Norisināsies paneļdiskusija “Plastmasa mājās un apkārtējā vidē”

Piedalies paneļdiskusijā "Plastmasa mājās un apkārtējā vidē!" 13.septembrī plkst.17.30-19.00

Valmieras novada pašvaldība ir iesaistījusies organizācijas “Let’s do it World” iniciētā kampaņā “Save Our Sea” (“Glābsim mūsu jūru”) jeb “SOS”, un tās ietvaros 13. septembrī no plkst.17.30 līdz 19.00 aicinām iedzīvotājus piedalīties paneļdiskusijā “Plastmasa mājās un apkārtējā vidē”. Diskusijas mērķis ir vērst iedzīvotāju uzmanību plašajam plastmasas patēriņam ikdienā, kā to mazināt un kā, plastmasai nonākot vidē, tā ietekmē ekosistēmas.

Paneļdiskusijā piedalīsies Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātniskā asistente Elīna Vecmane, kura pastāstīs par pētījumu, kura ietvaros Latvijas upēs, ieskaitot Gauju, tika veikti mērījumi, lai noteiktu mikroplastmasas piesārņojumu ūdenī. Tāpat diskusijā piedalīsies Valmieras novada pašvaldības attīstības nodaļas vadītāja vietniece Līga Bieziņa, kura dalīsies pieredzē un aktuālajos projektos pašvaldībā, kas ir saistīti ar vidi, īpaši plastmasu patēriņa samazinājumu. Reģionālo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “ZAAO” pārstāvēs Vides ilgtspējas pakalpojumu nodaļas vadītāja Arita Smalkā-Boriseviča, kas pastāstīs par cilvēku ieradumiem, kā mums veicas ar šķirošanu un kas vēl būtu jāmaina ikdienā, lai poligonā “Daibe” nonāktu pēc iespējas mazāk plastmasa. Diskusiju moderēs Elizabete Ločmele, Valmieras novada pašvaldības vides komunikācijas projektu vadītāja, kura arī dalīsies ar 3.septembrī notikušās talkas iegūtajiem datiem.

Paneļdiskusija norisināsies Valmieras Integrētajā bibliotēkā, Cēsu ielā 4, 217.auditorijā.

Lai piedalītos pasākumā, nepieciešams reģistrēties līdz 11.septembrim šeit. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Valmieras novada viena no vērtībām ir Gauja, kas tek gar Strenčiem un cauri Valmierai. To novērtē gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi, taču svarīgi ir arī rūpēties par Gaujas tīrību. Kampaņas mērķis ir veicināt Valmieras iedzīvotāju diskusiju par mikroplastmasu, tās kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību, par to, kas notiek ar plastmasu Gaujā un tālāk Baltijas jūrā. 

Organizācijas “Let’s do it World” iniciētā kampaņa “Save Our Sea” (“Glābsim mūsu jūru”) jeb “SOS” norisinās no šā gada 31. augusta līdz 16. septembrim. Kampaņas mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību piesārņojumam ūdenstilpēs. “Save Our Sea” ir 2023. gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas Tallinas, Helsinku un “Let’s Do It World” kopīgs darbs. Mērķis ir pievērst uzmanību Baltijas jūras vides problēmām un dot iespēju tās krastos dzīvojošajiem rīkoties pašiem un sakopt Baltijas piejūras zonas, pludmales un kāpas. Jau otro gadu pēc kārtas Pasaules talkas jeb World Cleanup Day organizatori “Let’s do it World” rīko kampaņu, kas orientēta uz Baltijas jūras piekrastes sakopšanu. Ja pērn organizētajā kampaņā iesaistījās tikai trīs Baltijas valstis, tad šogad pasākums ir daudz plašāks un iekļauj teju visas Baltijas jūras reģiona valstis. No Latvijas ir iesaistījušās sešas pašvaldības – Rīga, Jūrmala, Liepāja, Talsu novads, Ādažu novads un Valmieras novads. Jāpiemin, ka no visām pašvaldībām Valmieras novads ir vienīgais, kura teritorijas robeža nav gar jūru.