Airēšanas trasē “Krāces” sadalīti ceļojošie Gaujas kausi un noskaidroti Valmieras čempioni

Airēšanas sacensības Krācēs

Airēšanas bāze “Krāces” Valmierā tiek uzskatīta par vienu no labākajām airēšanas bāzēm Baltijā, kurā ik gadu norisinās vairākas starptautiskas sacensības.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 26. maijā, kad gaisa temperatūras stabiņš bija uzkāpis gandrīz līdz 30 grādiem, karstas cīņas starp Latvijas un Igaunijas sportistiem notika arī trasē, cīnoties par ceļojošajiem Gaujas kausiem un Valmieras čempionu tituliem.

Trase un vārtu kombinācijas bija sagatavotas tā, lai pārbaudītu dalībnieku spējas augstākajā līmenī, un prieks, ka vairāki ceļojošie Gaujas kausi paliks tepat Valmierā – savu meistarību K1M kategorijā rādīja Renārs Freijs un C1M – Krišs Ozols. Ne mazāk aizraujošas cīņas par Valmieras čempionu tituliem bija ar jauniešu vidū.

Sacensības iesākās ar kvalifikācijas braucieniem. Lai visu padarītu interesantāku, organizatori vietu skaitu finālā bija būtiski samazinājuši, un cīņas bija spraigas, vairāki līderi un līderes abās laivu klasēs pirmajā braucienā pieļāva kļūdas un uzreiz finālam nekvalificējas. Rezultāti blīvi – atsevišķus braucējus no fināla šķīra tikai simtdaļas.

Otrais brauciens bija izšķirošs visiem, kuri vēl nav kvalificējušies – kādam iespēja tikt finālā, kādam cīņā par vietu savā vecuma grupā. Arī otrais brauciens nelika vilties, un tikai tie, kam padevies tuvu nevainojams brauciens, nodrošināja vietu finālā. Mazākajiem dalībniekiem sadalītas vietas jauniešu vecuma grupās – redzams gan uzvaras prieks, gan rūgtums par neveiksmīgu braucienu, bet tāds ir sports. 

Finālos organizatori bija ieviesuši izmaiņas trasē – zīmējums līdzīgs, bet no dalībniekiem tika prasīta augstāka laivas vadīšanas precizitāte un daudz vairāk spēka. Atvilkuši elpu un atvēsinājušies, sportisti devās uz startu. 

Finālsacensības sākas ar C1 laivu klasi vīriem. Jaunieši pieļāva kļūdas un ieguva soda punktus, viss palika pieredzējušo sportistu rokās – brīvo ūdeņu atlēta Aivara Eiduka cīņa ar vietējo Krišu Ozolu. Ātrs brauciens izdevās Aivaram, vien nelielas ieķeršanās atsevišķās trases daļās. Pēc tam trasē devās Krišs, nopelnot 2 soda sekundes jau otrajos trases vārtos, nācās ieslēgt lielāku ātrumu un izlikt visus savus spēkus, kas rezultējās arī uzvarā, vien ar 0,64 starpību. Trešā vieta jaunajam Rīgas sportistam Vintsentam Saulītim.

Sacensību turpinājumā – K1 dāmu starts. Pirmā brauciena viena no neveiksminiecēm Dinija Ozola (Valmieras sporta skola), kura finālam kvalificējās vien ar otro braucienu, uzstādīja jaunu rezultāta latiņu. Tomēr kopvērtējumā Dinijas brauciens ne tas ātrākais, un drīz tas tiek pārspēts – rezultātā izcīnīta 3.vieta. Līderes statusu apliecina liepājniece Elizabete Kurvina, bet Igaunijas sportiste Marie Peiker ierindojas otrajā vietā.

Sacensību saldais ēdiens – K1 vīru fināli, kurus sāk valmierietis Bruno Emīls Geidāns. Viņam ne tas ātrākais, bet stabils brauciens, un viesi no Igaunijas, Liepājas un Ozolniekiem viens pēc otra neiztur spriedzi, pieļaujot nelielas kļūdas. Tomēr sezonas līderis Tarmo Peiker savā braucienā uzstāda jaunu latiņu. Pēdējie trīs uz starta stājās valmierieši un teju nevainojams brauciens izdevās Renāram Freijam (Valmieras sporta skola), sezonas līderi nostumjot uz otro vietu. Starp viņiem braucot pēdējais un, pieļaujot kļūdas, iekārtojas Māris Bečers (Straume). Savukārt C1 laivu klasē dāmām nepārspēta Igaunijas sportiste – Marie Peiker.

Apsveicam airētājus un vēlam veiksmi turpmākajā sezonā!

Rezultātus sagatavoja: Valmieras airēšanas klubs “Straume”