Aizvadīta trešā rūveniešu viktorīna “Satiec savu kaimiņu”!

Aizvadīta trešā rūveniešu viktorīna “Satiec savu kaimiņu”!

Rūjienas pilsētas svētku priekšvakarā, 1. augustā, glīti iekoptajā Rīgas ielas 8 pagalmiņā rūveniešu trešajā viktorīnā tikās rekordliels dalībnieku skaits – 10 komandas, lai caur jautājumu tēmām iepazītu savus kaimiņus, jo, kā paredz viktorīnas “Satiec savu kaimiņu” ideja, katru jautājumu kārtu veido kāds cilvēks, iestāde, organizācija vai neformāla iedzīvotāju grupa no Rūjienas vai kaimiņu apvienībām Valmieras novadā.

Šoreiz viktorīnā bija septiņas kārtas. Rūjienas Saldējuma jautājumu kārtā uzzinājām, piemēram, uz cik valstīm Rūjienas Saldējums tiek eksportēts un ka Austrālija ir vistālākais eksporta mērķis, kurā bauda Rūjienas Saldējumu. Vislielāko sajūsmu izpelnījās uzdevums ar saldējuma garšu atminēšanu caur degustāciju, jo katrai komandai bija iespēja nodegustēt vairākas garšas no plašā (kā vienā no jautājumiem uzzinājām – 54 Rūjienas Saldējumā šobrīd ražoto garšu) klāsta.

Otrajā kārtā Jeru novadpētniece Dzintra Vende dalībniekus ar jautājumiem veda uz Jeriem un Endzeli, un atgādināja, piemēram, par diviem olimpiešiem – bobsleja stūmējiem – Mārci Rulli un Ivaru Bērzupu, kuri dzimuši Jeru pagastā. Lai gan Jeri un Endzele Rūjienai ir pavisam tuvu, ne visiem izdevās atminēt, piemēram, ko nozīmē jeriešu izteiciens “uzmest runčratu“ (sadusmojoties aiziet, nepildot, nepaveicot solīto), vai to, ka Endzeles spirta dedzinātava 1935. gadā bija viens no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā.

Erudītais ceturtklasnieks Domenico Karanna savā jautājumu kārtā visus pārsteidza ar jautājumu par to, kāda Ķoņiem saistība Liepājas Svētā Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrāli. Izrādās, tur kalpojis Domenico radinieks – Grigorijs Pasītis – Ķoņos dzimis un Rūjienā mācījies pareizticīgo mācītājs, ievērojama personība.

Tā kā Rūjienā pilsētas svētku nedēļā tika aizvadīti kapusvētki, atsevišķa kārta bija veltīta Latvijas Kultūras kanona Tautas tradīciju 14 vērtību izlasē iekļautajai kapu kopšanas kultūrai. Ar Līgas Siliņas jautājumu palīdzību ielūkojāmies būtiskākajos faktos par Rūjienas un apkārtnes kapu vēsturi.

Trīs noslēdzošajās kārtās caur jautājumiem iepazinām vietējos ražotājus un trešās viktorīnas kārtas balvu fonda atbalstītājus – uzņēmumus “Beverīnas dzērieni”, “Ziggy’s Chilie’s” un “Naukšēnu vīna darītava”. Uzņēmumu veidotie jautājumi ļāva gan nedaudz iepazīt to produkciju, gan uzzināt vairāk par konkrēto produktu kultūru, piemēram, “Ziggy’s Chilie’s” sniedza iespēju izzināt čili piparu pozitīvo ietekmi uz veselību un, piemēram, atklāja – ja gadās ar čili pipariem pārcensties, ūdens dzeršana nelīdzēs, jo čili sastāvā esošais kapsaicīns šķīst nevis ūdenī, bet taukos, tāpēc ieteicams padzerties pienu vai kādu citu ēdienu vai dzērienu, kura sastāvā esošie tauki palīdzēs kapsaicīnu izšķīdināt.

Viktorīnas noslēgumā par pirmo vietu konkurēja divas komandas ar identisku punktu skaitu, kuras saglabāja sīvo sāncensību arī papildjautājumu kārtā. Rezultāts ar 36 punktiem komandām “Rūjienas mozaīka” un “Lizī Īzī” palika neizšķirts, dalot pirmo vietu. Otrajā vietā ar pavisam nelielu punktu starpību (33 punktiem) ierindojās komanda “Bez stresa”, bet trešajā vietā tikpat tuvu sekoja komanda “Kaimiņi” ar 32 punktiem.

Paldies pasākuma jautājumu veidotājiem! Paldies balvu fonda atbalstītājiem – uzņēmumiem  “Beverīnas dzērieni”, “Ziggy’s Chilie’s” un “Naukšēnu vīna darītava”, kā arī SIA “Rūjienas Saldējums” par īpašo saldējuma degustācijas kārtu!

Aicinām pieteikties arī ceturtajai viktorīnas kārtai, kas notiks 12. septembrī plkst. 18.00. Pieteikšanās atvērta jau tagad, aizpildot pieteikšanās anketu ej.uz/ruveniesuviktorina vai arī zvanot Annai Paulai pa tālr.nr. 26307570. Komandas aicinātas pieteikties sastāvā līdz 5 cilvēkiem. Nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā pasākums notiks Rūjienas Improvizācijas teātra “Imprūven” telpās turpat pagalmā.

Šis notikums ar Valmieras novada pašvaldības atbalstu ir viena no titula “Baltijas jūras reģiona kultūras pērle” norisēm, kura mērķis ir stiprināt vietējo kopienu caur dažādiem kultūras notikumiem.