Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde Valmieras novadā

Valmieras grants

Valmieras novadā darbojas 13 šīs nozares uzņēmumi, nodrošinot ar darba vietām 349 Valmieras novada un Vidzemes iedzīvotājus. 2021. gadā šo uzņēmumu apgrozījums ir sasniedzis 34 miljonus eiro, kas valsts budžetā ienesis nodokļus 1,5 miljonu eiro apmērā.

SIA “Klasmann – Deilmann Latvia”

SIA “Klasmann – Deilmann Latvia” – Rāķu-Dzelves purvs ar izgrieztās kūdras rindām (foto no uzņēmuma arhīva)

“SIA Klasmann-Deilmann Latvia” ir Vācijas dārzkopības substrātu ražotāja “Klasmann-Deilmann GmbH” meitas uzņēmums Latvijā, kas strādā vēsturiskajos Zilākalna kūdras fabrikas purvos un mežos – kūdras atradnēs kopumā ap 2000 ha platībā. Paralēli kūdras ieguvei tiek apsaimniekotas mežu teritorijas 300 ha platībā, kā arī izstrādātajās platībās tiek atjaunota dabiska purva bioloģiskā daudzveidība.

Andis Gredzens, SIA Klasmann-Deilmann Latvia vadītājs: “Uzņēmums aktīvi strādā pie inovāciju ieviešanas un procesu automatizācijas. Drona izmantošana ikdienas darbā ievērojami taupa laika resursus un sniedz ātru un precīzu informāciju par aktuālo situāciju. Aizvien vairāk strādājam pie pieguļošo platību dabas vērtību saudzēšanas un atjaunošanas. Pašlaik arī noris pēdējie projektēšanas darbi kūdras pārstrādes rūpnīcas izbūvei, lai ražotu produktus ar augstāku pievienoto vērtību.”

AS “Seda” un SIA “Legro Latvia”

AS “Seda” un SIA “Legro Latvia” (foto no uzņēmuma arhīva)

AS “Seda” ir viens no senākajiem kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Kopš 2013. gada AS “Seda” darbojas holandiešu uzņēmumu grupas “Legro Potgrond” sastāvā.

Ģirts Gipsers, uzņēmuma ģenerāldirektors: “2017. gadā tika pabeigta modernas substrātu rūpniecības celtniecība Valmieras novada Rūpniekos un tika pieņemts lēmums juridiski nodalīt kūdras ieguvi no substrātu ražošanas, kā rezultātā tika izveidota SIA “Legro Latvia”, kas ražo un pārdod kūdras substrātus. Juridiski esam divi uzņēmumi, bet darbojamies kā viens, t.i., AS “Seda” veic kūdras ieguvi, savukārt SIA “Legro Latvia” šo kūdru pārstrādā substrātos, kam ir augsta pievienotā vērtība. Gandrīz visa gatavā produkcija tiek eksportēta. Abos mūsu uzņēmumos strādā savā nozarē pieredzes bagāti un motivēti darbinieki, kā arī tiek veiktas nozīmīgas investīcijas jaunās tehnoloģijās un iekārtās.”

SIA “Valkvarcs”

SIA “Valkvarcs” (foto no uzņēmuma arhīva)

SIA “Valkvarcs” dibināts 2011. gadā, un tā pamatdarbības virzieni ir karjeru izstrāde, karjera tehnikas noma un transporta pakalpojumu nodrošināšana. Uzņēmums ražo ceļu būvmateriālus: granti, šķembas un smiltis. Tiek piedāvāti treilera, ūdens sūknēšanas, ekskavatora un frontālā iekrāvēja pakalpojumi, kā arī sijātāju, drupinātāju un citu specifisku iekārtu noma.

Ilmārs Bērziņš, uzņēmuma loģistikas speciālists: “Šobrīd veicam izstrādi trīs grants karjeros un vienā dolomīta atradnē. SIA „Valkvarcs” savā attīstībā par primāro ir izvirzījis investīcijas jaunās karjeru izstrādes iekārtās un tehnoloģijās, lai nostiprinātu savas pozīcijas tirgū. Mums ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar vadošajiem ceļu būves un citiem celtniecības nozares uzņēmumiem un ir izdevies sevi pierādīt kā uzticamu sadarbības partneri.”

SIA “Valmieras Grants”

SIA “Valmieras Grants” (foto no uzņēmuma arhīva)

SIA “Valmieras Grants” ražo dažādus minerālos materiālus, kas nepieciešami ceļu būvei, betona ražošanai, māju būvniecībai u.c.

Toms Lielkājis, uzņēmuma vadītājs: “Mērķtiecīga darba rezultātā esam kļuvuši par vienu no lielākajiem karjeru izstrādātājiem Vidzemē. Gadā saražojam aptuveni 150 tūkstošus kubikmetru sertificēta materiāla un šobrīd apsaimniekojam trīs karjerus Vidzemē. Šajā būvniecības sezonā piegādājam materiālus sen gaidītā ceļa no Stalbes uz Cēsīm būvei, kā arī Rīga – Pleskava autoceļa rekonstrukcijai. Nākotnē plānojam izveidot ražošanu vēl divos grants karjeros Vidzemē un nodrošināt klientiem stabilas materiālu piegādes. Ražošana visos karjeros ir sertificēta, un nodrošinām ar atbilstības deklarācijām.”

SIA “Sapata”

SIA “Sapata” (foto no uzņēmuma arhīva)

Kūdras ieguves uzņēmums SIA “Sapata” dibināts 1994. gadā Vecates pagastā un pavisam drīz sasniegs 30 gadu pastāvēšanu.

Uzņēmuma galvenie darbības veidi ir frēzkūdras un gabalkūdras ieguve un kūdras produkcijas realizācija. Produkcija tiek pārdota gan Latvijā, gan eksportēta. 2022. gadā uzņēmumā nodarbināti vidēji 39 strādājošie.

Hendrik Robert Zomer, uzņēmuma vadītājs: “Uzņēmuma mērķis ir turpināt darboties kūdras ieguves nozarē, domājot par darbu optimizāciju un pilnveidošanu, kā arī nodrošināt ražotās produkcijas augstu kvalitāti.”

Justīne Skrastiņa, Anete Todu

Valmieras Attīstības aģentūra