Biedrība “Glābiet bērnus” Strenčos darīja, dara un darīs!

Biedrība "Glābiet bērnus"

Klāt gada  pēdējais mēnesis – decembris un laiks atskatīties uz gada notikumiem un darbiem. Aizritējis pirmais gads pēc Covid aizliegumiem un ierobežojumiem. Pēc 2 gadu pārtraukuma šī gada sākumā Strenčos notika tik ļoti gaidītais, jau 26. bērnu karnevāls. Apmeklētāju skaits bija tāds kā nekad -140 maskas! Strenču Kultūras centra telpas izrādījās par mazām… Kā allaž bērni tika iesaistīti rotaļās, spēlēs un radošās darbnīcas piedāvājumos. Galvenais viesis, burvju mākslinieks Dante Pecolli no Rīgas guva nedalītu uzmanību gan no mazajiem, gan lielākajiem karnevāla dalībniekiem. Simpātijas bija abpusējas. Arī mākslinieks bija pārsteigts un iepriecināts – šādā pasākumā nekad neesot bijis un redzot šādu bērnu karnevālu pirmo reizi!

Vasarā Jau septīto reizi realizējām projektu “Diena pie jūras”, ar 45-vietīgu autobusu aizvedot maznodrošinātās ģimenes ar bērniem uz Limbažu jūrmalu. Paldies firmai SIA RIPO un Agrim Rozītim, kurš, neraugoties uz degvielas cenu kāpumu, nepalielināja izmaksas par autobusa īri. Šoreiz laika prognozes mūs pievīla, saulīte bija aiz mākoņiem, ap pusdienas laiku sāka smidzināt lietus. Atstājām jūrmalu un devāmies uz Minhauzena muzeju. Bērni padraiskojās atrakcijās pie muzeja. Visi bija apmierināti un braucot mājās teica, ka gaidīšot nākošā gada vasaru. Ir ģimenes, kurās bērns pie jūras nonāk pirmo reizi, ne visiem ir mašīnas un iespēja bērnus kaut kur aizvest.

Projekts “Skolas soma” arī ir mūsu biedrības prioritāšu sarakstā. Katru gadu 1. septembrī sveicam pirmklasniekus, skolas gaitas uzsākot, dāvinot skolai nepieciešamās lietas un saldumus.

Visa gada garumā, sadarbojoties ar sociālo darbinieku, apzinājām maznodrošinātās ģimenes ar bērniem, kuras ir centīgas, bet nesaņem Eiropas Savienības pārtikas pakas. Iespēju robežās palīdzējām gan ar padomu, risinot sasāpējušus jautājumus, gan sarūpējot pārtikas pakas. Jau no 2014. gada darbojamies projektā “Paēdušai Latvijai”, sadarbojoties  ar lielveikaliem.  Sākotnēji tā bija Maxima, tagad veikals RIMI. Šādas akcijas notiek trīs, četras reizes gadā visā Latvijā vienlaicīgi. Pēdējā akcija notika 14. oktobrī Valmierā, veikalā RIMI. Neviltots prieks par sirsnību un atsaucību no pircēju puses. Kopumā tika saziedotas 170  pārtikas pakas. Protams, bija arī tādas, kurās bija viens, divi, trīs produkti, bet galvenais, ka tas nāca no sirds. 18. novembrī pārtikas pakas saņēma 79 ģimenes, tajā skaitā arī vientuļās māmiņas.

Tuvojas Ziemassvētku laiks, kad katra sirds ilgojas pēc brīnuma. Katru gadu rūpējamies, lai Ziemassvētku pakas saņem daudzbērnu ģimenes, maznodrošinātās centīgās ģimenes ar bērniem un nepilnās ģimenes. Kā vienmēr, apmeklēsim vientuļos pensionārus, iesaistot pasākumā bērnus. Netiks aizmirsti ari  sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra “Seda”  iemītnieki. Liels paldies biteniekam Uldim Priedītim no Strenčiem, kurš arī šogad dāvā 9 litrus medu, ko mēs sadalīsim mazākos trauciņos, iepriecinot saņēmējus.

2024. gada februārī bērnu karnevāls pirmo reizi notiks Strenču pamatskolā, kur ir pieejamas plašākas telpas. Karnevāla apmeklējums arī šoreiz būs tikai maskās, tāpēc aicinām jau laikus kopā ar bērniem padomāt par to, kādas maskas gatavosiet saviem bērniem.

Liels paldies visiem sponsoriem – gan ilggadējiem, gan  jaunajiem par atbalstu bērnu karnevālam un ari projektam “Diena pie jūras” – kopā mēs esam spēks!

Vēlot visiem – gan lielajiem, gan mazajiem to, ko nevar nopirkt par naudu – veselību,

biedrības “Glābiet bērnus” Strenču nodaļas vārdā, valdes priekšsēdētāja Velga Graumane

Foto – Vladimirs Brjuņins