“Nordic Cup 2024” Valmieras posmi airēšanas slalomā izbauda trases “Krāces” burvību

Nordic Cup

17. un 18. augustā Valmieras airēšanas trasē “Krāces” norisinājās “Nordic Cup 2024” (Ziemeļvalstu kauss 2024) sacensību seriāla Latvijas posmi airēšanas slalomā. Apstākļi šāda līmeņa sacensību rīkošanai Valmierā bija tuvu ideāliem – ūdens līmenis, trases sagatavotības līmenis, sportistu sniegums, laika apstākļi utt. Gan dinamiskā slaloma sprinta disciplīna sacensību ievadā, gan ekstrēmais slaloms, papildus diviem Nordic Cup posmiem, nelika vilties arī skatītājiem.

Šī gada sacensību programma paredzēja pilna spektra airēšanas komplektu – saīsināto slaloma distanci (slaloma sprints), kas ļauj sportistiem izpaust visas savas ātruma un spēka īpašības aptuveni 40 sek. garā slaloma distancē. Ekstrēmais slaloms – tiem, kuri reiz redzējuši lēcienu no starta rampas airējot kopā četriem sportistiem, komentārus neprasa. Protams, “Nordic Cup” 6. un 7. posms klasiskajās airēšanas slaloma disciplīnās. Un tas viss tepat pie mums, Valmierā!

Savus spēkus un varēšanu straujajos Gaujas ūdeņos vēlējās apliecināt sportisti no sešām valstīm. Cīņa par kopvērtējumu un par ceļojošajiem Ziemeļvalstu kausiem uzņem apgriezienus. Sacensību seriāls šogad jau paviesojies Somijā, Lietuvā, Igaunijā, un nu bija piestājis arī Valmierā, lai jau pēc mēneša finišētu Zviedijas pilsētā Falun. Tieši tur izšķirsies, kuri būs izrādījušies spēcīgākie un veiksmīgākie visas sezonas garumā.

Pirms Latvijas posmiem kā veiksmīgākie no Valmieras kopvērtējuma līderu pozīcijās atradās gan Renārs Freijs, gan Krišs Ozols, attiecīgi – vienvietīgo kajaku vīru (MK1) un vienvietīgo kanoe vīru (MC1) laivu klasēs. Renāram tomēr neizdevās baudīt uzvaras laurus savā mājas trasē – pirmajā dienā ātrāks par Renāru izrādījās Somijas sportists Leo Janka, un jau dienu vēlāk uzvarēja labu fināla braucienu aizvadījušais, pieredzējušais valmierietis Māris Bečers. Turpretī Krišam mājas spēcīgie ūdeņi bija labvēlīgi un divas uzvaras – tātad kopvērtējumā tika pievienots punktu maksimums šajos divos Latvijas posmos, kas ļaus uz Zviedriju doties pilntiesīgā favorīta statusā.

Veiksmīgākā no Valmieras meitenēm – Dinija Ozola, tieši tāpat kā kopvērtējumā, sacensībās piekāpās Igaunijas sportistei Maria Peiker, kas rādīja stabilu sniegumu gan kajaku, gan kanoe konkurencē sievietēm visās trijās sacensību dienās. Ar labiem braucieniem pārsteidza vēl viena gados jaunā valmieriete – Ilze Bieziņa, viņai ļoti atzīstams sniegums šāda līmeņa sacensībās un šādā ūdens līmenī, lielā konkurencē.

Piektdien notiekošajā sacensību iesildošajā disciplīnā – slaloma sprintā, nepārspēts palika Leo Janka no Somijas. Viņam arī augstvērtīgākais šīs disciplīnas rezultāts.

Ekstrēmais slaloms jau atkal skatītājiem nelika vilties, un tas nelika vilties arī Valmieras sporta skolas audzēknim Mārtiņam Šteinbergam. Valmieras sportists sava fanu kluba priekšā apliecināja gan taktisko, gan tehnisko meistarību, uzvarot izšķirošajā fināla braucienā, aiz sevis atstājot Lietuvas un Igaunijas atlētus, kā arī pagājušā gada uzvarētāju – Leonardu Pāvilsonu no Ozolnieku Sporta skolas.

Ekstrēmākā no meitenēm izrādījās Veronika Salacevičiute-Turbinova no Lietuvas, kura starptautiskajā finālā apsteidza gan Igaunijas un Somijas sportistes, gan arī Valmieras Sporta skolas audzēkni Diniju Ozolu, kurai nācās samierināties ar trešo vietu meiteņu konkurencē.

Gaidām jau atkal Nordic Cup sacensību seriālu Valmierā 2025. gadā, kas pateicoties brīnišķīgajai trasei un Valmieras pašvaldības atbalstam noteikti vēlēsies atkal izbaudīt straujos Gaujas ūdeņus tepat mūsu mīļajās “Krācītēs”.

Uz tikšanos “Nordic Cup 2025”!

Informāciju sagatavoja: Latvijas Kanoe asociācija