Nepaliec vienaldzīgs – piezvani, ja redzi dzīvnieku klaiņojam

Tuvojoties gada aukstajam periodam, aktualizējas jautājums par klaiņojošiem dzīvniekiem Valmieras novada teritorijā. Pamanot dzīvniekus bez saimnieka, ir jāzvana pa tālruni 8484, kas ir Valmieras novada pašvaldības policijas Operatīvās informācijas centra tālruņa numurs. Nepaliec vienaldzīgs – piezvani, ja redzi kādu dzīvnieku klaiņojam!

Dzīvnieku labturības prasību ievērošanu kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī valsts un pašvaldības policija. Valmieras novadā klaiņojošiem un pamestiem dzīvniekiem pagaidu mājvietu nodrošina Valmieras Dzīvnieku patversme, ar ko Valmieras novada pašvaldības policijai ir veiksmīga sadarbība. Tā kā policijas darba laiks ir nepārtraukts visu diennakti, reaģēšana uz ziņu par klaiņojošiem dzīvniekiem ir nekavējoša.

Lai nodrošinātu klaiņojošu dzīvnieku notveršanu veiksmīgāk, pašvaldības policijai sadarbībā ar SIA ”Valmieras namsaimnieks” ir automašīna ar speciālu aprīkojumu, kas atvieglo policijas darbinieku darbu klaiņojošu dzīvnieku notveršanā.

Pēdējo gadu laikā klaiņojošu dzīvnieku īpatsvars Valmieras novadā ir mazinājies, jo novada iedzīvotāji atbildīgi izturas pret saviem pieradinātajiem mīluļiem. Tomēr ir gadījumi, ka, noslēdzoties dārziņu sezonai, pilsētā mēdz parādīties bez saimnieka atstāti kaķi un suņi. Aicinām iesaistīties un reaģēt, lai pamestie dzīvnieki tiktu nogādāti dzīvnieku patversmē un tālāk jau drošās mājās.

Suņu īpašniekiem atgādinām, ka ikdienā, vedot suni pastaigā ārpus tā īpašnieka teritorijas, sunim jābūt uzliktai kaklasiksnai vai citam aksesuāram, piemēram, iemauktiem, bet bīstamam sunim jābūt arī sarkanai atšķirības lentei, ar ko apzīmē bīstamu suni.

Valmieras novada pilsētu un ciemu zaļajā zonā un mežā, ārpus norobežotās teritorijas suns var atrasties bez pavadas īpašnieka (turētāja) uzraudzībā un redzeslokā, kādā īpašnieks (turētājs) spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot zemāk minētajās teritorijās:

1) bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;
2) izglītības iestāžu teritorijās;
3) stadionos un sporta laukumos;
4) publiskos dārzos, parkos, skvēros, kapsētās;
5) brīvdabas estrādēs;
6) vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

Vairāk par suņu turēšanas nosacījumiem lasi šeit.