Ar vērienu noslēdz mācību sezonu vides izglītībā!

Pašā pavasara plaukumā, 8. maijā, SIA “ZAAO” (turpmāk – ZAAO) Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” (turpmāk – DTP “URDA”) tika aizvadīts pasākums ”URDA svin svētkus!”, lai aktīvi atzīmētu mācību gada beigas un apbalvotu čaklākos akciju dalībniekus šajā sezonā. Svētki pulcēja aptuveni 165 dalībniekus no Valmieras, Cēsu, Smiltenes, Valkas, Balvu, Saulkrastu, Siguldas un Limbažu novadiem.

Šajā gadā tika organizētas vairākas vides izglītības akcijas gan pirmsskolas vecuma bērniem, gan skolēniem. Pasākumā tika godināti aktīvāko izglītības iestāžu pārstāvji. 

Akcija “Papīra sapņi” sešu mēnešu garumā aicināja izglītot pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņus pareizu pārstrādājamo materiālu šķirošanā. Pēc dalībnieku rezultātu izvērtēšanas, ar kopējo balvu fondu 300 EUR vērtībā, tika apbalvoti:

  • 1. vieta – Apes PII Vāverīte, grupa ’’Vāverēni’’. 
  • 2. vieta – Rūjienas PII ‘’VĀRPIŅA’’, grupa ‘’BITĪTES’’.
  • 3. vieta – Straupes psk. PI grupa ‘’Ķipari’’.

Pārstrādājamo materiālu vākšanas akcijā “Dabai labu darīt” visa gada garumā piedalījās 22 PII grupiņas. Akcijas norises laikā PII grupiņas savāca 35.7 t makulatūras un 24 m3 PET pudeles. Tika noskaidroti čaklākie vācēji pēc kopējā apjoma: 

  • 1.vieta – Smiltenes PII “Pīlādzītis”; 
  • 2. vieta – Kocēnu PII “Auseklītis”; 
  • 3.vieta – PII “Vilnītis” Salacgrīvā. 

Pēc apjoma uz vienu bērnu:

  • 1. vieta – Korģenes PII “Vilnītis”;
  • 2. vieta – Svētciema  PII “Vilnītis”;
  • 3. vieta – Trapenes PII grupa.

Skolu grupām šogad tika organizētas 3 akcijas.

“Atklāj kopā ar URDU” sekmīgi veicināja 1. – 6. klašu skolēnu interesi un izpratni par vides saudzēšanu, dažādiem dabas procesiem. Akcijas laikā dalībnieki patstāvīgi veica praktiskus uzdevumus, eksperimentus, pētījumus, sīvā cīņā sacenšoties par vietu uz goda pjedestāla.

1.-3. klašu grupā:

  •  1. vieta – Palsmanes pamatskolas 3. klasei;
  •  2. vieta – Limbažu Valsts ģimnāzijas 2.a klasei;
  •  3. vieta – Cēsu pilsētas vidusskolas 3. b klasei;

 4.-6. klašu grupā: 

  • 1. vieta – Straupes pamatskolas 4. klasei;
  •  2. vieta – D. Ozoliņa Apes pamatskolas 4. klasei;
  •  3. vieta – Valmieras sākumskolas 3.b klasei.

Katra uzvarētāju klase saņēma dāvanu kārti 50 EUR vērtībā.

Akcijas “Mēneša jautājums” ietvaros 7. – 12. klases skolēni caur aptauju tika aicināti iepazīties ar aktuālajām vides problēmām, izteikt savu viedokli un dalīties ar savām atbildēm, izlozējot 3 veiksminiekus katra mēneša beigās. Septiņu mēnešu laikā akcijai atsaucās 553 dalībnieki. Noslēguma pasākumā 21 veiksminieks saņēma pateicības un veicināšanas balvas, no kuriem 6 uzvarētāji bija no Umurgas pamatskolas.

Augstus rezultātus akcijā “Dabai labu darīt” sasniedza skolu grupas 29 izglītības iestādes, kopā savācot 66.8 t makulatūras un 44.5 m3 PET pudeles. Uzņēmīgākās skolas pēc kopējā apjoma:

  • 1. vieta – Valmieras Viestura vidusskola;
  • 2. vieta – Limbažu Valsts ģimnāzija;
  • 3. vieta – Salacgrīvas vidusskola.

 Pēc apjoma uz vienu bērnu:

  • 1. vieta – Trapenes sākumskola;
  • 2. vieta – Gaujienas pamatskola;
  • 3. vieta – Skujenes pamatskolai.

Akcijas “Dabai labu darīt” dalībnieki saņēma dāvanu kartes no DEPO un Leg&Go ar kopējo vērtību 2700 EUR.

Svētkus ar uzrunu atklāja ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis: ‘’Cilvēks tiešā veidā mijiedarbojās ar dabu, tādēļ mūsu uzdevums ir pēc iespējas labāk to nosargāt arī nākamajām paaudzēm.’’ Ar atzinības vārdiem un pateicību dalībniekiem, uzrunu papildināja arī ZAAO Vides ilgtspējas pakalpojumu daļas vadītāja Arita Smalkā-Borisēviča: “Redzot sasniegtos rezultātus un kuplo dalībnieku skaitu, rodas pārliecība, ka mūsu jaunieši spēj radīt kvalitatīvas izmaiņas savā domāšanā, rīcībā un attieksmē pret vidi kā mūsdienās,  tā arī nākotnē”.

Visu pasākuma laiku klātesošos viesus smīdināja un atbalstīja DTP “URDA” talismans – Skudra Urda. Ar akrobātisku meistarību, spilgtu iespaidu uz viesiem atstāja teatrāla pantomīma un cirka izrāde “Pantocirks”. Starp apbalvošanas ceremonijām dalībnieki tika aicināti piedalīties un pierādīt sevi Aktīvā tūrisma centra “EŽI” organizētajā piedzīvojumā ar četru veidu stacijām.

’’Uzzini un izzini’’ stacija ļāva nogaršot un pēc garšas atminēt dažādas dabas veltes un, piedaloties erudītu testā, atsvaidzināt šajā gadā iegūtās zināšanas par dabu, vidi un aprites ekonomiku. ’’Iemācies’’ stacijā saimniekoja Pantocirka mākslinieki, kas dalījās ar savām iemaņām vieglatlētikā un iemācīja pāris vienkāršus trikus arī bērniem. Radoši izpausties ļāva ’’Radi’’ stacija. Tajā dalībnieki izgatavoja piespraudes, apgleznoja burciņas un ar hidro iegremdēšanas tehniku veidoja abstraktus mākslas darbus. ”Esi aktīvs” stacijā dalībnieki pārbaudīja savu veiklību bungošanā, florbola, frīsbija  un laso mešanas stafetēs, kā arī sacentās, izbraucot trasīti ar velosipēdu, kas jāmin ar rokām.

Noslēdzot pasākumu, ZAAO Vides izglītības nodaļas vadītāja Ieva Freimane-Mihailova aicināja dalībniekus pielietot mācību gadā gūtās iemaņas arī vasaras periodā, lai, atsākot sezonu, rezultāti būtu augstāki, tādējādi veicinot arī vides apziņu.

Vides izglītība kā vērtība tiek piekopta jau no ZAAO izveides pirmsākumiem, tomēr savu plaukumu tā piedzīvoja 2018. gadā kopā ar DTP “URDA” atklāšanu. Straupes pamatskolas skolotāji atzīst, ka pasākums “URDA svin svētkus” ir kļuvis par jauku un gaidītu tradīciju arī bērnu vidū. Tā ir iespēja satikties un kvalitatīvi pavadīt laiku ar līdzīgi domājošajiem, kā arī uzlādēties ar pozitīvām emocijām nākamajai sezonai. 

Rasa Ņikitina
Sabiedrisko attiecību speciāliste
t. +371 28830159
e-pasts:
www.zaao.lv