Rūjiena un Valmieras novads sveic komponistu Raimondu Paulu

Komponists Raimonds Pauls saņēmis Japānas valsts apbalvojumu. Uzlecošās Saules ordenis un Zelta stari ar kakla lenti piešķirts par ieguldījumu Japānas un Latvijas kultūras sakaru stiprināšanā ar mūzikas starpniecību, kā arī par sapratnes veicināšanu abu valstu starpā, informēja Japānas vēstniecība Latvijā. Maestro Raimondu Paulu Valmieras novada vārdā, pateicoties arī par sadarbības veicināšanu starp Rūjienu un Japānas pilsētu Higašikavu, sveica arī Guntis Gladkins, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks infrastruktūras un uzņēmējdarbības jautājumos, bijušais Rūjienas novada domes priekšsēdētājs.

“Mēs sūtām sirsnīgus un cieņpilnus sveicienus no Rūjienas un Rūjienas iedzīvotājiem Maestro Raimondam Paulam, saņemot Japānas valsts apbalvojumu – Uzlecošās Saules ordeni, Zelta stari ar kakla lenti. Pateicoties Jūsu kā Latvijas Republikas kultūras ministra vizītei Higašikavā 1992.gadā, bija iespēja dzimt divu pilsētu – Rūjienas Latvijā un Higašikavas Japānā – draudzībai. No sirds priecājamies, ka Maestro Raimonda Paula izcilā un iemīļotā mūzika Latvijā ir tuva Japānas mūziķiem un iedzīvotājiem. Mūzika kā viena no kultūras izpausmēm nepazīst valstu robežas un valodas barjeras, tā mums visiem ir viena,” teikts apsveikumā.

Apsveikumu komponistam Raimondam Paulam nosūtīja arī Higašikavas mērs Ičiro Matsuoka.

Jāpiemin, ka 2019.gada 3.novembrī (pēc Japānas laika) Japānas valdība paziņoja, kuriem ārvalstniekiem Reivas laikmeta 1.gada (2019.gada) rudenī nolemts piešķirt Japānas valsts apbalvojumus. Viņu vidū bija arī toreizējais Rūjienas novada domes priekšsēdētājs Guntis Gladkins. Viņam tika piešķirts Uzlecošās Saules ordenis, Zelta un sudraba stari par ieguldījumu Japānas un Latvijas reģionu sadarbības vecināšanā un attiecību stiprināšanā.

16.augustā vēstnieka rezidencē norisinājās Uzlecošās Saules ordeņa, Zelta stari ar kakla lenti pasniegšanas ceremonija Ojāra Raimonda Paula kungam, par kuru tika paziņots Reivas ēras 2.gada (2020.gada) rudenī.

Ceremonijā vēstnieks Kavaguči Paula kungam pasniedza ordeņa diplomu ar ordeni, kas tika piešķirts par viņa nozīmīgo ieguldījumu kultūras apmaiņā un savstarpējās sapratnes veicināšanā starp Japānu un Latviju.

Vēstnieks Kavaguči savā runā sacīja: “Šogad tiek atzīmēta Japānas un Latvijas sadraudzības simtgade. Man ir liels gods rīkot ordeņa pasniegšanas ceremoniju šajā laimīgajā dienā kopā ar ievērojamākajām latviešu amatpersonām, kas patiešām vēlas saglabāt ilgstošas draudzīgas attiecības abu valstu starpā.” Par Paula kunga sarakstīto dziesmu “Miljons rožu” (latviešu nosaukums “Dāvāja Māriņa”) viņš sacīja: “Tā ir kļuvusi par populāru dziesmu Japānā un spējusi iekarot publikas sirdis. Paula kunga mūzika ir veicinājusi dažādus savstarpējos sakarus abu valstu starpā. Īpaša nozīme ir viņa ieguldījumam, liekot pamatus sadraudzības pilsētu izveidei starp Rūjienu un Higašikavu Japānā.” Vēstnieks arī izteica cerību, ka Japāna un Latvija turpinās veidot ilgstošas draudzīgas attiecības, pamatojoties uz Paula kunga liktajiem pamatiem, un novēlēja Paula kungam mūžīgu veselību un laimi.

Paula kungs pateicās par ordeņa saņemšanu, sakot: “Es vēlos pateikties Japānas imperatoram, Japānas valdībai un japāņu tautai. Japāna ir unikāla valsts, no kuras var ļoti daudz mācīties. It sevišķi, kas attiecas uz viņu senās kultūras saglabāšanu. Mēs redzam, cik Japāna veiksmīgi novadīja olimpiskās spēles. Neskatoties uz grūtībām, šī tauta spēj organizēties un visu savest kārtībā.”

Japānas vēstniecība Latvijā dziļi novērtē Ojāra Raimonda Paula kunga sasniegumus, t.s. kultūras apmaiņu un savstarpējās sapratnes veicināšanu starp Japānu un Latviju.

Informācijas sagatavošanā izmantota Japānas vēstniecības publicētā informācija.