Hobiju diena “Upe” Rūjienā

"Upe" Hobiju diena

Rūjienā turpinās iegūtā titula “Baltijas jūras reģiona kultūras pērle” aktivitātes, kuru mērķis ir ar dažādiem kultūras notikumiem stiprināt vietējo kopienu  un runāt par sociālo noturību.

10. augustā  Rūjienā, Rīgas ielā 30A norisināsies Hobiju diena “Upe”. Šī pasākuma mērķis ir satikšanās, savstarpēja iepazīšanās un vietējās kopienas hobiju popularizēšana. Pirmā Hobiju diena tiks veltīta hobijiem, kas saistīti ar upi – makšķerēšanai, laivošanai, upju attīrīšanai. Dienas vadītājs – biologs, dabas pētnieks, žurnālists, raidījumu vadītājs un kaislīgs makšķernieks Māris Olte.

Rīta agrumā no plkst. 6.00-9.50 norisināsies makšķerēšanas rīts Rūjā. Piedaloties šajā aktivitātē kopā ar Māri Olti, būs iespēja izzināt dažādus makšķerēšanas knifus. Dalībniekus aicinām pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 20212466 Gundaram. Tikšanās un reģistrēšanās plkst. 5.45 Rīgas ielā 30A.

Savukārt no plkst. 10.00-14.00 aktīvisti aicināti piedalīties upes tīrīšanas talkā. Tikšanās Rīgas ielā 30A un kopīga došanās uz talkošanas vietu. Aicinām sagatavoties talkai, izvēloties piemērotu apģērbu, līdzi ņemot zābakus un, ja ir iespējams, instrumentus un ierīces, kas var noderēt upes tīrīšanai – koku zāģēšanai, vilkšanai, ja ir iespēja, aicinām izmantot savu laivu. Sīkāka informācija zvanot pa tālruni 28644530 Tomam.

Pēc labi padarīta darba plkst. 14.00-14.40 kopīga pusdienu zupa, bet no plkst. 14.40-16.00 sarunas un diskusijas ar Māri Olti.

Dienas otrajā daļā – dokumentālo kino vakars. Plkst. 19.00 Improvizācijas teātra “Imprūven” telpās, Rīgas ielā 8 aicinām noskatīties Klipu Filmu darbnīcas dokumentālo filmu “Stikine ledus slazdā” 3 daļās.  Filma vēsta par to, kā pieci vīri – divi biznesmeņi, ceļotājs, operators un viņu gids dodas laivu ceļojumā uz Ziemeļamerikas ātrāko upi Stikine. Viņi grib 50 dienās veikt 250 km garu maršrutu cauri neskartai ziemeļu dabai, taču ceļotājus negaidīti panāk ziema. Par spīti vietējo brīdinājumiem, komanda turpina ceļu, bet nekas vairs nenotiek kā plānots – viņus sagaida sals, sniega vētras, šķēršļi upē un visbeidzot viena komandas biedra pazušana. Filmas režisors Uģis Olte, operators Valdis Celmiņš.

Hobiju dienas noslēgumā plkst. 21.00 piedāvājam noskatīties Vides Filmu Studijas dokumentālo filmu “Par Dzimtenīti”. Filmas apraksts vēsta – Stasim, Jānim un Jurim putni un zivis mīt tuvāk nekā pārējā latviešu tauta. Tāpēc viņu dzīvošana vairāk samērojama ar tiem, kas tuvāk. Var pat rasties sajūta, ka tikai televizors un alkohols palīdz viņiem nesaplūst ar dabu. Taču vēl kaut kas cilvēkus, kas dzīvo starp dīķiem, atšķir no tur mītošajiem putniem un zivīm. Viņi prot dziesmu par dzimteni. Filmas režisori Māris Maskalāns un Laila Pakalniņa.

Jau iepriekš informējām, ka Rūjiena ir ieguvusi titulu “Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024”, kas rosina stiprināt vietējo  kopienu un saliedēt tās iedzīvotājus, kā rīkus izmantojot kultūru un radošumu, vietējiem iedzīvotājiem īstenojot dažādas aktivitātes. 

Par visām aktivitātēm plašāka informācija un aicinājums iesaistīties ir Valmieras novada tīmekļvietnes www.valmierasnovads.lv sadaļā “Novads”, “Kultūra”, “Rūjiena – kultūras pērle 2024”, Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļvietnē www.vidzeme.lv, kā arī Valmieras novada, Rūjienas apvienības un Vidzemes plānošanas reģiona Facebook lapās.

Kultūras un noturības rīcības plānu iesniedza Valmieras novada pašvaldība, saņemot Vidzemes plānošanas reģiona aicinājumu. Konkurss par titulu ir daļa no BSR Cultural Pearls projekta, kura mērķis ir stiprināt kultūras virzītu sabiedrības noturību Baltijas jūras reģionā. Projektā apvienoti 12 partneri, tostarp Vidzemes plānošanas reģions, no astoņām valstīm. Projektu līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma 2021.–2027. gadam.