Par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā

2024. gada 2. augustā stājās spēkā Valmieras novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 138 “Par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā”. Pamatojoties uz SIA “Saldūdeņu risinājumi” 2023. gadā veikto pētījumu, Vaidavas ezera vēžu populācija ir invazīva vēžu suga – Amerikas signālvēži Astacus leniusculus –, bet citas vēžu sugas Vaidavas ezerā netika konstatētas. Balstoties uz pētījumā veiktajiem secinājumiem, izstrādāts nolikums par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā, lai izveidotu ilgtspējīgu vēžu resursa apsaimniekošanas sistēmu.

Licencētā vēžošana ir noteikta visā Vaidavas ezera teritorijā, laika posmā no 1. maija līdz 31. decembrim, nosakot atļauju lomā paturēt 50 Amerikas signālvēžus diennaktī. Tos var ķert ar rokām vai izmantot ne vairāk kā piecus krītiņus.

Licences var iegādāties vai saņemt tīmekļvietnē manacope.lv un mobilā lietotnē “Mana Cope”. Vienas diennakts licence vēžošanai Vaidavas ezerā maksā 15 EUR, savukārt vienas diennakts licence ar atlaidi vēžošanai maksā 10 EUR, un tā ir pieejama:

  • Vaidavas ezera piekrastes zemju īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem;
  • Bērniem un pusaudžiem līdz 16 gadu vecumam;
  • Personām, kas vecākas par 65 gadiem;
  • Politiski represētajām personām un personām ar invaliditāti;
  • Personām no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām, saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu, ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

Vēžotāja pienākums ir piecu dienu laikā pēc licences derīguma termiņa reģistrēt lomu tīmekļvietnē manacope.lv vai mobilajā lietotnē “Mana Cope”. Licencēto vēžošanu organizē biedrība “Vaidavas ezera pārvalde”. Ar saistošajiem noteikumiem var iepazīties tiesību aktu vietnē likumi.lv, kā arī pašvaldības tīmekļvietnē valmierasnovads.lv, sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti”.