Kocēnu “Rubene” kļūst par pirmajiem pasaules čempioniem florbolā 3 pret 3

Kocēnu "Rubene" kļūst par pasaules čempioniem

12. maijā Somijas pilsētā Lahti noslēdzās 1. pasaules čempionāts florbolā 3 pret 3. Pārstāvot Latvijas valstsvienību, par čempioni 29 vīriešu komandu konkurencē kļuva Kocēnu “Rubene”, ierakstot savu vārdu pasaules florbola vēsturē. Trillera cienīgā finālspēlē mūs komanda pēcspēles metienos pārspēja florbola lielvalsti Zviedriju (10:9 PS). Izcīnītā zelta medaļa ir pirmā Latvijas valsts godalga pasaules čempionātos florbolā.

Latvijas izlases sastāvu veidoja Kocēnu “Rubenes” kluba komanda, kas aprīlī notikušajā Latvijas 1. čempionātā 3×3 ieguva tiesības pārstāvēt mūsu valsti starptautiskajā arēnā. Zelta sastāvā spēlēja Juris Zilberts (kapteinis), Dāvis Zēmelis, Matīss Celms, Ingars Matisons, Jēkabs Keišs, Kristers Babris, Markuss Dumpis, Kārlis Bitmanis un Roberts Trepšs (vārtsargs).

Apakšgrupu turnīrā latvieši ar 24:1 sagrāva ASV un ar 8:1 Vāciju, bet pret Somiju piedzīvoja vienīgo zaudējumu (6:9) turnīrā. Astotdaļfinālā ar 9:5 tika pārspēta otra Somijas vienība, bet ceturtdaļfinālā nekādas cerības uz panākumu netika dotas jaunzēlandiešiem (23:5), kas nozīmēja, ka pusfinālā nūjas krustos abi Latvijas izlašu sastāvi. “Latvija-1” vīriem ar 9:6 izdevās revanšēties “Latvija-2” par neseno zaudējumu Latvijas 1. čempionāta finālā un sasniegt zelta spēli.

Finālu pret Zviedriju veiksmīgāk iesāka latvieši, kuri astotajā minūtē bija panākuši 5:1 vadību, tomēr šajā florbola paveidā viss mainās ļoti strauji – vairākas neveiksmīgas epizodes un mūsējo noraidījums ļāva zviedriem pietuvoties un atjaunot intrigu. Kad līdz mača beigām atlika mazāk par trim minūtēm Latvijas izlasei divu vārtu pārsvaru atjaunoja Matīss Celms, kurš panāca 8:6. Tomēr sekoja trīs ātri vārtu guvumi zviedru izpildījumā – 84 sekundes pirms pamatlaika beigām pirmo reizi vadību ieguva mūsu pretinieki. Pēdējo vārdu spēles galotnē teica Matīss Celms, kura metiens astoņas sekundes pirms finālsvilpes bija precīzs, izglābjot spēli un panākot pēcspēles metienus. “Bullīšos”, kas atšķirībā no klasiskā florbola tiek izpildīti no vietas un vairāk līdzinās futbola 11 metru sitieniem, aukstasinīgāki bija mūsējie – Roberts Trepšs atvairīja zviedru trešo mēģinājumu, bet Celms, Babris un Keišs savas iespējas realizēja, nodrošinot Latvijas izlasei čempionu titulu. Finālā piecus vārtus guva Matīss Celms, divreiz precīzs bija Jēkabs Keišs, bet pa reizei Juris Zilberts un Kristers Babris.

Starptautiskās Florbola federācijas (IFF) organizētais 1. pasaules čempionāts florbolā 3 pret 3 bija divu dienu turnīrs, kas norisinājās 11. un 12. maijā. Čempionātā piedalījās 29 vīriešu komandas no 21 valsts un 13 sieviešu komandas no 12 valstīm.

Latvijas sieviešu 3 pret 3 izlases sastāvā spēlēja Zane Darša,  Evelīna Garbare, Laura Gaugere,  Elīza Elizabete Bērziņa,  Anna Ankudinova, Simona Grāpēna, Jana Filipsone, Jūlija Rozīte,  Danute Tinkuse, noslēdzot turnīru ceturtdaļfinālā.