Projekts “Pirmsskola apritē = aprite pirmsskolā” – sperts vēl viens solis ilgtspējīgas izglītības virzienā

Pasakas ilustrācija

Biedrība “Daibes ilgtspējas centrs” kopā ar Dabas un tehnoloģiju parku “URDA” uzsāk projektu “Pirmsskola apritē = aprite pirmsskolā”, kas tiks īstenots līdz 2025. gada vasarai. Šī projekta mērķis ir iepazīstināt pirmsskolas vecuma bērnus ar aprites ekonomikas principiem un videi draudzīgu dzīvesveidu. Izmantojot izglītojošus un saistošus materiālus, projekts veicinās bērnu izpratni par ilgtspējīgu attīstību un videi draudzīgām praksēm jau agrīnā vecumā.


Projekts ir izveidots, lai veicinātu ilgtspējīgu praksi jau no mazotnes, sniedzot bērniem viegli saprotamus un aizraujošus stāstus par resursu atkārtotu izmantošanu un pārstrādi. Ar dažādu izglītojošu aktivitāšu palīdzību bērni tiks iepazīstināti ar videi draudzīgiem ieradumiem, mācoties, kā saudzīgi un atbildīgi izturēties pret apkārtējo vidi.


Projekta pirmo četru mēnešu laikā ir sagatavoti visi nepieciešamie mācību materiāli, lai jau pavisam drīz tuvotos pirmajam lielajam mērķim – pasaku grāmatai par aprites ekonomikas izveidi. Grāmata būs lielisks papildinājums jau esošajiem izglītojošajiem materiāliem, sniedzot bērniem iespēju mācīties par videi draudzīgiem ieradumiem caur viegli saprotamiem un ilustrētiem stāstiem, kas papildināti ar uzdevumiem un faktiem.


Pasaku autore ir Elīna Krastiņa-Grence, ilustrāciju māksliniece – Jolanta Jurkāne. Grāmatas galvenais varonis ir iemīļotais DTP “URDA” talismans Skudra Urda, kas aizraujošā veidā stāsta par videi draudzīgu dzīvesveidu un aprites ekonomiku. Tā iepazīstina bērnus ar pārstrādes un atkārtotas izmantošanas idejām, māca atbildīgu rīcību un radošu pieeju resursu izmantošanai: “Skudra atver drēbju skapi un pārskata savu apģērbu. Drēbes, kuras vēl tiks valkātas, skudra atstāj skapī. Viņa sašķiro apģērbu, kuru pati vairs nevalkās. Labajā pusē Urda saliek to, ko ziedos labdarībai (daudzas organizācijas pieņem lietotus apģērbus un nodod tos cilvēkiem, kuriem klājas grūti). Ņem vērā, ka ziedojamajam apģērbam jābūt tīram. Ja tajā ir caurumi, tos nepieciešams glīti salāpīt. Kreisajā pusē Urda saliek apģērbu, kas ir pārāk nolietots, taču to var izmantot atkārtoti, lai no tā radītu jaunas lietas. Daļu no šiem apģērbiem Urda nogādās tekstila konteinerā, kur tie vēlāk tiks sašķiroti, lai nokļūtu atkārtotā apritē, piemēram, kādā dīvāna pildījumā vai tīrīšanas lupatiņā. Atlikušo daļu Urda atdos savai draudzenei šuvējai Pelei, kas no tā radīs skaistu segu un iepirkumu somas. Ņem vērā – nolietotais apģērbs nav jāizmet pavisam. To var nodot pārstrādei vai atdot citiem, kas tam piešķirs jaunu dzīvi.”


Grāmatu plānots izdot šā gada beigās.


Līdz 2025. gada vasarai plānots arī sagatavot leļļu teātra lugu, veidot animācijas īsfilmu un paplašināt izglītojošās aktivitātes. Tiks organizētas aptuveni 143 nodarbības, kurās piedalīsies vairāk nekā 2000 pirmsskolas vecuma bērni no Vidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģiona. Šo aktivitāšu mērķis ir veicināt ilgtspējīgu un videi draudzīgu dzīvesveidu.

Informāciju sagatavoja:

Rasa Ņikitina,

ZAAO