Valmierā sāk vērienīgas saules elektrostacijas būvniecību

Latvijas investīciju uzņēmums “Merito Partners” kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju “Saules Energy” Valmieras novadā sākuši vērienīgas saules elektrostacijas (SES) būvniecību. Jaunā Valmieras SES atradīsies blakus Valmieras Stikla šķiedras rūpnīcai un, līdzīgi kā netālu esošā Brenguļu SES, gadā saražos elektroenerģiju, kas atbilst 3500 mājsaimniecību vidējam patēriņam.

Valmieras SES atrodas līdz šim nekoptā īpašumā “Mičkēnu nomales”, Kauguru pagastā, starp Valmieras Stikla šķiedras ražotni un lauksaimniecības zemēm. Tajā izvietoti 12 000 saules paneļi, jaunās SES jauda būs 7,1 MW un tā gadā spēs saražot vismaz 6900 MWh atjaunīgās enerģijas, kura caur “Sadales tīkla” infrastruktūru nonāks pie Valmieras novada patērētājiem – gan privātpersonām, gan uzņēmumiem.

Šobrīd notiek Valmieras SES teritorijas sagatavošanas darbi, kuriem vasaras gaitā sekos elektrostacijas konstrukciju un kabeļlīniju izbūve, kā arī saules paneļu uzstādīšana. Jaunās spēkstacijas pilnvērtīga darbība tiks uzsākta jau šī gada rudenī. Kopējās Latvijas kapitāla investīcijas šajā elektrostacijas projektā ir vairāk nekā 5 miljoni eiro, tostarp “Citadele bankas” līdzfinansējums 2 485 000 eiro apmērā.

Jaunās saules elektrostacijas īpašnieks ir “Merito Partners” investīciju fonds “Merito Sustainable Energy Fund I” – šobrīd lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā. Tas kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju “Saules Energy” realizējis piecu jaunu SES izbūvi ar kopējo jaudu 38,3 MW, tostarp arī pērn atklāto Brenguļu SES. Projekta ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums “KL Systems” ar ilggadēju pieredzi industriālo saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

Valmieras SES un vēl divu elektrostaciju projekti tiks īstenoti līdz 2024. gada rudenim. Pusotra gada laikā uzbūvēto astoņu spēkstaciju kopējā jauda ļaus ar zaļo enerģiju apgādāt 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā, gada laikā saražojot elektrību 70 000 MWh apmērā.

Topošajai spēkstacijai kaimiņos esošā Brenguļu SES atklāta 2023. gada augustā. Tā gada laikā spēj saražot zaļu elektroenerģiju vismaz 3800 Valmieras un tuvējo novadu mājsaimniecību vajadzībām.

Artūrs Plūme, “Saules Energy” valdes priekšsēdētājs: “Zīmīgi, ka divi no astoņiem vērienīgajiem projektiem tiek īstenoti tieši Valmieras novadā, kurā turpina pieaugt iedzīvotāju skaits un plaukst ražošana, attiecīgi – palielinās arī pieprasījums pēc elektroenerģijas. Pateicoties konstruktīvajai sadarbībai ar pašvaldību, Valmieras novadā īsā laikā ir tapuši nozīmīgi enerģētikas objekti, kuri padara to vēl konkurētspējīgāku un vienlaikus videi draudzīgāku.”

Valmieras SES izveidē un darbībā liela uzmanība tiks veltīta vides bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un aizsardzībai, industriālā apkaimē izveidojot dabīgu pļavu. Tajā atradīsies īpaši ierīkotas kukaiņu un dzīvnieku mājvietas, ar laiku to varēs izmantot arī vietējo saimnieku bišu saimes un aitu ganāmpulki. Elektrostacijā izvietotie saules paneļi, beidzoties ekspluatācijas laikam, kas plānots 30 gadu, tiks pārstrādāti un to komponentes izmantotas atkārtoti.

Par projekta īstenotājiem
“Saules Energy” ir Latvijas atjaunīgās enerģijas projektu attīstītājs. Uzņēmuma mērķis ir panākt, lai investīcijas videi draudzīgās tehnoloģijās būtu ienesīgas un kalpotu plašam sabiedrības lokam.

Latvijas Bankā reģistrēto alternatīvo ieguldījumu fondu “Merito Sustainable Energy Fund I” pārvalda “Merito Partners” – strauji augošs privātā kapitāla ieguldījumu uzņēmums, kas darbojas Latvijā un tuvākajā reģionā.

Papildu informācija:
Agnese Ruberte
“Merito Partners” komunikācijas konsultante
M. +371 29337759, e-pasts: