“Valmieras ūdens” sāk izmantot skaitītājus ar attālināto datu nolasīšanas sistēmu

No šī gada jūlija “Valmieras ūdens” uzsācis jauna tipa aukstā ūdens patēriņa skaitītāju sistēmas ieviešanu – turpmāk tiks izmantota attālinātā datu nolasīšana, integrējot iegūtos datus IoT (Internet of Things) platformā. Klientiem tas atvieglos skaitītāju rādījumu nodošanas procesu, savukārt uzņēmums operatīvi iegūs precīzus datus par sniegto centralizētās ūdensapsgādes pakalpojumu.

“Iepriekš divas trešdaļas no mūsu klientiem paši nolasīja savus skaitītāju rādījumus un, izmantojot dažādus kanālus, paziņoja mums – daudzi izmantoja Bill.me norēķinu sistēmu, bet joprojām bija ievērojams skaits cilvēku, kuri labprātāk to darīja telefoniski vai sūtot uz mūsu e-pastu. Savukārt pēc jaunās sistēmas ieviešanas šis process notiks automatizēti, izmantojot IT tehnoloģijas. Mēs IoT platformā ik dienu varam sekot līdzi katra skaitītāja rādījumiem un iegūt nepieciešamos datus bez klienta starpniecības, kā arī zudīs nepieciešamība mūsu kontrolieriem doties uz klienta īpašumu, lai ar uztvērēju nolasītu tur esošo skaitītāju datus. Jāatzīmē vēl arī tas, ka jaunie skaitītāji darbojas, izmantojot ultraskaņu, kas ļauj iegūt precīzākus mērījumus par izmantotā dzeramā ūdens daudzumu,”

stāsta SIA “Valmieras ūdens” Klientu daļas vadītājs Dagnis Muižnieks.

Viens no galvenajiem faktoriem jaunā tipa skaitītāju ieviešanai bija “Valmieras ūdens” darbības teritorijas paplašināšana saskaņā ar Valmieras novada domes realizēto pašvaldības paspārnē esošo ūdenssaimniecību reorganizāciju. Kā zināms, no šī gada 1.jūlija “Valmieras ūdens” nodrošina ūdenssaimniecības pakalpojumus arī Strenču pilsētā, un iespēja attālināti iegūt aukstā ūdens patēriņa skaitītāju datus nodrošinās operatīvu un precīzu pakalpojumu uzskaiti. Jāatzīmē, ka kopumā mēneša laikā jau uzstādīti vairāk nekā 200 skaitītāju Valmieras un Strenču pilsētās. Kā papildus ieguvums jaunā tipa skaitītājiem ir temperatūras noteikšana cauruļvadā, kas savukārt ļauj savlaicīgi reaģēt uz ūdensvada aizsalšanas risku, turklāt tiem ir ilgāks verifikācijas periods – seši gadi iepriekšējo četru vietā.

Par IoT platformu tiek dēvēts mākslīgi radītu sistēmu un objektu tīkls, kas spēj savstarpēji sazināties un dalīties informāciju, izmantojot interneta protokolus. Par minētā pakalpojuma saņemšanu “Valmieras ūdens” vienojies ar LMT, un sadarbības mērķis ir turpmāko četru gadu laikā jaunā tipa skaitītājus uzstādīt visiem uzņēmuma klientiem, kuri ikdienā saņem centralizēti piegādātu dzeramo ūdeni.

Informāciju sagatavoja:
SIA “Valmieras ūdens”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ingrīda Upīte