Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklē Valmieras novadu

4. augustā Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs reģionālajā darba vizītē apmeklēja Valmieras novadu, kur dienas pirmajā pusē viesojās Rūjienā, priekšpusdienā uzņēmumā Kocēnu pagastā un pēcpusdienā Valmierā. Prezidents tikās ar izglītības darbiniekiem un jauniešiem Rūjienas vidusskolā, apmeklēja vairākus novada jaunos un arī tradīcijām bagātos uzņēmumus, atklāja 8. Valmieras vasaras teātra festivālu, apmeklēja jauno ekspozīciju “de Woldemer”, kā arī atklāja “Valsts Prezidenta balvas vieglatlētikā 2023” sacensības Jāņa Daliņa stadionā.

Dinamiskais Valmieras novads ar savu saimniecisko un sabiedrisko dzīvi ir labs paraugs citām pašvaldībām. Šodien man bija iespēja pārliecināties, ka ar ļoti aktīvu, mērķtiecīgu un pārdomātu darbu Valmieras novada pašvaldība saviem iedzīvotājiem un uzņēmējiem cenšas nodrošināt prognozējamu vidi, drošus un labvēlīgus priekšnosacījumus dzīvošanai un arī izaugsmei Valmieras novadā, tā pagastos un pilsētās,

pauda Valsts prezidents E. Rinkēvičs.

Prezidenta E. Rinkēviča darba vizīte sākās Rūjienas vidusskolā, Valmieras novada pašvaldībai izdevās vismaz vienas vidusskolas saglabāšana novada ziemeļu daļā ārpus Valmieras administratīvā centra. Tāpēc,  tiekoties ar Rūjienas vidusskolas  kolektīvu un jauniešiem, tika pārrunāti reģionālo izglītības iestāžu izaicinājumi.

Rūjienā Valsts prezidentam bija iespēja personīgi izzināt iemeslus SIA “Rūjienas saldējums”  produktu popularitātei Latvijas un Igaunijas prezidentu vidū, kā arī gūt apliecinājumu, ka arī reģionos mīt pasaules tirgū konkurētspējīgi uzņēmumi gan ar veiksmīgiem investīciju piesaistes stāstiem, gan nozīmīgu ieguldījumu vietējā ekonomikā.

Vizītes turpinājumā E. Rinkēvičs apmeklēja kokapstrādes uzņēmumu SIA “BYKO-LAT” Kocēnu pagastā. Uzņēmuma pārstāvji iepazīstināja, kā vadošs kokmateriālu eksportētājs investē ražošanas jaudas palielināšanā augstas pievienotās vērtības produktiem – durvju un logu, koka karkasa paneļu un moduļu māju ražošanas segmentos, kur ir augsts pieprasījums.

Valsts prezidentam bija iespēja pieredzēt, kur Valmierā biznesa idejas no pirmajām skicēm caur prototipiem kļūst par pasaulē pieprasītiem produktiem, iepazīstoties ar  Valmieras koprades darbnīcu DARE, Valmieras biznesa inkubatora atbalsta piedāvājumu skolu jauniešiem un uzņēmējiem, tiekoties ar uzņēmuma H2YO Europe pārstāvjiem, kuri nodarbojas ar sadzīves aparatūras un pārtikas piedevu ražošanu, kā arī apskatot BeTriton ražoto veloamfībiju – kemperu unikālās transformācijas iespējas brīvi pārvietoties gan pa sauszemi, gan ūdeni. Savukārt tikšanās laikā ar Valmieras novada uzņēmējiem Valsts prezidents diskutēja par uzņēmējdarbības izaicinājumiem – darbspēka trūkumu, atbalsta sistēmu smagnējumu un sarežģītību, jauniešu piesaisti studijām tehnoloģiju jomā un citiem būtiskiem uzņēmējdarbību ietekmējošiem jautājumiem.

Valmierā Valsts prezidents apmeklēja arī Operatīvās informācijas centru, kur  Valmieras novada pašvaldības policijas dežuranti  reaģē uz  bezmaksas atbalsta tālruņa 8484 saņemtajiem iedzīvotāju zvaniem no visa novada, kā arī veic sabiedriskās kārtības uzraudzīšanu vienotā videonovērošanas sistēmā.

Tāpat Valsts prezidents piedalījās Valmieras vasaras teātra festivāla atklāšanā, kas notiek no 4. līdz 6. augustam, tā programma šogad veltīta ģimenēm, īpaši bērniem un jauniešiem.

2023. gada 11.maijā Valmieras novada pašvaldības Centrālās administrācijas ēkā atklāta Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas pārstāvniecība Latvijas Republikā. Valsts prezidents E. Rinkēvičs tikās ar Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektori un pārstāvniecības vadītāju Oksanu Kiriļuku, kura Latvijā ir kopš 2022. gada marta. Viņa iepazīstināja ar pārstāvniecības mērķiem un līdz šim paveikto, tajā skaitā sniegto palīdzību vairākām Ukrainas pašvaldībām, kas tiek īstenota sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību. Tikšanās laikā ar prezidentu pievienojās arī vairāki Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri Valmierā ieradušies kā Krievijas izvērstā kara Ukrainā bēgļi.

Valmieras muzejā E. Rinkēvičam tika izrādīta nesen atvērtā ekspozīcija “de Woldemer”, kas paver jaunu lapu Valmieras vēsturē, stāstot par Valmieras 740 gadiem, seno apvienojot ar mūsdienīgo.

Pēc Jāņa Daliņa stadiona un vieglatlētikas manēžas apskates, Valsts prezidents tikās ar Jāni Baiku, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētāju, Ričardu Gailumu, domes priekšsēdētāja vietnieku attīstības, sadarbības un sociālajos jautājumos, Jāni Olmani, domes priekšsēdētāja vietnieku izglītības, kultūras un sporta jautājumos, izpilddirektori Eviju Voitkāni, izpilddirektores vietniekiem Sandi Svarinski un Eviju Nagli, pārrunājot novada aktualitātes un attīstības jautājumus.

Valsts Prezidenta balvas izcīņa ir vienas no vērienīgākajām un tradīcijām bagātākajām sacensībām Baltijā, kas vēsturiski norisinās Jāņa Daliņa stadionā. Šī ir unikāla iespēja vienuviet redzēt labākos Latvijas, Igaunijas un Lietuvas atlētus. Vizītes noslēgumā Valsts prezidents devās vērot sacensības, lai neilgi pēc tam teiktu svinīgu uzrunu sacensību atklāšanā, vēlot sportistiem panākumus un jaunu rekordu sasniegšanu.

Prezidenta ieraksts viesu grāmatā
Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieraksts Valmieras novada pašvaldības viesu grāmatā.

FOTO