Eiropas kausa posmi BMX – ģenerālmēģinājums 2025. gada Eiropas čempionātam Valmierā

Eiropas kauss BMX

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 13. un 14. jūlijā, Māra Štromberga BMX trasē “Valmiera” notika Eiropas Riteņbraukšanas savienības (UEC) rīkotā Eiropas kausa BMX 9. un 10. posma sacensības, kurās piedalījās pustūkstotis sportistu no 25 valstīm. Uz goda pjedestāla no Latvijas komandas kopumā kāpa 78 sportisti, attiecīgi 41 sestdien un 37 svētdien, apliecinot konkurētspēju starptautiskā mērogā un gatavību cīnīties par uzvaru nākamgad paredzētajā Eiropas čempionātā, kas pēc sešu gadu pārtraukuma atgriezīsies Valmierā.

Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) izpilddirektors Artis Ozols:“Šī gada Eiropas kausa sacensības BMX bija kā 2025. gadā plānotā Eiropas BMX čempionāta ģenerālmēģinājums. BMX kluba “Valmiera/VBS” organizatoru komanda ar šo uzdevumu veiksmīgi tika galā – saņemam tikai pozitīvas atsauksmes gan no vietējiem, gan ārvalstu dalībniekiem. Arī Eiropas Riteņbraukšanas savienība ļoti atzinīgi novērtēja Valmieras organizatoru darbu, kuri sacensības sarīkoja atbilstoši viņu noteikumiem un standartiem, vēlreiz apliecinot profesionalitāti un ieinteresētību būt labākajiem Eiropā ne tikai pēc sportistu rezultātiem, bet arī sacensību organizēšanā. Prieks, ka Valmiera ir kļuvusi par iemīļotu ceļojuma galamērķi daudziem ārvalstu sportistiem un viņu ģimenēm, kas izvēlas savu vasaras atvaļinājumu pavadīt, atbraucot uz Eiropas kausa sacensībām Latvijā, Valmierā.”

Divu dienu laikā aizvadītas sacensības Championship (elite, U-23 un juniori) un Challenge ieskaitē, kopumā noskaidrojot labākos braucējus 28 vecuma un meistarības grupās. Sestdien par čempioniem kļuva 17 sportisti no Latvijas, ieskaitot dubultuzvaru vīru junioru ieskaitē, kur par uzvarētāju kļuva Edgars Langmanis, bet otrais finišēja Kristers Apels. Arī vīru U-23 grupā divi latvieši nopelnīja iespēju uzkāpt uz goda pjedestāla – abi Valmieras augstas klases sportistu sagatavošanas centra (AKSSC) sportisti – sudrabs Emīlam Mārtiņam Treimanim un bronza Noa Laakem. Sieviešu konkurencē elites grupā otrā vieta Vinetai Pētersonei, bet Paula Kibare bija ātrākā starp juniorēm. Kopumā līdz lielajam finālam 9. posma sacensībās tika 75 mājinieki, un arī svētdien šis skaitlis bija līdzīgs – 67 braucēji ierindojās starp labākajiem astoņiem savā kategorijā.

Sacensību otrajā dienā no Latvijas par čempioniem kļuva 16 sportisti – Langmanis un Kibare atkārtoja pirmajā dienā paveikto un uzvarēja savās grupās, bet vīru U-23 ieskaitē labākais bija Kārlis Pedraudzis. Latvijas labākais BMX braucējs Kristens Krīgers elites sacensībās abās dienās tika līdz finālam, kuros finišēja astotais. Viņam šīs bija noslēdzošās sacensības pirms drīzumā gaidāmās debijas 2024. gada Parīzes Olimpiskajās spēlēs.

UEC Eiropas kausa 9. un 10. posma sacensību direktore Ingrīda Upīte: “Lai arī ģeogrāfiski neesam izdevīgākajā lokācijā, arvien vairāk ārvalstnieku atzinīgi novērtē Valmieras trasi un te organizētās sacensības, kamēr vietējiem sportistiem tā ir lieliska iespēja pašu mājās krāt starptautiska mēroga pieredzi, konkurējot ar Eiropā labākajiem. Kopš trases atklāšanas 2019. gadā viens no mūsu, kā vietējā kluba, mērķiem bijis sadarbībā ar Latvijas Riteņbraukšanas federāciju un Valmieras novada pašvaldību iezīmēt starptautiskajā apritē mūsu pilsētu kā šim sporta veidam nozīmīgu vietu un saistošu galamērķi. Viesu pārliecinošs vairākums pauda apņēmību te atgriezties nākamgad uz Eiropas čempionātu, un tas ir mūsu darba labākais novērtējums.”

2025. gada Eiropas BMX čempionāts Valmierā norisināsies no 10. līdz 13. jūlijam. Tā būs lieliska iespēja vietējiem iedzīvotājiem klātienē vērot augstākā līmeņa BMX riteņbraukšanas sacensības un piesaistīs ārvalstu apmeklētājus, radot pozitīvu ietekmi uz tūrisma un viesmīlības nozari, pašvaldības un valsts ekonomiku. Sacensības tiks pārraidītas Eiropas lielākajos sporta medijos, kas savukārt veicinās gan Valmieras novada atpazīstamību, gan arī Latvijas vārda izskanēšanu starptautiskajā sporta arēnā.

UEC Eiropas kausa 9. un 10. posma sacensības rīkoja LRF sadarbībā ar nodibinājumu “Māra Štromberga aģentūra” paspārnē esošo BMX klubu “Valmiera/VBS”, kā arī Valmieras novada pašvaldību, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Valmieras Olimpisko centru.