Valmierā aizvadīta kampaņa “Mācies būvniecību”

Kampaņa "Mācies būvniecību"

10. aprīlī Valmierā norisinājās kampaņa “Mācies būvniecību” organizatores Gunitas Jansones vadībā, izrādot skolēniem no Rīgas un Valmieras novada godalgoto Valmieras muzeja ekspozīcijas “de Woldemer” ēku – objekts konkursā Latvijas Būvniecības Gada balva 2023 ieguva 1. vietu nominācijā “Jauna sabiedriska ēka”. Ar “de Woldemer” saturu, projektēšanas un būvniecības gaitu jauniešus iepazīstināja Valmieras novada pašvaldības  galvenā arhitekte Zanda Lapsa, būvinženieris Kaspars Kalniņš un ēkas būvnieka – uzņēmuma R.K.C.F. Renesanse būvdarbu vadītājs Dmitrijs Vasiļausks.

Pasākumu apmeklēja 140 jaunieši gan no Valmieras novada izglītības iestādēm – Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas, Burtnieku Ausekļa pamatskolas, Mazsalacas vidusskolas, Kocēnu pamatskolas, gan arī viesi no Rīgas – jaunieši no O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu skolas un  Resiliences Centra.

Skolēni tika iepazīstināti ar restauratoru veikumu, atjaunojot Latvijas vecāko koka ēku, ar moderno Valmieras muzeja ekspozīciju “de Woldemer”, tikšanās laikā bija iespēja uzzināt speciālistu pieredzes stāstus un paredzamo pieprasījumu pēc dažādu specializēto darbu veicēju profesijām. Labi speciālisti, lai kādus uzdevumus veiktu ikdienā, būvniecībā būs pieprasīti vienmēr.

Kampaņa “Mācies būvniecību” regulāri tiek organizēta jau deviņus  gadus. Tā ir privāta, uz jauniešu izglītošanu aizraujošā veidā vērsta dzīvotspējīga iniciatīva, kuru organizē biedrība “Building Design and Construction council” (BDCC, www.buvniekupadome.lv), iesaistot atbalstītājus un sadarbības partnerus.Kampaņa norisinās daudzviet Latvijā, iekļauj aizraujošu, unikālu info materiālu un organizētas speciālistu un studentu un skolnieku tikšanās, kuras notiek gan interesantākajos valsts būvobjektos, gan lekcijās augstskolās, koledžās un skolās. Kampaņa ir orientēta uz praktisku un lietderīgu zināšanu sniegšanu un pieredzes pārnesi, mudinot pievērsties karjerai eksaktajās jomās.

Gunita Jansone, biedrības BDCC vadītāja:

“Būvniecība ir viens no interesantākajām jomām, jo apvieno visdažādākos speciālistus. Lai kuru modernu, ilgtspējīgu ēku mēs apmeklētu, jāatzīmē, ka tur darbojušies vienā komandā arhitekti, būvkonstruktori, būvnieki, gaismas, ūdens un siltuma inženieri, interjera dizaineri un mēbeļu izgatavotāji un citi speciālisti. Lai mēs droši justos uz tiltiem un ceļiem, par to rūpējas projektētāji un būvnieki, pilsētas vidi kopj ainavu arhitekti un dārznieki. Būvniecība akumulē vislielāko speciālistu skaitu, salīdzinoši ar citām nozarēm.”

Kampaņas sadarbības partneri ir biedrība “Zaļās mājas”, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), Latgales industriālais tehnikums, valstī lielākais būvniecības pasūtītājs Valsts nekustamie īpašumi, atbalstītāji – inženierkonsultāciju un būvuzraudzības uzņēmums Forma 2, betonēšanas guru Nord-X, ilgtspējīgu objektu pieredzējis būvnieks “Selva Būve”, vērienīgi ceļu būves uzņēmumi A.C.B un VIA, viens no Kurzemes lielākajiem būvuzņēmumiem UPTK.

Foto: biedrības “Building Design and Construction Council” un Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola

Informāciju sagatavoja:

Gunita Jansone,

biedrības “Building Design and Construction Council”