Gatavojoties jaunajam mācību gadam, Valmieras Sporta skola atskatās uz aizvadīto gadu

Valmieras Sporta skola

Tāpat kā 2023./2024. mācību gads Valmiera Sporta skolā, arī vairumā sporta veidu šobrīd aktīvā sacensību sezona tuvojas noslēgumam vai ir beigusies. Atskatoties uz aizvadīto gadu gribās teikt, ka gads ir bijis skaists, piepildīts gan ar kāpumiem, gan kritumiem. Izcīnītas dažādu līmeņu medaļas un trofejas, kā arī saņemti apbalvojumi par augstvērtīgiem sasniegumiem un ieguldījumu sporta attīstībā. Bet pats svarīgākais – viens mūsu audzēknis un viens treneris, pats vēl būdams aktīvs sportists, ir nopelnījuši vietu Parīzes Olimpiskajās spēlēs. Agate Caune pārstāvēja vieglatlētiku, skrienot 5000m distanci un Kristens Krīgers spēkiem mērojās ar citiem pasaules līmeņa BMX riteņbraucējiem. Abiem sportistiem ceļā līdzi devās arī Valmieras Sporta skolas treneri – Raitis Ravinskis un Ivo Lakučs, kā arī mehāniķa statusā BMX riteņbraukšanā – Olafs Lakučs. Paralēli trenējot arī citus augstu sasniegumu sportistus, uz Parīzi devās arī vieglatlētikas treneris Edvīns Krūms. Tātad 6 mūsējie šogad bija olimpiskās delegācijas sastāvā.

Mūsu ir daudz – šo mācību gadu iesākām ar 1312 audzēkņiem, 57 Pedagogiem un 8 tehniskajiem darbiniekiem, 3 darbības virzienos – profesionālās un interešu izglītības programmās, kā arī Augstas klases sportistu sagatavošanas centrs. Esam viena no lielākajām profesionālās izglītības iestādēm Vidzemē, un pat Latvijā. Pēc pieejamiem datiem mācību gadu 2023. gada septembrī uzsāka 6426 izglītojamie visās Valmieras novada vispārizglītojošajās skolās. Aptuveni 20%  šo skolnieku ir arī mūsu audzēkņi. Salīdzinot audzēkņu un iedzīvotāju skaitu, Valmieras Sporta skola ir lielāka kā Strenči, Mazsalaca un Seda. Lielā skaita dēļ būs grūti uzskaitīt ikvienu, kurš mācību gada laikā ir sasniedzis savas virsotnes un personīgos rekordu. Bet lepojamies ar ikkatru, arī par centīgu treniņu apmeklēšanu, satraukumu pārvarēšanu sacensībās un mūsu vārda nešanu plašākā publikā. Kā jau katru gadu, jūnijā arī nosvinējām skolas izlaidumu, kurā sveicām 82 audzēkņus par profesionālās ievirzes izglītības apguvi 30V813001 un 20V813001 programmās.

Mācību gada laikā visu sporta veidu nodaļas var lepoties ar lielākiem vai mazākiem sasniegumiem, bet kopējā statistika rāda, ka mūsu audzēkņi ir izcīnījuši 50 Latvijas čempiona titulus. Daļai tas ir pirmais nopietnais sportiskais sniegums, kamēr dažiem jau vairrākkārtējs tituls.  Gana daudzi ir tādu, kuriem līdz čempiona titulam ir pietrūcis pavisam maz, jo kopskaitā varam saskaitīt 148 godalgotas vietas Latvijas čempionātos, dažādās vecuma grupās. Spējīgākajiem sportistiem šis paver iespējas arī pārstāvēt valsti Latvijas izlasē un startēt Baltijā, Eiropā un pat pasaulē, kur 20 sportisti ir izcīnījuši godalgotas vietas. 44 sportisti ir startējuši, velkot mugurā sporta formas valsts karoga krāsās, 10 mūsu treneru vadībā.

Mūsu panākumi tiek arī pienācīgi novērtēti, starp dažādu līmeņu sasniegumiem gan treneriem, gan mūsu sportistiem, visvairāk ir jāatzīmē Agates Caunes saņemtais Gada sportistes tituls, Trīs Zvaigžņu balvas ceremonijā 2023. gadā. Tāpat Agati spodrināja arī Latvijas Vieglatlētikas savienība, Valmieras novads un Latvijas sporta izglītības iestāžu padome. Tāpat lepojamies arī ar mūsu direktori Līgu Dzeni, kura šogad saņēma Ministru kabineta Atzinības rakstu, par ieguldījumu profesionālās ievirzes sporta izglītības attīstībā.

2023. gada rudenī atsāka darboties arī Valmieras novada skolēnu sporta spēles. Sacensības, kurās dažādos sporta veidos tiekās sportiskākie Vispārizglītojošo skolu skolnieki un sacenšās dažādos sporta veidos, šogad kalendāra tika iekļauti – futbols, florbols, tautas bumba, veiklības stafetes, volejbols, vieglatlētika un kross. Nosauktajos sporta veidos jaunieši par sportiskākās skolas titulu cīnījās no septembra līdz pat maijam.

Lai apkopotu lielākos un svarīgākos notikumus šajā mācību gadā īstenojām sapni par gada grāmatu. Vienkopus iegrāmatojot notikumus un sasniegumus, lai tie vienmēr būtu pieejami gan taustāmā veidā, gan digitālā formātā. Arī mūsu darbi un sasniegumi raksta kādu vēstures lappusi, tāpēc vēlamies, lai tā ir lasāma ne tikai šobrīd, bet saglabātos ilgāku laika posmu.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, ar nepacietību gaidam jaunos audzēkņus, kuri reizēm ar kautrīgu smaidu ierodas uz pirmajiem treniņiem. Un šajā sakarā priecājamies par pasākumu, ko šogad aizvadījām pirmo reizi un plānojam to turpināt. Pasākums “Iestartē Sporta skolā” tiek rīkots ikvienam jaunajam audzēknim, lai radītu piederības sajūtu un pilntiesīgi varētu saukties par “mūsējo”. Pēc aizvadītā gada pasākuma pēcgarša bija tik laba, ka arī Jaunajā mācību gadā mēģināsim to atkārtot. Tāpēc gaidīsim ikvienu interesentu un jauno sportistu, lai piebiedrotos mūsu saimei.

Paldies sakām visiem mūsu treneriem, audzēkņiem, audzēkņu vecākiem, kā arī sporta klubiem un biedrībām, ar kuriem, gadu no gada, mūsu sadarbība papildina viena otru. Un tikai kopā mēs spējam radīt sportiskus jauniešus, uz sportu un aktīvu dzīvesveidu tendētu sabiedrību!

Informāciju sagatavoja: Elīza Paula Bērziņa, Valmieras Sporta skola