Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nodota pirmā Valmierā ražotā “Patria” 6×6 bruņumašīna

Patria 6x6

Pirmdien, 5. augustā, militārajā bāzē “Ādaži” notika svinīga ceremonija par godu pirmās Latvijā, Valmierā ražotās “Patria” 6×6 bruņumašīnas nodošanai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Andris Sprūds, SIA “Defence Partnership Latvia” un “Patria Latvia” valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs un Zemessardzes komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Gunārs Vizulis.

“Šodien ir liels prieks atzīmēt pirmās Latvijā ražotās “Patria” bruņumašīnas saņemšanu. Šis notikums ir apliecinājums tam, ka aizsardzības nozare un industrija kopā spēj sasniegt lieliskus rezultātus. “Patria” bruņumašīnas ir sevi pierādījušas kā ļoti efektīvas un uzticamas gan šeit, Latvijā, gan ārvalstīs. Latvijā ražotās bruņumašīnas “Patria”, ko saņemsim turpmākajos gados, palielinās gan mūsu bruņoto spēku jaudu, gan arī sekmēs piegāžu drošību, tādējādi stiprinot Latvijas valsts aizsardzību un ikviena iedzīvotāju drošību,” uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

“Četru gadu laikā, kopš Latvijas iesaistīšanās daudznacionālās kopējās 6×6 bruņumašīnu sistēmas (CAVS) programmā, esam nonākuši pie projekta būtiskākā posma – pirmā pilna cikla Latvijā ražotā bruņutransportiera nodošanas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Līdz ar Valmieras ražotnes atklāšanu maijā koncentrējamies uz Latvijas bruņutransportieru pasūtījumu, taču aktīvi strādājam, lai mūsu ražotnē tiktu īstenoti arī citi NBS spēju attīstības projekti, stiprinot gan NBS kaujas spējas, gan Latvijas industriju un ekonomiku kopumā,” norāda “Defence Partnership Latvia” un “Patria Latvia” valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs.

Bruņumašīnu pilna cikla ražošana ir ļoti nozīmīgs solis pašmāju militārās industrijas attīstībā, jo kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas tik plaša mēroga militāro transportlīdzekļu ražošana mūsu valstī nav īstenota. Latvijā ik gadu ir iecerēts saražot aptuveni trīsdesmit “Patria 6×6” bruņutransportierus, kas ir būtiski ne tikai militārās industrijas nodrošināšanai, bet arī nacionālās industrijas attīstībai un stiprināšanai.

Pēc svinīgās ceremonijas bruņumašīna pastāvīgā lietošanā tika nodota Zemessardzes 3. Latgales brigādes zemessargu rīcībā.

Aizsardzības nozares sadarbība ar uzņēmumu SIA “Defence Partnership Latvia” ir sekmīga, un komersants ir vairākkārt apliecinājis spēju sasniegt izvirzītos ražošanas un piegādes mērķus.

Jau ziņots, ka “Patria” 6×6 bruņumašīnu ražošana ir daļa no starpvalstu sadarbības programmas, kurai pievienojušās Somija, Zviedrija un Vācija, kā arī par dalību tajā var lemt jebkura cita sabiedrotā valsts. Sadarbības programmas mērķis ir īstenot militārās tehnikas izpēti un ražošanu īpaši dalībvalstu bruņoto spēku vajadzībām.

Informācijas avots: Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa
Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija