Paplašinātā kino performances starptautisku mākslinieku izpildījumā Valmieras novada Līču skolā

Biedrība “Baltic Analog Lab” aicina uz kino performanču vakaru 11. augustā plkst. 22.00 Līču skolā, Ramatas pagastā aiz Mazsalacas, kur ar analogā kino performancēm uzstāsies vairāk nekā 30 starptautiski mākslinieki.

Pasākums notiek biedrības rīkotās BAL vasaras skolas ietvaros, kurā dalībnieki nedēļas garumā piedalīsies vairākās radošajās darbnīcās starptautisku pasniedzēju vadībā, apgūstot ekoloģiskus veidus darbam ar analogo 16mm kino filmu. Amerikāņu pasniedzējas Katrīnas Baueras darbnīcā dalībnieki uzņems melnbaltu kino filmu un to attīstīs, izmantojot tikai dabā pieejamos materiālus – augus, pelnus un sāli. Līdzīgi arī Lielbritānijā dzīvojošā nīderlandiešu mākslinieka Karela Dūinga vadībā dalībnieki filmas attīstīs augos bāzētā ķīmijā, bez kameras veidojot fotoķīmiskus attēlus ar augiem un saules gaismu uz filmas virsmas. Tāpat arī trešā darbnīca pievērsīsies attēlu iegūšanai ar saules gaismu, šoreiz izmantojot ar cianotipijas emulsiju noklātu filmu, radot saules staros eksponētus rada zilas krāsas attēlus.

Baltic Analog Lab jau kopš 2017. gada rīko starptautiskus analogā, eksperimentālā kino pasākumus, aicinot uz Latviju analogo audiovizuālo mediju māksliniekus gan no Eiropas, gan ASV, Kanādas un Austrālijas, no kuriem plašākais ir eksperimentālā kino festivāls “Process”. BAL vasaras skola notiek trešo gadu.  Šogad skolas pasniedzēju un dalībnieku vidū ir mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, ASV, Kanādas, Honkongas, Indonēzijas, Irānas, Austrālijas, Spānijas, Zviedrijas, Beļģijas, Polijas, Itālijas u.c.

Šoreiz skolas organizatori vēlas vērst dalībnieku uzmanību uz Latvijas dabu un ap to apvītajiem senajiem mītiem un nostāstiem, par kuriem stāstīs Latviešu folkloras pētnieks Sandis Laime, izvedot skolas dalībniekus pārgājienā pa Skaņākalna Dabas taku. Tāpat uz skolu ir aicināti arī folkloras kopas “Delve” pārstāvji Aina Tobe un Gvido Tobis, kuri iepazīstinās dalībniekus ar latviešu ugunsrituālu un mītiem.

Skolas noslēdzošās dienas vakarā, 11. augustā plkst. 22.00 dalībnieki būs sagatavojuši audiovizuālu performanci, kas tiks projicēta Līču skolas pagalmā uz lielā ekrāna, izmantojot vairākus 16mm analogos kino projektorus.

Pasākums notiks bez maksas.

Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Radošās Eiropas finansētais projekts SPECTRAL.

Relīzi sagatavoja
Ieva Balode

+371 26402877
Vairāk informācijas mājaslapā:
www.balticanaloglab.lv
Publicitātes attēli no BAL vasaras skolas 2022.gadā. Autors: Tomas Terekas