Baltijas valstu stipendiju sievietēm zinātnē saņem valmieriete Līga Ignatāne

Par Latvijas Zinātņu akadēmijas un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas šogad izsludinātā konkursa “Baltijas stipendija sievietēm zinātnē 2024” laureātēm Latvijā kļuvušas trīs jaunās zinātnieces, tajā skaitā arī valmieriete un bijusī Valmieras Valsts ģimnāzijas fizikas skolotāja Mg. Līga Ignatāne.

Baltijas zinātņu akadēmiju un šo valstu UNESCO nacionālo komisiju kopīgi iedibinātā stipendija ir atbalsts mūsu valsts talantīgākajām un visaugstāko līdzšinējo sniegumu uzrādījušām jaunajām zinātniecēm, kas šo godu ir izpelnījušās sīvā konkurencē ar savām kolēģēm. Konkursa laureātu darbības jomas pārstāv gan humanitāro un sociālo zinātņu bloku, gan biotehnoloģiju un nanotehnoloģiju izmantošanas iespēju izpēti. Ar gandarījumu varu atzīmēt ļoti augsto pieteikto pētniecisko projektu līmeni un sagaidāmo rezultātu nozīmību Latvijas zinātnes attīstībā. Varam būt lepni arī par to, ka Latvijas zinātnieces, par spīti visām grūtībām, ir spējušas kļūt par nozīmīgām spēlētājām ne tikai Latvijas zinātniskajā kopienā, bet arī sekmīgi iekļauties starptautiskajā pētnieciskajā vidē,

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.

Lai Baltijas valstu stipendija zinātniecēm ir augsne jaunām idejām un atklājumiem sabiedrības izaugsmei un palīdz turpināt uzsākto ceļu pētniecībā,

novēl UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Par Līgu Ignatāni

Līga Ignatāne kopš 2015. gada ir pētniece Latvijas Universitātes Cietvielu Fizikas institūtā (LU CFI) un zinātņu doktora grāda kandidāte. Disertācijas tēma ir vērsta un nanostruktūru izgatavošanu ar fokusēto jonu staru. Jaunākās paaudzes duālo staru mikroskopa pieejamība tepat Latvijā un arvien ciešākā sadarbība ar biologiem ļauj veidot jaunus un precīzākus risinājumus dažādu vielu noteikšanā pat mazā koncentrācijā. Maģistratūras laikā Līga strādāja par fizikas skolotāju Valmieras Valsts ģimnāzijā, savukārt doktorantūras laikā pusslodzē strādāja par Taivānas un Baltijas valstu fizikas pētījumu centra koordinatori. Līga atzīst, ka iegūtā stipendija ir augsts novērtējums par līdzšinējo zinātnisko darbu, kā arī finansiāls atspaids, kas viņai palīdzēs vairāk laika veltīt disertācijas tematikai.

Līgas vaļasprieks ir tautas dejas. Savas dejotājas gaitas Līga noslēdza deju ansambļa “Daiļrade” sastāvā, bet kopš 2021. gada vadījusi jauniešu deju kolektīvu “Sadancis”, kurā arī pati dejojusi.

Par stipendiju

Baltijas valstu zinātņu akadēmijas sadarbībā ar UNESCO nacionālajām komisijām jūnijā izsludināja kopīgu stipendiju konkursu zinātniecēm “Baltijas stipendija sievietēm zinātnē 2024”. Deviņas izcilas Baltijas zinātnieces katra saņems stipendiju 7000 eiro apmērā.

Kopīgās stipendijas mērķis ir atbalstīt sievietes zinātnieces, lai viņas varētu veidot karjeru zinātniskās pētniecības jomā Baltijas valstīs, kā arī popularizēt jauno zinātnieču sasniegumus un iedrošināt talantīgākās studentes izvēlēties zinātnieces profesiju.

Stipendiju konkursu Latvijā rīkoja Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Izglītības un zinātnes ministrijas finansiālu atbalstu. Latvijā stipendijai bija pieteikušās 63 pretendentes. 50 pieteikumi tika saņemti dabaszinātņu, inženierzinātņu un tehnoloģiju, medicīnas un veselības zinātņu jomā, bet 13 pieteikumi – humanitāro un sociālo zinātņu jomā.

Jāņa Brenča foto.

Informācijas avots:

Latvijas Zinātņu akadēmija