Par AS “Valmieras piens” organizēto notekūdeņu attīrīšanu

Par AS "Valmieras piens” organizēto notekūdeņu attīrīšanu

Latvijas vadošās piena pārstrādes grupas “Food Union” uzņēmums AS “Valmieras piens” vienmēr atbildīgi attiekusies pret vidi un ir viens no pirmajiem nozares uzņēmumiem, kas izbūvēja savas autonomās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas jau 2007.gadā. Projekta risinājumu izstrādāja pieredzējusi Vācijas kompānija “Wehrle Umwelt GmbH”, kuru iepazinām Valmieras pilsētas un Giterslo sadraudzības projekta laikā. Projektu prezentējām Vides ministrijā un īstenojām sadarbībā ar vienu no vadošajiem uzņēmumiem “Lakalme”, kas īstenojis daudzus ar ūdenssaimniecību un vidi saistītus projektus un Latvijā šajā sfērā darbojas jau trešo gadu desmitu. “Valmieras piens” investīcijas, izbūvējot, attīstot un pilnveidojot savas notekūdeņu attīrīšanas sistēmas, sasniegušas gandrīz divus miljonus eiro un ir viens no lielākajiem starpnozares uzņēmumiem.

Laika posmā no 2005.gada līdz 2007.gadam tika realizēta pirmā kārta – uzcelta sūkņu stacija un 1200 m3 liels emaljēta tērauda rezervuārs notekūdeņu piesārņojuma koncentrācijas izlīdzināšanai un vienmērīgai ūdeņu novadīšanai uz Valmieras pilsētas attīrīšanas iekārtām.

2008.gadā celtniecība tika turpināta – palielināta mašīnhalle un uzstādīta vēdināma flotācijas iekārta ar ražību 50 m3 /h. No 2008.gada jūnija līdz šodienai uz pilsētas attīrīšanas iekārtām tiek novadīti tikai atbilstoši piesārņojumu nepārsniedzoši notekūdeņi. Attīrīšanas procesā radušās dūņas tiek nodotas sadarbības partnerim biogāzes ražošanai. Tādējādi no notekūdeņu pārstrādē radušā blakusprodukta tiek iegūta zaļā enerģija – metāna gāze.

Diemžēl notekūdeņu apstrādē rodas smaka, kas lielākā vai mazākā mērā ir raksturīga jebkurām notekūdeņu attīrīšanas ietaisēm. Smakas iemesls ir sērūdeņradis un dažādi organiskie merkaptāni. Šādi savienojumi mikroorganismu darbības rezultātā veidojas no notekūdeņos esošajām olbaltumvielām reducējošā (bezgaisa) vidē. Apzinoties šo problēmu, “Valmieras piens” notekūdeņu priekšattīrīšanas rezervuārs veidots aerējams, t.i., tajā ar gaisa pūtēja un cirkulācijas sūkņa palīdzību nepārtraukti tiek pievadīts gaiss, lai baseinā veidotu oksidējošu vidi un nepieļautu sērūdeņraža un merkaptānu veidošanos. Lai arī šis risinājums būtiski samazina smaku iespējamo izdalīšanos, tomēr minētais risinājums nevar novērst bezgaisa vidi kanalizācijas tīklos, kā arī samazināt smakas, kas veidojas notekūdeņu flotācijas laikā. Tomēr “Valmieras piens” ir aprīkojis izlīdzināšanas rezervuāru ar jumtu, kas ļauj izejošo gaisa plūsmu sakoncentrēt vienā caurulē.

Lai notekūdeņu apstrādes procesā radušās smakas tiktu neitralizētas un netraucētu Valmieras iedzīvotājiem, 2015.gadā gaisa izplūdes caurule tika paaugstināta līdz 20m un tajā uzstādīts smaku ņoņemšanas aprīkojums. Iegādāti un uzstādīti gaisa attīrīšanas ozonatori, pakāpeniski palielinot to skaitu un jaudu. Regulāri akreditētā laboratorijā tiek veiktas smaku analīzes un kontrole. Līdz šim brīdim to rezultāti bijuši atbilstoši, novirzes no normas nav konstatētas.

Sadarbībā ar notekūdeņu attīrīšanas reaģentu piegādātājiem uzņēmumā regulāri tiek veikti jaunāko produktu testi ar nolūku samazināt piesārņojumu, kā rezultātā tiktu samazināta arī nepatīkamo smaku intensitāte. Šobrīd tiek apsvērta iespēja veikt speciālu baktēriju produktu testēšanu ar nolūku vēl vairāk samazināt nepatīkamo aromātu.

“Valmieras piens” turpina sadarboties ar vadošajiem nozares zinātniekiem un organizācijām, lai pastāvīgi uzlabotu savu ražošanas notekūdeņu priekšattīrīšanas iekārtu veiktspēju atbilstoši labās prakses pieejai.

Foto Ansis Starks

Informāciju sagatavoja:

AS “Valmieras piens”