Valmiermuižā aicina uz vasaras saulgriežu svinībām, koncertu un tirdziņu GARDU MUTI

Vasaras saulgriežos saule ir uzšūpojusies debesu kalna pašā virsotnē – tas ir laiks maģijai, auglībai un dzīves baudīšanai. Svētkus ieskandināsim 15. jūnijā no plkst. 11.00 līdz 15.00, kad GARDU MUTI tirdziņā Valmiermuižā pulcēsies tirgotāji no malu malām, lai jebkuram būtu iespēja kārtīgi iegriezt saulgriežu enerģiju un sagatavoties Jāņu svinībām ar amatnieku darinājumiem un mājražotāju gardumiem.

Iemīļotajā mājražotāju un amatnieku tirdziņā varēs iegādāt smaržīgu maizi, brangu gaļu un zivi, svaigu sieru, veselīgus dzērienus un citus gardumus svētku galdam, kā arī prasmīgu amatnieku koka darinājumus, glītas rotas un papildinājumu vasaras garderobei. Ar skanīgu koncertu plkst. 13.00 iepriecinās postfolkloras grupa „Dārdi”. Skanēs maģiskas un spēcīgas vasaras pilnbrieda dziesmas ar stipriem vārdiem un sirdi veldzējošām melodijām.

GARDU MUTI tirdziņa laikā varēs iesaistīties daudzveidīgās, izzinošās meistarnīcās, kā arī vingrināt savu spēku un veiklību aizraujošās sacensībās. Kā likt lietā augu spēku savas veselības uzlabošanai, ierādīs Kaija Brisone no biedrības r.a. „Siltumnīca”. Kopā mācīsimies par šajā laikā vācamajiem ārstniecības augiem un to likšanu lietā, gatavosim zaļās sviestmaizes, degustēsim spēka dziru. Tāpat svinībās mācīs zāļu vainagu vīšanas meistarstiķus, lai katrs pats sev varētu uzpīt visskaistāko, visstiprāko un vismaģiskāko vainagu, kurš spēs sagaidīt saullēktu pat pēc vislustīgākās Jāņu nakts. Jāņu svinēšana nav iedomājama bez kārtīga Jāņu siera rituļa. Zeltaini dzeltenais un apaļais Jāņu siera ritulis simbolizē sauli un tās spēku – tāpēc kopā ar prasmīgām saimniecēm siesim pašu gardāko sieru, ko papildināsim ar dažādām neierastākām piedevām un garšām.

Kārtīga svinēšana nav iedomājama bez spēlēm, rotaļām un arī draudzīgas sacenšanās, tāpēc brašo vīru no vēstures izpētes un rekonstrukcijas kluba „Rodenpoys” vadībā būs iespējams vingrināties spēkā un veiklībā loka šaušanas un šķēpu mešanas meistarnīcās. Izveicīgākajiem būs iespēja tikt arī pie gardām Valmiermuižas alus darītavas sarūpētām balvām. Tirdziņa laikā būs iespējams arī pavizināties ar staltajiem Valmiermuižas jātnieku skolas zirgiem un ponijiem.

Svinības varēs apvienot arī ar ekskursiju Valmiermuižas alus darītavā, kas ļaus izzināt alus baudīšanas smalkumus, kā arī nogaršot Valmiermuižas brūvējumus. Par godu vasaras saulgriežu svinībām Valmiermuižas alus virtuvē galdā tiks celtas īsteni latviskas garšas – siers, biezpiens, smeķīgs cepetis no vietējo zemnieku audzētas gaļas, pašu cepta alus maize, pirmās dārza ogas, zaļumi un latviešu svētku dzēriens – pilmutīgs alus.

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmiermuižas alus darītava, Valmieras novada pašvaldība, #SlowFood kopiena par labu, tīru un taisnīgu ēdienu Valmiermuižā un ZAAO.

Informāciju sagatavoja:
Valmiermuižas kultūras biedrība, , tālr. nr.: 27337798, http://kultura.valmiermuiza.lv/.