras novada pašvaldības un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajās skolēnu vasaras nodarbinātības programmās iesaistījās 412 skolēni vecumā no 13 līdz 20 gadiem, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuri mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs. 

Valmieras novada pašvaldības organizētajā un finansētajā programmā iesaistījās 255 skolēni vecumā no 13 līdz 19 gadiem, kuri tika nodarbināti 15 darba dienas vienā no četriem periodiem no 3. jūnija līdz 26. augustam. NVA īstenotajā un finansētajā programmā sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību kopumā iesaistījās 157 skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri no jūnija līdz jūlijam strādāja vienu mēnesi. Bērni vecumā no 13 līdz 14 gadiem strādāja četras stundas dienā (20 h nedēļā), jaunieši vecumā no 15 līdz 17 gadiem strādāja septiņas stundas dienā (35 h nedēļā), savukārt jaunieši vecumā no 18 gadiem strādāja astoņas stundas dienā (40 h nedēļā).

Skolēniem darba vietas nodrošināja 44 Valmieras novada pašvaldības iestādes un 22 uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas. Skolēni pieredzi varēja gūt vairākās Valmieras novada pašvaldības iestādēs – pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs, bibliotēkās, Valmieras muzejā apvienību pārvaldēs, kultūras namos un jauniešu centros. Darba vietas skolēniem nodrošināji tādi uzņēmumi, kā SIA “Vidzemes slimnīca”, SIA “Valpro”, SIA “Mazais Ansis”, Vidzemes Augstskola, AS “Valmieras piens”, Valmieras novada fonds, SIA “Agroserviss”, SIA “Valmiermuižas alus”, SIA “Cietais rieksts”, biedrība “Valmiermuižas jātnieku skola”, SIA “Burkāns un sīpols”. 

Skolēni tika nodarbināti tādos amatos kā bibliotekārs, skolotāja palīgs, jaunatnes darbinieks, biroja darbinieka palīgs, tirdzniecības zāles darbinieks, apkopējs, projekta vadītāja asistents, klientu apkalpošanas speciālists, kultūras pasākumu organizators, informācijas tehnoloģiju administrators, tehniskais strādnieks, remontstrādnieks, pavāra palīgs, virtuves strādnieks, lopkopības asistents,  teliņu aprūpētājs, noliktavas strādnieks u.c.   

Vasaras darbs ir nenovērtējama pieredze, ko katru gadu vēlas izmantot daudzi jaunieši, lai ne tikai saturīgi pavadītu brīvlaiku un nopelnītu savu pirmo algu, bet arī tāpēc, lai iegūtu pieredzi un zināšanas turpmākajai dzīvei. Izvēloties darba vietas, jauniešiem bija dažāda pieeja, citi ļoti mērķtiecīgi gadu no gada piesakās tajā pašā darba vietā, izmantojot iespēju no darba devējas saņemt apliecinājumu, bet citi izvēlas iepazīt dažādas profesijas. Savukārt darba devējiem skolēnu vasaras nodarbinātības programmas jaunieši ir ne vien noderīgi palīgi dažādu darbu veikšanā, bet arī labs atspaids, lai nodrošinātu darbu nepārtrauktību vasarā, kad pamatdarbinieki dodas atvaļinājumos. 

Valmieras 5. vidusskolas 11. klases skolēns Valters nodarbinātības programmā iesaistās jau vairākus gadus pēc kārtas. Viņš šogad darbojās Valmieras novada pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldē, darot dažādus saimnieciskus un tehniskus darbus – ravējot, krāmējot bruģi pie īres namiem u.c., bet iepriekš viņš nodarbinātības programmā darbojies, piemēram, Vidzemes slimnīcā biroja darbā un Valmieras 2. vidusskolā. Arī viņa pāriniekam Laurim, kurš vasaras sākumā absolvēja Valmieras Viestura vidusskolas 9. klasi un iestājies Valmieras tehnikumā, šis ir otrais gads nodarbinātības programmā. Savukārt Valmieras Viestura vidusskolas 8. klases skolniece Rota skolēnu vasaras nodarbinātības programmā iesaistījās pirmo gadu. Meitene gaidījusi brīdi, kad sasniegs programmai nepieciešamo vecumu, lai varētu tajā startēt. Viņa vēlētos vasarā strādāt arī nākamajā gadā, tikai izmēģināt kāda cita veida darbus, šoreiz, strādājot Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldē trīs nedēļas aizvadījusi ravēšanas darbos. Jaunieši min, ka nopelnītā alga, esot labs atspaids pirms jaunā mācību gada, lai iegādātos skolai nepieciešamo gan kancelejas preces, gan apģērbu. 

Skolēni, kuri Kocēnu pamatskolā vasarā bija nodarbināti gan Valmieras novada pašvaldības, gan Nodarbinātības valsts aģentūras programmas ietvaros, palīdzēja nokrāsot soliņus, lapeni un vingrošanas stieņus sporta laukuma teritorijā, lai uzpostu infrastruktūru, kamēr tiek gaidīts finansējums sporta infrastruktūras sakārtošanai,

Māris Bušmanis, Kocēnu pamatskolas direktors.

Kocēnu pamatskolas 9. klases skolniece Rēzija un nu jau skolas absolvente Sanija šajā vasarā pārkrāsoja pie skolas esošo koka lapeni. Meitenes darbam piegāja ļoti rūpīgi un paškritiski, norādot, ka jākrāsojot vēl viena kārta. 

Pateicoties skolēnu vasaras nodarbinātības jauniešiem, šajā vasarā veikti vairāki nelieli  kosmētiskie remonti Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādes “Vārpiņa” telpās, kā arī sakopta un uzturēta āra teritorija,

par jauniešu paveikto vasarā stāsta Lilita Romanovska, Rūjienas pirmsskolas izglītības (PII) iestādes “Vārpiņa” vadītāja.

Vairākās PII nodarbinātības programmas jaunieši veica ne vien tehniskus palīgdarbus, bet arī skolotāja palīga pienākumus. Valmierā PII “Pienenīte”, PII “Krācītes”, PII “Varavīksne”, PII “Buratino”, PII “Ābelīte”, PII “Sprīdītis”, Valmiermuižas PII “Burtiņš”, Kocēnu PII “Auseklītis”, Mazsalacas PII “Dārziņš”, Burtnieku PII “Sienāzītis” un Strenču PII “Minkāns” bija tās organizācijas, kuras iepazīstināja programmas vecākā vecumposma jauniešus ar darbu izglītības iestādē un skolotāja profesiju. Iespējams, šis būs par pamudinājumu, kādam no jauniešiem arī nākotnē izvēlēties pedagoga profesiju. 

Arta Rozīte, Valmieras muzeja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja, direktores vietniece saimnieciskajā darbā, pastāstīja, ka šajā vasarā Valmieras muzejā jaunieši tika nodarbināti vairākos amatos, kā Izstāžu zāles un ekspozīcijas “de Woldemer” klientu konsultanti, piesaistīti dažādiem tehniskajiem darbiem, piemēram, krāsoja durvis, solus un palīdzēja iekārtot vācu mākslinieku izstādi. Savukārt no 3. jūnija līdz 30. augustam Valmieras muzeja Maršnera namā bija apskatāma Latvijas laikmetīgās ilustrācijas mākslinieces Anetes Meleces izstāde bērniem “Anetes kiosks”. Apmeklētājus sagaidīja skolēnu vasaras nodarbinātības programmas dalībnieki, iedrošinot ļauties iztēlei un piedzīvojumiem, Valmieras Valsts ģimnāzijas 12. klases skolniece Estere un Valmieras Viestura vidusskolas absolvente Alise, kura nu jau uzsākusi mācības Smiltenes tehnikumā veterinārijā, bija vienas no tām. Viņas ne viens sagaidīja izstādes apmeklētājus, bet arī iepazīstināja ar ekspozīcijā apskatāmo un dažādiem mākslinieces Anetes darbiem, iesakot bērnu vecumposmam piemērotāko, uzturēja kārtībā telpas un uzraudzīja drošību. 

Valmieras bibliotēkā un tās filiālbibliotēkās šovasar vasaras nodarbinātības programmu ietvaros bibliotēku un bibliotekāru darba ikdienu iepazina 16 skolēni. Valmieras Integrētajā bibliotēkā vasaras nodarbinātības programmas skolēni aktīvi iesaistījās un palīdzēja īstenot Eiropas amatierzinātnes (European Citizen Science) projekta aktivitātes saistībā ar vietvārdu vākšanu, atzīmēšanu datubāzē un fotogrāfiju veidošanu, līdzdarbojās pilsētas svētku gājiena noformējuma izveidē, sagatavoja uzdevumus un aktivitātes pasākumam “Zvirbulis iepazīst emocijas” Jāņparkā, strādāja ar novadpētniecības dokumentu digitalizēšanu un veica citus darbus gan Bērnu apkalpošanas nodaļā, gan Pieaugušo apkalpošanas nodaļā.

Iespēju vasarā strādāt kopā ar jauniešiem saredzam kā interesantu un vērtīgu pieredzi gan skolēniem, gan bibliotekāriem. Jaunieši uzzina par bibliotēku piedāvātajām iespējām, pakalpojumiem un daudzveidīgo darba ikdienu bibliotēkās, toties bibliotēku darbinieki no jauniešiem smeļas jaunas idejas un iedvesmojas no kopīgi īstenotām aktivitātēm. Novērtējam veiksmīgo sadarbību ar skolēniem un priecājamies, ka šīs programmas ietvaros iepazīstam aktīvus, darboties un izzināt gribošus jauniešus, ar kuriem labprāt turpinām sadarboties gan bibliotēkas jauniešu domubiedru grupā VIBJO “Sudraba ZIRG’s”, gan kā ar brīvprātīgajiem pasākumu un projektu ietvaros,

Egita Šaicāne, Valmieras bibliotēkas direktores vietniece.

Skolēni strādāja ne vien Valmieras bibliotēkā, bet arī Burtnieku pagasta bibliotēkā, Rencēnu pagasta 1. bibliotēkā, Rencēnu pagasta 2. bibliotēka, Valmieras pagasta bibliotēka un Strenču pilsētas bibliotēkā. Strenču pilsētas bibliotēkā katrs nodarbinātības programmas jaunietis ienesa savas vēsmas. Kopā ar Valmieras Viestura vidusskolas teātra klases audzēkni Elīzu aizvadīta biblionometne “Teātra brīnumi”, kur bērni no 5 līdz 10 gadiem nedēļas garumā piedalījās dažādās radošās nodarbībās – apguva skatuves runu, izspēlēja dažādas teātra etīdes, mācījās dzeju un dziedāja dziesmas, kā arī darināja dekorācijas, kas rezultējās izrādē “Jampadracis”. Patrīcija bērniem organizēja Kahoot multeņviktorīnu, kur dalībnieki demonstrēja lieliskas zināšanas un ātru rekaciju, Samanta darbojās vietvārdu talkā, bet Kārlis, kurš sācis apgūt namdara profesiju, uz procesiem bibliotēkā raudzījās no saimnieciskās puses. Ar visu jauniešu kopīgu gādību bija iespējams atvērt bibliotēkas Vasaras lasītavu, aicinot Strenču iedzīvotājus koku paēnā un svaigā gaisā iepazīties ar jaunākiem preses izdevumiem un izklaidējošu lasāmvielu.

Ne vien iepazīstinājām jauniešu ar bibliotēkas pamatfunkciju, bet arī centāmies no viņiem izzināt, kāda ir bibliotēka, kur viņi gribētu atrasties un aicināt draugus, un kopīgi tādu radīt. Izceļot katra jaunieša stiprās puses, manuprāt, kopīgi izdevās demonstrēt bibliotēku, kā atvērtu vietu, kur iedzīvotājiem sanākt kopā un socializēties. Paldies jauniešu vecākiem un viņu skolotājiem par radošu un atbildīgu jauniešu izaudzināšanu! No sirds pateicos arī pašiem jauniešiem par dalību programmā un iespēju šajā vasarā mums satikties, kopīgi strādāt un mācīties citam no cita,

Inguna Dukure, Strenču pilsētas bibliotēkas vadītāja.

Valmieras novada pašvaldība pateicas skolēniem par atbildīgu attieksmi un rūpīgi veiktajiem darba pienākumiem! Pateicamies arī darba devējiem par atsaucību un doto iespēju novada jauniešiem šajā vasarā strādāt!

 Valmieras novada pašvaldība plāno skolēnu vasaras nodarbinātību turpināt arī nākamajā gadā, aicinām darba devējus un skolēnus sekot līdzi aktuālajai informācijai par pieteikšanos programmai 2025. gada pavasarī pašvaldības tīmekļvietnē valmierasnovads.lv. 

Plašāk par skolēnu vasaras nodarbinātības programmu VSIA “Strenču PNS” šeit.

Plašāk par skolēnu vasaras nodarbinātības programmu Vidzemes slimnīcā šeit.

Foto no Valmieras novada pašvaldības un organizāciju arhīva.