Valmieras dzimšanas dienā uzzini vairāk par Jāni Daliņu!

Valmieras dzimšanas dienā uzzini vairāk par Jāni Daliņu!

Valmierai šogad 741. dzimšanas diena. Izcilajam soļotājam, Latvijai pirmās olimpiskās medaļas ieguvējam, valmierietim Jānim Daliņam – 120. Soļosim kopā, lai uzzinātu izcilā sportista neparasto un iedvesmojošo stāstu. Satiksimies un svinēsim to kopā 25.–28. jūlijā!

Jānis Daliņš bija Latvijas patriots. Darbīgs. Mērķtiecīgs. Labsirdīgs. Nebaidījās būt kaut kā jauna aizsācējs. Viesmīlīgs. Mīlēja dabu. Vispirms viņš bija zemnieks un ģimenes cilvēks, tikai pēc tam sportists, kura sasniegtais ne tikai veicināja soļošanas sporta popularitāti Latvijā, bet vēl neredzētā mērogā ļāva attīstīties līdzjutēju kustībai.

Izstāde “Mūsu Jānis Daliņš”

Ikviens aicināts uzzināt Jāņa Daliņa dzīvesstāstu, no 22. līdz 28. jūlijam apmeklējot Valmieras muzeja sagatavoto izstādi “Mūsu Jānis Daliņš” laukumā pie Hanzas sienas.

Kā pagāja Jāņa Daliņa bērnības gadi, kādu viņi atceras līdzgaitnieki, kam jāpateicas par Jāņa Daliņa interesi par sportu, kāds bija viņa pirmais starts sacensībās un kāpēc tas uzskatīts par lielu pārsteigumu, kā notika Jāņa Daliņa sagaidīšana Valmierā pēc pirmās pasaules mēroga uzvaras, kā sākās Latvijā vēl nepieredzēta līdzjutēju kustība, kāda bija cīņa, iegūstot Latvijai pirmo olimpisko medaļu, – šos un vēl citus Jāņa Daliņa dzīves pieturpunktus izstādē apkopojis Valmieras muzejs.

Ekskursija ģimenēm “Meklē Daliņa pēdas Valmierā”

Ģimenēm interesanta būs Valmieras Integrētās bibliotēkas ekskursija “Meklē Daliņa pēdas Valmierā” kopā ar Lolitu Dreimani un Ričardu Ediju Štibi. Tiekoties 25. jūlijā plkst. 17.30 pie stadiona Limbažu ielā, kur norisinājās Jāņa Daliņa pirmās sacensības, pastaigas maršruts vedīs līdz Jāņa Daliņa stadionam. Ekskursiju iedvesmoja Undas Barisas zīmētais komikss par Jāni Daliņu, saistošā veidā pastāstot par sportista dzīves svarīgākajiem notikumiem. Līdzīga noskaņa – interesanta gan lieliem, gan maziem – būs ekskursijā, gaidāmas dzīvespriecīgas aktivitātes un pārsteigumi. Ekskursijas ilgums apmēram pusotru stundu.

Ekskursija, aicinot vairāk uzzināt par Jāni Daliņu

Lai vairāk uzzinātu par Jāni Daliņu, 25. jūlijā aicinām doties interesantā ekskursijā maršrutā Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca – Jāņa Daliņa mājas “Daliņi”. Plkst. 17.30, tiekoties pie Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas, starts ekskursijai gides un vēstures skolotājas Inetas Amoliņas vadībā un plkst. 18.30 – vēsturnieces Ingrīdas Zīriņas vadībā. Ekskursijas ilgums apmēram divas stundas.

Izrāde “Daliņš”

27.jūlijā plkst. 17.00 un 28. jūlijā plkst. 13.00 Valmieras teātra pagaidu mājvietā “Kurtuve” aicinām noskatīties izrādi “Daliņš” (maksas norise). Tas ir stāsts par zemnieku, kurš kļuva par vienu no izcilākajiem sportistiem Latvijas vēsturē, skatītājam kopā ar Jāni Daliņu ceļojot gan pa karstajām Losandželosas ielām 1932. gadā, gan sportista dzīves līkločiem. Plašāk un biļetes Valmieras teātra tīmekļvietnē valmierasteatris.lv.

Jānis Daliņš ir viens no visu laiku izcilākajiem latviešu vieglatlētiem. Sešu pasaules rekordu īpašnieks soļošanā, Latvijai pirmās olimpiskās medaļas ieguvējs, Eiropas čempions 50 kilometru soļošanā, uzvarētājs tradicionālajās 25 kilometru soļošanas sacīkstēs “Šķērsām Berlīnei!” 1930., 1931., 1932. un 1939. gadā, daudzu starptautisko sacensību uzvarētājs, trīskārtējs Latvijas meistars (1931., 1932., 1942.), kopumā Latvijas rekordus dažādās soļošanas distancēs labojis 39 reizes. Jānis Daliņš iedvesmoja ne tikai sportistus un sporta entuziastus, bet arī mūziķus, kuri veltīja viņam skaņdarbus. Sacensību skatītāji cēlās kājās un skaļi dziedāja Latvijas valsts himnu, nēsāja Jāni Daliņu uz rokām, izpirka biļetes, lai redzētu viņu soļojam, kāpa pat kokos, sēdēja uz sētas vai metās garšļaukus, lai caur citu skatītāju kājām vērotu sportista sniegumu. Jānis Daliņš vienmēr saglabāja savu vienkāršību un cilvēcību. Tāpat viņam bija svarīgi, ka sportistiem un sporta entuziastiem ir vieta treniņiem. Viņš atbalstīja jauna stadiona tapšanu, ko Valmierā atklāja 1938. gadā.

Valmieras 741. dzimšanas dienas programma un visas aktualitātes tīmekļvietnē valmierasvin.lv.

Svētku lieldraugs – AS “Valmieras stikla šķiedra”.