Rogaininga seriāla “Pilsētas Leģendas” Mazsalacas posmā piedalās 500 orientieristi

Mazsalacas rogainings

Sestdien, 13. jūlijā, Mazsalacā norisinājās populārā rogaininga jeb komandu orientēšanās seriāla “Pilsētas leģendas” piektās sezonas ceturtais posms “Mazsalacas Skaņākalna rogainings”, pirmo reizi Baltijas valstīs lielākajam rogaininga seriālam viesojoties šajā Vidzemes ziemeļu pilsētā. Sacensībās piedalījās 500 sportisti, tai skaitā pasaules līmeņa elites orientieristi.

Šis bija sezonas gleznainākais posms, jo rogaineriem pavērās skaisti dabas skati, it īpaši pazīstamajā Skaņākalna dabas parkā. Sacensību centrs atradās pie Mazsalacas vidusskolas, bet 50 kontrolpunkti bija novietoti Salacas upes abos krastos – no 14. gadsimtā romāņu stilā celtās Svētās Annas baznīcas līdz Raimonda Paula restaurētajai Līču skolai (Paula mūzikas centram), kur skaistajā Salacas upes krastā pirms vairāk nekā 20 gadiem uzcelta estrāde. Sacensību teritorijas vidū atradās arī pats 90m garais un 20m augstais Skaņaiskalns (devona smilšakmens klints).

3h MTBO distance pulcēja ļoti respektablu sastāvu, atgādinot pirms nedēļas pie mums notikušā Pasaules kausa posma velo orientēšanās startu. Vīriešiem trešo uzvaru sezonā izcīnīja pasaules un Eiropas čempionātā divdesmitniekā tikušais Andris Sarksņa (179 punkti), kurš par punktu apsteidza otrā posma uzvarētāju un pagājušā gada 19. vietas ieguvēju sprintā – Mārtiņu Lindi. 170 punkti un vieta trijniekā pašreizējam kopvērtējuma līderim Raitim Muižniekam.

Arī sievietēm, kur piecas no dalībniecēm ir startējušas lielākajos čempionātos starptautiski, par uzvaru bija ļoti spraiga cīņa. Aiga Strazdiņa ar 146 punktiem par punktu apsteidza daudzkārtējo pasaules čempioni Master grupā Iritu Puķīti, kurai velo orientēšanās tā bija pirmā godalga. Trijnieku noslēdza pirmā posma labākā latviete Inese Kauķe, bet Dinai Zobenai šoreiz nācās samierināties ar 4. vietu.

Arī 2h rogaininga skrējienā pirmos divus šķīra viens punkts. Miķelis Zumbergs bija savācis 79 punktus, bet pārtērējis gandrīz septiņas minūtes, kas deva rezultātu 72 punkti. Ar to pietika uzvarai, jo otrās vietas ieguvējam un kopvērtējuma līderim Jānim Užulim bija 71 punkts, bet trešā vieta – Kasparam Beriņam. Sievietēm, pēc nesekmīgiem startiem Liepājā un Baložos, pirmajā vietā atgriezās rogaininga skrējiena līdere dāmām Anita Užule, paveicot to pārliecinoši. Otrā vieta Anželai Šapavalovai, bet trijnieku noslēdza Dina Alksne. Savukārt Liepājas posma uzvarētājai Aneta Dārtai Rožkalnei šoreiz piektā vieta.  

6h “Garmin” distancē bija gaidāma spraiga cīņa par uzvaru starp divām komandām. Pirmo reizi šosezon tika sasniegti maksimālie 200 punkti, par ko parūpējās “Laid mums tur laimē diet” ar Zigmundu Bīberu un Albertu Jasānu, kuri arī pirmo reizi šosezon nostartēja kopā. 190 punkti Pēterim Grīviņam un Valdim Čunkam (Riga Adventure team). Trijnieku absolūtajā vērtējumā  spraigā cīņā noslēdza “Citādie” (Gatis Čirka, Arnis Grasis), kas nopelnīja 170 punktus un par punktu apsteidza labāko dāmu komandu “Apmēriņš” (Madara Apsolone, Aleksandra Fjodorova) un “Rāpot atļauts, apstāties aizliegts”.  Jānis un Elīza Actiņi no “Dzegužkalna alpīnistiem” noslēdza sešinieku (168 punkti), un bija labākā MIX jeb jauktā komanda. Savukārt “Klinšu ērgļi” ar 129 punktiem dominēja ģimeņu ieskaitē.

“Kokmuižas” 4h distancē sezonas laikā otro reizi 130 punktus nopelnīja “Kļūdu kaskāde” (Sandis Zukulis, Elīna Petrovska). Spraiga cīņa norisinājās par otro vietu abu kopvērtējuma līderu starpā – “Ādaži city” (Eduards Pāķis, Sniedze Brakovska) ar 121 punktu par vienu punktu pārspēja sezonas līderus “Necūko mežā” (Pāvels Ņevodņičneko un Artūrs Kančs). Tad ar 117 punktiem sekoja ultra maratonus skrējušais Mārtiņš Treijs ar Uldi Cīruli (Putekļu rijēji) un labākā dāmu komanda, kā ierasti, “BR3” ar labajām orientieristēm Ievu Godiņu un Aigu Kalniņu sastāvā. Ģimenēm labāko rezultātu sasniedza Borovikovi no Madonas ar nosaukumu “Beciņas”.

“Isostar” 2h ar 75 punktiem uzvarēja lietuvieši no “Sakas one”, par pieciem punktiem apsteidzot Kristapu Gādmani un Jāni Dūko no “Gold miners”, bet vēl par sešiem kopvērtējuma līderus “LV Bārdas” ar Uldi Pormeistaru un Gunāru Ozoliņu komandā. Labākā MIX komanda kā allaž “Logo” ar spēcīgo triatlonisti un riteņbraucēju Lāsmu Ozolu un Gati Osvaldu sastāvā nopelnīja 59, bet dāmu komanda “PRO X2″‘ iekrāja 48 punktus. Ģimeņu ieskaitē spraigā cīņā ar 31 punktu pirmie bija “Haizivis” (Gatis un Roberts Mišins).

“Pilsētas leģendas” rīko piedzīvojumu sacensību aģentūra “Xevents” ar Valmieras novada pašvaldības, Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža un “Magnesia” atbalstu. Reģistrēties dalībai un vairāk informācijas uzzināt iespējams mājaslapā rigasrogainings.lv.

Informāciju sagatavoja: Matīss Ratnieks

Foto: Mareks Gaļinovskis