Rūjienieši apgūst Vestfālenas tradicionālo ēdienu gatavošanu

Otrdien, 11. jūnijā, saulainajā Rūjienas Tautskolas pagalmā norisinājās Vestfālenas (Vācija) ēdienu meistarklase. Meistarklasi vadīja 11 Šteinhāgenas lauku sieviešu apvienības dalībnieces, kopā pagatavojot četrus Vestfālenas tradicionālos ēdienus. Uz meistarklasi bija aicināts ikviens, kurš vēlējās apgūt kādu no vācu virtuves stiķiem. 

Gatavošanās meistarklasei sākās jau dienu iepriekš, kas deva iespēju Šteinhāgenas un Rūjienas dāmām jau iepazīties. Meistarklasē tika pagatavoti četri ēdieni – kartupeļu zupa, piparu rieksti, Vestfālenas biezpiena deserts ar ķiršiem un pufīgās kartupeļu pankūkas. Interesanti, ka kartupeļu pankūkās ieceptas bija rozīnes un tās pasniedza ar melasi (cukurniedru ražošanas laikā iegūts blakusprodukts). Vislielākās atzinības saņēma pagatavotā kartupeļu zupa, kurā viena no galvenajām sastāvdaļām bija selerija.

Šis ir lielisks sadarbības veids, jo iedzīvotāju grupas no sadraudzības pilsētām var kopīgi mācīties, darboties un sadraudzēties. Lai gan ir neliela valodas barjera, ir pieaicināti tulki. Turklāt ēst gatavošana ir tā darbība, kur bieži var iztikt ar smaidu un žestiem.

Guna Ķibere, Valmieras novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste, Rūjienas amatnieku biedrības “Rūzele” valdes priekšsēdētāja

Pieredzes apmaiņas laikā dalībnieces ne tikai dalās receptēs un tās arī gatavo, bet arī dodas pie vietējiem mājražotājiem, kuri iepazīstina ar savu produkciju, pastāsta par savu pieredzi uzņēmējdarbībā.

Šogad Šteinhāgenas lauku sieviešu apvienība pirmo reizi ir Rūjienā, savukārt nākamajā gadā Rūjienas amatnieku biedrības “Rūzele” dalībnieces ir uzaicinātas doties uz Šteinhāgenu, lai apgūtu dažādas ēdienu receptes, kā arī viesotos pie lauku sievietēm. Rūjienas amatnieku biedrība “Rūzele” ir iestājusies Eiropas kulinārā mantojuma tīklā un pārstāv Vidzemes reģionu, un popularizē Rūjienas ēdienus, turklāt plāno receptes apkopot  krājumā. Arī Šteinhāgenas lauku sieviešu apvienība ir izdevusi recepšu grāmatu, tādēļ šī tikšanās ir lieliska iespēja dalīties pieredzē.

Fotogrāfijas no pasākuma skatīt šeit.