Māris Štrombergs: “Šāda konkurence audzina nākamos BMX olimpiešus”

“Latvijas BMX Kā sporta veids joprojām attīstās un aug, ko apliecina rekordlielais 411 dalībnieku skaits 2021. gada nacionālajā čempionātā. Šāda konkurence audzina nākamos olimpisko spēļu dalībniekus un uzvarētājus, ja vien viņi paši spēs saglabāt disciplīnu, darba ētiku un īsto attieksmi,” pēc aizvadītajā nedēļas nogalē Valmieras BMX trasē “Avoti” notikušajām valsts meistarsacīkstēm atzina divkārtējais olimpiskā zelta ieguvējs Māris Štrombergs. Elites grupā par uzvarētāju kļuva Rinalds Jānis Kārkliņš no “MŠA/Valmieras puikas” un Vineta Pētersone no “Silvas ziķeri/AKSCC Valmiera”.

Vairāk nekā 400 sportistu konkurencē cīņa par Latvijas čempiona titulu notika 24 ieskaites grupās. Ātrākajā un spēcīgākajā grupā, kurā šoreiz nestartēja nule olimpisko pieredzi guvušais Helvijs Babris, uzvarētāju noteica četru braucienu summā, un veiksmīgākais izrādījās tieši Kārkliņš, aiz sevis otrajā vietā atstājot jelgavnieku Kristenu Krīgeru, bet trešo vietu kopvērtējumā ieguva Niks Rožukalns. Vēl par valsts čempioniem no MŠA/Valmieras puikas-VBSS” kļuva Kārkliņa māsa Adelīna (G13-14) un Patriks Krauklis, bet sudrabu izcīnīja Adrija Štromberga (G7-8) Jānis Bindže (B12), tikmēr Elza Kauce (G11-12) bija trešā. Vietu labāko astotniekā arī izcīnīja Tīna Štefenberga (5.v. G9-10), Rainers Bindže (5.v. Cr12-16), Ričards Puriņš (5.v. Cr17-29), Markuss Krauklis (5.v. B14), Dāvis Kristers Dambītis (5.v. B15), Ričards Ābols (6.v. B16), Gustavs Dambītis (7.v. B7), Metjū Filips Mirks (8.v. B9), Elza Valdmane (8.v. G11-12), Olivers Onzuls (8.v. B11) un Māris Krastiņš (8.v. Cr30+). Minētie rezultāti ļāva “MŠA/Valmieras puikas-VBSS” klubam ieņemt piekto vietu klubu kopvērtējumā.

“Salīdzinoši neilgā laika posmā esam izauguši par ceturto skaitliski lielāko BMX klubu Latvijā ar 60 aktīviem tā biedriem, no kuriem 50 piedalījās aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajās sacensībās. No sirds priecājos par katra bērna sasniegtajiem rezultātiem un izaugsmi, ar kuriem esam strādājuši kopš viņu pirmās dienas BMX. Malači, ļoti lepojos. Ticu, ka esam ceļā uz lieliem sasniegumiem,”

“MŠA/Valmieras puikas-VBSS” kluba treneris Kristers Taims

Sacensību otrajā dienā sportisti cīnījās par Valmieras novada kausu, kuru savās ieskaites grupās izcīnīja Adelīna Kārkliņa (G13-15), Ričards Puriņš (Cr12-24) un Dāvis Kristers Dambītis (B13-14). Uz goda pjedestāla otrā pakāpiena tika Tīna Štefenberga (G9-10) un Patriks Krauklis (B11), bet trešo vietu izcīnīja Roberts Kaucis (B8), Metjū Filips Mirks (B9), Markuss Krauklis (B13-14) un Rainers Bindže (Cr12-24). Lielajā finālā vēl cīnījās Adrija Štromberga (5.v. G7-8), Katrīna Bergsone (5.v. G11-12), Neitans Siliņš (6.v. B5), Krišs Ivanovs (6.v. B7), Elza Kauce (6.v. G11-12), Elza Valdmane (7.v. B8), Kārlis Virpačevs (7.v. B9), Paula Eiduka (8.v. G7-8) un Māris Krastiņš (8.v. Cr25+). Komandu ieskaitē klubs izcīnīja augsto trešo vietu, par ko gandarījumu neslēpa “MŠA/Valmieras puikas” treneris Ivo Lakučs:

“Esam auguši ne tikai skaitliski, bet arī meistarībā un izpratnē, ko nozīmē BMX. Man bija prieks skatīties, ka puikas un meitenes precīzi spēj izpildīt taktiskos plānus un tā atmaksājās treniņos ieguldītais darbs. Esam uz pareizā ceļa, un tā jāturpina. Sports veido cilvēku, sakārtojot pamatvērtības, un treneru darbs ir censties uzturēt to degsmi, ko šajos mazajos puikās un meitenēs redzējām trasē. Tad būs arī rezultāti.”

“MŠA/Valmieras puikas” treneris Ivo Lakučs

BMX kā sporta veida ieguldījumu bērnu izaugsmē uzsver arī Māris Štrombergs, uzsverot, ka savā ziņā čempionu tituli un medaļas ir otršķirīgs faktors:

“Protams, viņi visi nekļūs par elites sportistiem, un uzskatu, ka tas arī nav svarīgākais – katrs gads sportā tam mazajam puikam vai meitenei iedod kaut ko jaunu, jo BMX ir neprognozējams un māca tikt galā ar ļoti dažādām situācijām, kas savukārt veido vērtīgu dzīves pieredzi.”

Māris Štrombergs

Informāciju sagatavoja: “MŠA/VBSS-Valmieras puikas”