Vidzemes slimnīcā norisinājās vērienīgas militāras medicīnas apmācības

24. maijā Vidzemes slimnīcā visas dienas garumā norisinājās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta organizētās apmācības “Ausma”. Slimnīcas mediķi izspēlēja katastrofas medicīnas apmācības paaugstinātas slodzes apstākļos, kur liels apjoms cietušo tika piegādāti gan ar helihopteri, gan NMP un ar militāro auto.

Militārās apmācības sākās jau plkst. 9:00, kad tika visām iesaistītām pusēm izziņota trauksme par lielu militāru nelaimes gadījumu. Pirmie cietušie slimnīcā tika atvesti ar NMP brigādes auto ap plkst. 9:30, cietušajiem tika konstatētas dažāda smaguma traumas. Plkst. 13:00 tika piegādāti cietušie ar helikopteri un vairākām NMP automašīnām, kam ārsti konstatēja dažādas smagas traumas. Darbojoties lielākam skaitam ārstniecības personāla kā vienotai komandai un organizējot darbu izpildes sadalījumu, tika sniegta palīdzība visiem mācību laikā cietušajiem karavīriem. Mediķi ātri prioritizēja cietušos, uzstādīja diagnozes un nozīmēja nepieciešamo ārstēšanu. Mācības noslēdzās plkst. 14:30 ar palīdzības sniegšanu kopumā 24 cietušajiem.  

Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs: “Mēs noteikti novērtējam iespēju piedalīties šāda veida apmācībās un stiprināt sava personāla zināšanas arī kara medicīnā. Jāsaprot, ka tā ir tomēr cita līmeņa un specifikas ārstniecība, jo ar šādām traumām mūsu ārsti ikdienā nesaskaras, tāpēc pieredze no mācībām noteikti tiks gūta. Jau tagad zinām atsevišķas lietas, kas varbūt jāpamaina vai jāuzlabo, bet kopumā apmācībās iesaistītā komanda ar pārbaudījumiem lieliski tika galā.”

Mācību “Ausma” aktīvajā fāzē notika mācību scenārija izspēle, lai vingrinātu vairāku vienlaicīgi cietušo nogādāšanu civilajās ārstniecības iestādēs. Mācībās piedalījās vairākas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes no visas Latvijas, kā arī Valsts robežsardzes Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldes un Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku helikopteri, kas cietušos nogādāja Vidzemes slimnīcā un Cēsu klīnikā. Vidzemes slimnīcas medicīniskais un tehniskais atbalsta struktūrvienību kolektīvs rūpīgi gatavojās apmācībām un ieguldīja nopietnu stratēģisko un plānošanas darbu.

Par Vidzemes slimnīcu:
Vidzemes slimnīca ir ceturtā līmeņa daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstniecības iestāde, kas nodrošina diennakts medicīnisko palīdzību un tās galvenie darbības veidi ir stacionārās un sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana. 74,07% Vidzemes slimnīcas kapitāla pieder Valmieras novada pašvaldībai, 25,03% – Valkas novada pašvaldībai un 0,9% – Rīgas Stradiņa universitātei. 2025. gadā apritēs 50 gadi kopš Vidzemes slimnīca pirmo reizi vēra durvis pacientiem Valmierā, Jumaras ielā 195.

Informāciju sagatavoja:
AGNIJA UPĪTE 
SIA “Vidzemes slimnīca” Sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste
Tālr.: +371 28615505
E-pasts: