Atpakaļ
Aktualitātes / Norišu kalendārs / Ksenijas Sidorovas un Sinfonietta Rīga koncerts

Ksenijas Sidorovas un Sinfonietta Rīga koncerts

23. septembrī plkst. 19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies rudens koncertsezonas atklāšanas koncerts ar Kseniju Sidorovu un Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga (diriģents Normunds Šnē).

Koncertpprogrammā:
Jozefs Haidns Simfonija Remažorā Hob. I:93
Sergejs Ahunovs Čakona akoredonam, perkusijām un stīgu orķestrim
Sergejs Ahunovs Pasakalja vijolei, altam un stīgu orķestrim
Erki Svens Tīrs Phantasma
Ondržejs Adameks Ca tourne ça bloque

Kad 1791. gadā Jozefs Haidns pirmoreiz ierodas Londonā, viņu uzņem ar lielu sajūsmu – izslavētā Vīnes meistara pielūdzēju vidū ir gan mūziķi un politiķi, gan tirgoņi, akadēmiķi un pat karaliskā ģimene. Ar ovācijām tiek sveikta cēla svinīguma un eleganta humora pilnā Remažora simfonija – pirmā no kopskaitā divpadsmit meistara “Londonas simfonijām”.

Miglainā Albiona metropolē žilbinošu karjeru aizsākusi arī Sinfonietta Rīga 18. sezonas atklāšanas koncerta īpašā viešņa Ksenija Sidorova. Temperamentīgās akordeona vēstneses meistarīgā spēle un emocionāli niansētā izteiksme iedvesmojusi ne vienu vien komponistu. Viņu vidū arī Kijivā dzimušais Sergejs Ahunovs, kura pirms četriem gadiem sarakstītā Čakona veltīta izcilajai solistei. Līdzīgi Ahunovam, arī Hījumā iedzimtais Erki Svens Tīrs pirmos panākumus guvis kā rokmūziķis un vēl aizvien savā jaunradē labprāt šķērso dažādu stilu aizliegtās robežas, savukārt čehu jaunās mūzikas pārstāvis Ondržejs Adameks iedvesmu smeļas atmiņās par tāltālām zemēm un novatorisku skaņrades veidu izzināšanā.

Akadēmiskās mūzikas pasaulē nereti par “klasiskā akordeona vēstnesi” dēvētā rīdziniece Ksenija Sidorova ir aizrautīga sava instrumenta tembrālo un stilistisko iespēju izzinātāja. Viņas repertuārs aptver vairākus gadsimtus, atskaņojot baroka, romantisma un mūslaiku mūziku – no Baha līdz Pjacollam, no Efrema Podgaita līdz Vāclavam Trojanam, no Erki-Svena Tīra līdz Žoržam Bizē. Jauni opusi akordeonam top arī mūslaikos un it bieži kā veltījums šī instrumenta virtuozajai pārvaldītājai Ksenijai Sidorovai. Mūziķe sadarbojas ar vadošajiem pasaules orķestriem, tostarp NDR Elbas Filharmonijas orķestri, Luksemburgas Filharmonijas orķestri, MDR Leipcigas Radio simfonisko orķestri, Štutgartes filharmoniķiem, Bavārijas Radio kamerorķestri, Atlantas simfonisko orķestri, Cīrihes Tonhalles orķestri, Tokijas NHK simfonisko orķestri un Honkongas simfonisko orķestri.

Jaunatklājēja prieks un neatturama vēlme palūkoties aiz notikumu horizontal raksturo Grammy balvas ieguvēju, Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga. Jau kopš orķestra dibināšanas 2006. gadā tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Normunds Šnē. Sinfonietta Rīga mūziķi ir kompetenti, erudīti un radošām idejām apveltīti mākslinieki. Tie ar neatslābstošu aizrautību turpina izzināt baroka un Vīnes Klasicisma muzikālo mantojumu, arvien saviem klausītājiem aktualizē Jaunās Vīnes skolas un citu 20. gs. muzikālo strāvojumu un stilu virzienus, meklē spilgtas parādības mūsdienu mūzikas pasaulē. Par vienu no saviem uzdevumiem orķestris izvirzījis kamersimfonijas žanra attīstības veicināšanu Latvijas mūzikā, divreiz gadā pasūtinot jaunu šī žanra partitūru mūsdienu latviešu komponistiem.

Pasākuma organizatori lūdz bērnu vecākus pirms biļetes iegādes rūpīgi izvērtēt bērnu līdz 7 gadu vecumam klātbūtni šajā koncertā!

Biļetes var iegādāties “Biļešu Paradīzē”: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/128649