8. Tomātu svētki Brenguļos pulcē tomātu audzēšanas entuziastus no visas Latvijas

Tomātu svētki

Lai arī kā mākoņu draudīgā tumsa un lietus mēģināja noslāpēt 8. Tomātu svētkus, tas neizdevās. Tirgotāji, pircēji, mākslinieki un konkursu dalībnieki – visi palika savās vietās, un 31. augusts Brenguļos aizritēja tomāta zīmē.

Apmeklētāji, kā katru gadu, drūzmējās ap tomātu stendiem un tvēra katru tomātu audzētāju vārdu un teikumu, lai smeltos padomus savam dārzam vai siltumnīcai un iegādātos tomātu sēklas. Tradicionālās tomātu zupas kārotāji nenoguruši stāvēja rindā, līdz katls bija tukšs. Skaistās melones un arbūzi pazuda no pārdevēja kastēm, kamēr lietus straumītēm tecēja pār augļu sāniem, un puķu sīpoli sagūla pircēju maisiņos kopā ar lietus lāsēm. Medus, maize, halva, koka karotes, grozi, kleitas, skaisti keramikas trauki, asās čili mērcītes, mājas vīni, žāvējumi un rotas pārcēlās no tirgotāja galdiem uz pircēju somām.

Par muzikālu sveicienu svētkos rūpējās ‘’Brāļi Auzāni”, un par prieku apmeklētājiem, līdz ko mūziķi kāpa uz skatuves, tika izdzenāti nejaukie mākoņi un pār Brenguļiem iededzās saule – lietussargi aizvērās un smaidi atplauka cilvēku sejās. Savukārt mazākie svētku apmeklētāji jau mierīgākā, ne tik slapjā pasaulē, noskatījās Limbažu leļļu teātra izrādi “Ceļojums”. Bērniem bija iespēja arī piedalīties radošās darbnīcās un tematiskās sportiskās aktivitātēs, kā arī iegūt hennas zīmējumus un apgleznot sejiņas.

Arī šogad tika svērti un vērtēti smagākie un skaistākie saimniecībās izaudzētie tomāti, pagājušā gada rekords gan šoreiz netika pārspēts, un smagākais tomāts šogad svēra 1,407 kg. (pagājušogad 1,625kg) Kulinārajā konkursā bez vietējiem meistariem jau otro gadu piedalījās arī igauņi. Šī gada konkursa tēma bija “Tomāts mīklā”, degustētājiem atklājot oriģinālus veidus, kā tomāts iederas dažādos mīklas izstrādājumos – gan saldos, gan sāļos.

Svētkos piedalījās arī mūsu attālākie kaimiņi ukraiņi, dalot savas sarūpētās veltes katram, kurš piestāja pie viņu telts. Apmeklētāju ziedojumi ļaus Ukrainai iegādāties divus dronus cīņā par savas valsts brīvību.

Paldies ikvienam, kurš iesaistījās svētku organizēšanā, turpinot Tomātu svētku tradīciju nu jau 8. gadu. Uz tikšanos atkal nākamgad Brenguļos!

Foto autors: Aleksandr Zukovskij